Διευρύνεται, αντί να περιορίζεται, η μαύρη οικονομία στην Ευρώπη, παρά τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις. Τελευταία μελέτη του Institute of Economic Affairs (IEA) δείχνει ότι τα αυστηρότερα φορολογικά καθεστώτα, η αυξημένη εποπτεία της αγοράς απασχόλησης και η εντεινόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις οδηγούν πολλούς Ευρωπαίους να εγκαταλείψουν την επίσημη απασχόληση και να μπουν στη μαύρη οικονομία.

Το IEA διαπιστώνει ότι η μαύρη οικονομία απασχολεί 30 εκατ. άτομα σε όλη την ΕΕ, καθώς η παράνομη οικονομική δραστηριότητα αντιστοιχεί έως και στο 20% του ΑΕΠ σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Μάλιστα, η μελέτη διαπιστώνει ότι η μαύρη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, λόγω της εκτόξευσης των φορολογικών συντελεστών, που έπληξαν την εμπιστοσύνη προς τα κράτη.

“Τα υψηλά επίπεδα κρατικών δαπανών και οι εμπροσθοβαρείς αυξήσεις φόρων έχουν σπρώξει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις προς την παράνομη εργασία. Αυτός είναι ένας επικίνδυνος κύκλος”, τονίζουν οι συντάκτες της έρευνας.

“Καθώς περισσότεροι οδηγούνται στη σκιώδη οικονομία, τα κράτη χάνουν φορολογικά έσοδα. Αυτό με τη σειρά του, ωθεί τους φορολογικούς συντελεστές υψηλότερα, ενισχύοντας τη μαύρη εργασία ακόμα περισσότερο”.

Το ινστιτούτο προτείνει την αντιμετώπιση της μαύρης οικονομίας μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.