Με αύξηση του τέλους επιτηδεύματος ή του συντελεστή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας σκέφτεται το οικονομικό επιτελείο να αντικαταστήσει το μέτρο της κατάργησης του πρόσθετου αφορολόγητου για τα παιδιά.

Για το φορολογικό συζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπ.Οικονομικών.

Μετά το βατερλό των συζητήσεων μεταξύ της τρικομματικής κυβέρνησης για το φορολογικό το οικονομικό επιτελείο καταρτίζει διάφορα σενάρια τόσο για την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος όσο και για το ζήτημα με το αφορολόγητο των παιδιών.  

Τα παιδιά

Μία από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι η μείωση του επιδόματος για το πρώτο και το δεύτερο παιδί προκειμένου να αυξηθεί το επίδομα για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά, εκτός κι αν προκύψουν ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν το διαθέσιμο κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση του επιδόματος.

Στην αναζήτηση ισοδυνάμων τρία είναι τα σενάρια:

* Η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος που επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες και ανέρχεται σήμερα σε 500 ευρώ. Ανάλογα με το ύψος των πρόσθετων εσόδων που αναζητούνται, αν προκριθεί αυτή η λύση, θα υπάρξει και η αντίστοιχη διεύρυνση του τέλους.

* Η αύξηση του φόρου επί των τόκων καταθέσεων. Ήδη τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει ή τουλάχιστον δεν έχουν διαφωνήσει για την προτεινόμενη αύξηση του φόρου επί των τόκων καταθέσεων από το 10% στο 15%.

Αν ο συντελεστής αυξανόταν περισσότερο στο 17,5% -πρόταση που έκανε η ΔΗΜΑΡ-, εκτιμάται ότι θα προέκυπταν επιπλέον έσοδα της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ.

* Η αύξηση του συντελεστή του ενιαίου φόρου ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το χαράτσι και τον ΦΑΠ από το 2013, για όσους έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Στον σχεδιασμό του νέου φόρου, το επικρατέστερο ενδεχόμενο ήταν ο συντελεστής για ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ να οριστεί στο 1,2%. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εισηγήθηκαν ο συντελεστής αυτός να αυξηθεί στο 2%, πρόταση που οδηγεί σε επιπλέον έσοδα 150 εκατ. ευρώ.

Κλίμακα

Σε ότι αφορά τους συντελεστές για τη φορολογία εισοδήματος τα εναλλακτικά σχέδια δεν θα αλλοιώνουν τη φιλοσοφία της κλίμακας, στην οποία ο πρώτος συντελεστής 21% επιβάλλεται για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, για τα επόμενα 23.000 ευρώ (κλιμάκιο εισοδήματος από 25.001 έως 48.000 ευρώ) ο συντελεστής αυξάνεται στο 36% και για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ επιβάλλεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45%.

Όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα έως 18.000 ευρώ δικαιούνται σταθερή έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ. Για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, για εισοδήματα έως 29.000 ευρώ και κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί.

Με την κλίμακα σε αυτήν τη μορφή, σε σχέση με σήμερα, προκύπτουν μικρές ελαφρύνσεις για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ και σημαντικές επιβαρύνσεις για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Στο τραπέζι υπήρξε και πρόταση για κατάργηση του ανώτατου συντελεστή 45% με καθιέρωση ανώτατου συντελεστή 40% για τη φορολόγηση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων.

Η πρόταση δεν φαίνεται να είναι ώριμη να υλοποιηθεί τώρα, πόσο μάλλον που στην παρούσα συγκυρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιδράσεις από την πλευρά της τρόικας, το οποίο είναι το τελευταίο που θα ήθελε η κυβέρνηση.

Οι άξονες της μεταρρύθμισης

Χθες ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο περιέγραψε τους βασικούς άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης

Όπως τόνισε, στόχος είναι να μειωθεί το βάρος εκείνων που πληρώνουν υπέρμετρα, να πληρώσουν αυτοί που φοροδιαφεύγουν και να μην πλήττεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων από τη φορολογία.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Σε τέσσερα πράγματα συνοψίζεται η στρατηγική μας στο φορολογικό:

-Χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, για να έχουν κίνητρο οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

-Απλούστερο φορολογικό σύστημα, για να παρακολουθείται πιο εύκολα και να μειωθεί η σχέση εφόρου-φορολογούμενου.

-Εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να γίνονται αυτόματα οι επαληθεύσεις και να μειωθούν οι τρύπες και της φοροδιαφυγής και οι εστίες της διαφθοράς.

-Και αυστηρή τιμωρία -δηλαδή άμεσες και σκληρές ποινές- όσων επιμένουν να μην πληρώνουν, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα στη φοροδιαφυγή.

Παράλληλα διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια που έκαναν λόγο για φορολόγηση 45% για ετήσια εισοδήματα ύψους 26.000 ευρώ.

Το φορολογικό σύστημα, συνέχισε, θα πρέπει να είναι σταθερό, απλό, σύγχρονο, δίκαιο και αναπτυξιακό και εξήγησε:

-«Σταθερό: όχι να αλλάζει και να ανατρέπεται κάθε χρόνο.

-Απλό: να μπορεί να το διαβάσει κανείς σε ένα ευσύνοπτο τεύχος, όχι να το ψάχνει μέσα σε χιλιάδες νομοθετήματα δεκαετιών.

-Σύγχρονο: να αξιοποιεί την τεχνολογία για να μην χάνει από πουθενά.

-Δίκαιο: να πληρώνουν όλοι. Κι όχι να συντρίβονται οι αδύναμοι και να γλιτώνουν οι ισχυροί ή οι ευνοημένοι του συστήματος.

-Και αναπτυξιακό: να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την επένδυση. Όχι να την επιβαρύνει. Πολύ περισσότερο όταν οι γειτονικές μας χώρες έχουν πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και ισχυρά κίνητρα ιδιαίτερα για τις νέες επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε εμείς να υστερούμε απέναντί τους. Ζητώ φορολογική συνέπεια. Ζητώ επιστροφή καταθέσεων. Ζητώ να λειτουργήσει η χώρα ως φυσιολογική δημοκρατία και ως φυσιολογική οικονομία. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε σύντομα πραγματικότητα το 15% φόρο στα κέρδη, στο σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «σε τελική φάση η συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων – κέρδη και διανεμόμενα έσοδα- θα πέσει χαμηλότερα από το 30%. Δηλαδή, χαμηλότερα από το 34% που είναι τώρα, και πολύ χαμηλότερα από το 44% που ήταν ως πρόσφατα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι θα υπάρξει φορολογική μεταρρύθμιση το 2013, ενώ οι φοροδιαφεύγοντες δεν θα έχουν το περιθώριο για ανασταλτικού χαρακτήρα ποινές: ή θα πληρώνουν ή θα φυλακίζονται.