Στο αποκορύφωμα της φούσκας του real estate, το 2008, ολόκληρο το Λονδίνο αναρωτιόταν ποιος είναι αυτός ο Αχιλλέας Καλλάκης, που είχε καταφέρει να γίνει, σχεδόν μέσα σε ένα βράδυ, ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην αγορά των ακινήτων της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ο Καλλάκης είχε το προφίλ ενός πραγματικού μεγιστάνα των ακινήτων. Διέθετε ένα σκάφος, ένα ιδιωτικό αεροπλάνο, έναν ολόκληρο… στόλο από πολυτελή αυτοκίνητα, ένα σπίτι στην ακριβή γειτονιά του Knightsbridge και γραφεία στο πολυτελές Mayfair. Είχε και ένα πάθος με τον τζόγο, το οποίο τον έκανε γνωστό στο κύκλωμα των ακριβότερων τραπεζιών του πόκερ, όπου ολόκληρες περιουσίες κερδίζονται και χάνονται μέσα σε ένα βράδυ. Στα ταξίδια του στο Λας Βέγκας, ο Καλλάκης προτιμούσε να συστήνεται ως… “Ο Δον”.

Κάποια στιγμή, η μεγαλομανία του ξεπέρασε κάθε όριο. Όπως γράφει ο Guardian, εμφανιζόταν ως κληρονόμος μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας της Ελλάδας (είναι πράγματι ανιψιός του Έλληνα εφοπλιστή Λου Κολλάκη, ο οποίος, ωστόσο, είχε πλήρη άγνοια για τις παράνομες business του), αλλά κάποιες φορές και ως… πρεσβευτής του Σαν Μαρίνο στο Σουλτανάτο του Μπρουνέι!

Στην πραγματικότητα, όμως, ο Καλλάκης δεν ήταν παρά ένας πρώην ταξιδιωτικός πράκτορας.

Που ωστόσο, με το προφίλ του μεγιστάνα, με τους ισχυρισμούς του ότι έχει τη στήριξη μεγαλοεπενδυτή της Μέσης Ανατολής και ένα βουνό από πλαστογραφημένα έγγραφα, έπειθε τις τράπεζες να του δανείσουν εκατομμύρια στερλίνες, για να χρηματοδοτήσει την τεράστια αυτοκρατορία του στα ακίνητα.

Κάπως έτσι, κατάφερε στο χαρτοφυλάκιό του να περιλαμβάνει 16 ακίνητα όπως τα κεντρικά γραφεία της Daily Telegraph, τα οποία αγόρασε αντί 225 εκατ. στερλίνες, αλλά και πολλά ακόμα… Είχε αγοράσει ένα ακίνητο, αξίας 120 εκατ. στερλινών στην πλατεία St James, το οποίο ισχυριζόταν ότι σκόπευε να μετατρέψει στο ακριβότερο ρετιρέ του κόσμου.

Πώς τελειώνει αυτή η συναρπαστική ιστορία του ελληνικής καταγωγής μεγιστάνα των ακινήτων; Πίσω από τα σίδερα της φυλακής…

Ο Καλλάκης καταδικάστηκε χθες για απάτη ύψους 750 εκατ. στερλινών σε βάρος των τραπεζών Bank of Scotland (που σήμερα ανήκει στην Lloyds) και Allied Irish Bank.

Μαζί του, καταδικάστηκε ένας παλιός του φίλος από το πανεπιστήμιο και πλαστογράφος, ο Alex Williams.

Μάλιστα, όπως έχει αποκαλύψει ο Guardian, οι δύο άνδρες είχαν καταδικαστεί και πάλι το 1995, καθώς τότε πουλούσαν πλαστούς… τίτλους ευγενείας σε Αμερικανούς και Αυστραλούς.

Όμως, οι δύο άνδρες, που τότε ήταν γνωστοί ως Στέφανος Μιχάλης Κολλάκης και Martin Lewis, άλλαξαν τα ονόματά τους και έβαλαν πλώρη για ακόμα… μεγαλύτερες παράνομες business.