Πτώση παρουσιάζει ο δείκτης ευρωπαϊκών παραγώγων, ως απόρροια της πτώσης των γερμανικών εξαγωγών, την ώρα που οι επενδυτές αναμένουν την έναρξη του τέταρτου τριμήνου κερδών στις ΗΠΑ. Οι ασιατικές μετοχές  και ο δείκτης των αμερικανικών παραγώγων υποχώρησαν επίσης.

Τα παράγωγα του ευρωπαϊκού δείκτη Euro Stoxx 50 υποχώρησαν 0,3% στις 2.679. Τα συμβόλαια  στον δείκτη FTSE υποχώρησαν 0,1%, τα παράγωγα του δείκτη Standard & Poor’s 500 σημείωσαν μείωση 0,3%, ενώ ο δείκτης MSCI Asia Pacific υποχώρει 0,99%.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 την περασμένη εβδομάδα σκαρφάλωσε στο υψηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο του 2011, μετά τη συμφωνία επί του αμερικανικού προϋπολογισμού.

Οι γερμανικές εξαγωγές σημείωσαν μεγαλύτερη μείωση από αυτή που περίμεναν οι αναλυτές το Νοέμβριο, καθώς η κρίση επηρέασε δυσμενώς τη ζήτηση στην ευρωζώνη.  Προσαρμοσμένες στις εργάσιμες ημέρες και τις εποχικές αλλαγές οι εξαγωγές μειώθηκαν 3,4% από τον Οκτώβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα άνω του ενός έτους. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μείωση 0,5%.

Σε αρνητικό έδαφος οι ασιατικές αγορές

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι ασιατικοί δείκτες, με τις αγορές να σταθεροποιούνται έπειτα από τα ισχυρά κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας και με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στην περίοδο των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific υποχωρεί 0,99%.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei υποχώρησε σε ποσοστό 0,9% στις 10.508,06 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix έχασε 1% στις 871,88 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει απώλειες 0,78%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρεί σε ποσοστό 0,41%, ενώ ο ευρύτερος CSI 300 χάνει 0,42%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημειώνει πτώση 0,66%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex υποχωρεί σε ποσοστό 0,43%.

Απώλειες και στη Wall Street

Εχθές, με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι βασικοί δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.
Τα σημαντικότερα κέρδη είχαν οι μετοχές των McDonald’s και American Express ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές των Walt Disney, Boeing και Alcoa.

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,38% στις 13.384,21 μονάδες, ο δείκτης S&P κατέγραψε απώλειες 0,31% στις 1.461,89 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,09% στις 3.098,81 μονάδες.