Μια πρώτη ενθαρρυντική ένδειξη έλαβαν οι οικονομολόγοι της Barclays Capital από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ. Ο ρυθμός συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας αρχίζει να μετριάζεται, διαπιστώνει ο οίκος, αν και προειδοποιεί ότι τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι μικρά. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς την ανάκαμψη, λέει.

Όπως επισημαίνει η Barclays Capital, η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 20% από την έναρξη της κρίσης, αντιμετωπίζοντας τη χειρότερη ύφεση από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. 
Όμως, τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ήπια αύξηση των επενδύσεων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 (τριμηνιαία αύξηση 1,5%). Την ώρα που οι επενδύσεις έχουν μειωθεί κατά 63% κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ενθαρρυντικές ενδείξεις διαπιστώνει επίσης η Barclays στους δείκτες οικονομικού κλίματος, αλλά και στην ανεργία, η οποία μειώθηκε το Δεκέμβριο του 2012 στο 26,4%, από 26,6% το Νοέμβριο (ο οίκος αποδίδει τη μείωση της ανεργίας στα προγράμματα απασχόλησης των δήμων, που άρχισαν το Δεκέμβριο).

“Συνολικά, διάφορα στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας (ΑΕΠ, οικονομικό κλίμα, ανεργία), δείχνουν ότι ο ρυθμός της συρρίκνωσης μετριάζεται. Όμως, πιστεύουμε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να προβλέψουμε την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς τα διαθέσιμα εισοδήματα συνεχίζουν να συρρικνώνονται και η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχίσει να επιβαρύνει την ανάπτυξη”, σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Για να θεωρήσουν ότι η ελληνική οικονομία έχει φτάσει σε σημείο καμπής, θα περιμένουν να λάβουν περαιτέρω θετικές ενδείξεις για τις επενδύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική ύφεση θα φτάσει φέτος στο 6,3%.

Κ. Σαμ.