Η κρίση και τα αποτελέσματά της και κυρίως η ανεργία ήταν πραγματικός εφιάλτης για τον ελληνικό λαό ο οποίος αντιμετώπισε τις συνθήκες αυτές με αξιοπρέπεια και προσήλωση στους στόχους που έχουμε θέσει, είπε στο Ελσίνκι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ, τονίζοντας πως «η χώρα μου βρέθηκε πριν από 3 χρόνια στο μάτι του κυκλώνα».

Τη διεύρυνση της ευρωπαϊκής ατζέντας για την ανάπτυξη και με άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μάλιστα, κατά την επίσκεψή του στη Φινλανδία προέκυψε ενδιαφέρον από τοπικές επιχειρήσεις για τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας. Για το σκοπό αυτό, θα γίνει επίσκεψη επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα.

 «Εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε με τις μεταρρυθμίσεις αλλά η ατζέντα της ευρωπαϊκή ανάπτυξης θα πρέπει να διευρυνθεί βάζοντας μέσα για παράδειγμα το θέμα της ενέργειας έτσι ώστε ν’ αποφύγουμε και τα όποια ζητήματα με τις γειτονικές χώρες σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού προηγουμένως είχε αναφερθεί αναλυτικά στις ενεργειακές δυνατότητες της Ελλάδας βασισμένες στους διεθνείς κανόνες της θάλασσας.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης και ακολούθως να τεθεί υπό ευρωπαϊκή ομπρέλα η αξιοποίηση των κοιτασμάτων που υπάρχουν στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ιδεολογική κρίση αλλά κρίση ανεργίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έχουμε ένα νεοναζιστικό κόμμα που φθάνει δημοσκοπικά στο 12% ωστόσο οι άνθρωποι που το ψήφισαν δεν το έκαναν από ιδεολογία, ψήφισαν ενάντια στην κρίση. Ο  εξτρεμισμός, είπε ο πρωθυπουργός, θα αντιμετωπιστεί με την καταπολέμηση της ανεργίας και τον περιορισμό των λαθρομεταναστών.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Σαμαράς είπε ότι το «success story της Ελλάδας είναι και  success story της Ευρώπης». Υπογράμμισε ότι το «κόνσεπτ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης δεν είναι στατικό αλλά πρέπει να ειδωθεί μέσα από την διαδικασία ανάπτυξης της Ευρώπης για να περάσουμε στην φάση της πολιτικής ένωσης».

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την Ελλάδα, λέγοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της πολύπλευρης οικονομικής κρίσης. Τα καλά νέα, είπε ο πρωθυπουργός, «είναι ότι κάνουμε πρόοδο, σταθεροποιούμε τη χώρα, αποφύγαμε την έξοδο που θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα και θα ήταν κακό και για την ΕΕ, πετύχαμε τη μεγαλύτερη ρύθμιση χρέους που έχει γίνει. Πετυχαίνουμε όλους τους στόχους που έχουν τεθεί για την Ελλάδα».

Ωστόσο, συνέχισε, υπάρχει μεγάλο κοινωνικό κόστος, καθώς η χώρα έχει μείωση του ΑΕΠ για έκτη χρονιά που αθροιστικά θα ξεπεράσει το 25%, η ανεργία είναι στο 27% και στους νέους πάνω από 60%. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα πληρώνει το κόστος από τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα με αποτέλεσμα να έχουμε περί τους δύο εκατομμύρια λαθρομετανάστες στην χώρα.

Ο κ. Σαμαράς κατά την ομιλία του εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Συρία λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κάθε πρωί που ξυπνάω ενημερώνομαι για το αν έχουμε εξελίξεις στη Συρία οι οποίες θα επηρεάσουν κατευθείαν την Ελλάδα.