Η Ελλάδα σταθεροποιείται και για πρώτη φορά προβλέπεται μείωση συντελεστών τόνισε σε έκτακτο διάγγελμα του ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς  με αφορμή το κλείσιμο της συμφωνίας
με την τρόικα και την καταβολή των δόσεων.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι εταίροι μας δεσμεύονται μόλις επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα να γίνει μεγαλύτερη περικοπή του χρέους, ενώ άφησε ανοιχτό να υπάρξει τον Ιούνιο μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

Για πρώτη φορά προβλέπεται μείωση φορολογικών συντελεστών. Μειωμένο το χαράτσι κατά 15%.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων το 2014 θα είναι ανεξάρτητος από την ΔΕΗ και χαμηλότερος στην Ευρώπη.

Με την αποκλιμάκωση της φορολογίας και περισσότερες δόσεις για τις οφειλές στις εφορίες και τράπεζες ανακουφίζονται τα νοικοκυριά.

Ενεργοποιούνται προγράμματα για στήριξη ανέργων και νοικοκυριών. Παράλληλα θα εκπονηθούν προγράμματα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Απομακρύνονται  δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα, πειθαρχικά, παραπτώματα. Στη θέση τους θα προσληφθεί ίσος αριθμός νέων με αξιοκρατικά κριτήρια.

«Δεν είναι αυτό ανθρωποθυσία, όπως λένε κάποιοι. Είναι ποιοτική αναβάθμιση δημοσίου», είπε ο Πρωθυπουργός.

Αυτή τη φορά το όποιο δημοσιονομικό κενό δεν καλύφθηκε με νέα μέτρα. Η Ελλάδα πετυχαίνει το στόχο ενώ πέρυσι τον Ιούλιο ήταν εκτός προγράμματος.

Επιταχύνεται η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Έτσι θα επανέλθει η ρευστότητα στην αγορά.

Η κοινωνία φθάνει στα όρια της αλλά επιτέλους πιάνουμε στόχους και το πρόγραμμα βελτιώνεται.

Πριν καταφέραμε και αλλάξαμε όρους για το χρέος τώρα αρχίσαμε να αλλάζουμε τους όρους της οικονομικής πολιτικής.

Έως πρόσφατα η Ελλάδα ήταν παράδειγμα προς αποφυγή. Τώρα άλλες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Εμείς θωρακισμένοι ξεπερνάμε τα προβλήματα. Σε άλλες χώρες υπάρχει απειλή για κούρεμα των καταθέσεων. Εμείς διασφαλίσαμε καταθέσεις και σε λίγο και τη ρευστότητα στην οικονομία. Στόχος να βγούμε απ’ τα μνημόνια και να μείνουμε στο ευρώ και το σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

Δεν λέω ότι τα δύσκολα πέρασαν αλλά ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο. Κάτι αρχίζει να αλλάζει…
Περιμένουμε εισπράξεις ρεκόρ από τον τουρισμό. Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια απ ‘τα μνημόνια.