Μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα εισπραχθεί και φέτος το τέλος ακινήτων, το επονομαζόμενο και “χαράτσι”, επιβεβαίωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Τόνισε, όμως, ότι η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων θα είναι φέτος μικρότερη σε σχέση με πέρυσι.

Από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα επιβληθεί ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας, ο οποίος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις απολύσεις στο Δημόσιο, ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι  έχει αρχίσει ένα πρόγραμμα αξιολόγησης θέσεων και εργαζομένων σε όλο το δημόσιο τομέα. Και αυτό θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου. “Μέσα στο 2014 θα δούμε ποιες θέσεις θα καταργηθούν. Στόχος μας να επικρατήσει λειτουργικότητα και αξιοσύνης. Όσοι αποδειχθεί ότι είναι επίορκοι ή συστηματικά “κοπανατζήδες”, όσοι έχουν προσληφθεί με πλαστά στοιχεία, θα απομακρυνθούν”, πρόσθεσε.

“Τα μέτρα λιτότητας δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός”, είπε και επικαλούμενος στοιχεία του Lisbon Council, υπογράμμισε ότι η χώρα μας πλέον “κατατάσσεται πρώτη στη δημοσιονομική προσαρμογή και στις μεταρρυθμίσεις”.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια για την τόνωση της αγοράς απασχόλησης, ειδικά για τους νέους. “Με επανασχεδιασμό του τρέχοντος ΕΣΠΑ θα μεταφέρουμε πόρους από άλλες κατευθύνσεις προς το κοινό πρόγραμμα για την απασχόληση των νέων”, είπε. “Θα παρουσιάσουμε άμεσα και άλλες πρωτοβουλίες για την ανακούφιση εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών στις οποίες δεν υπάρχει ούτε ένα εργαζόμενο μέλος”.

Και πρόσθεσε ότι έχει ήδη γίνει πρόσκληση για να αποκτήσουν 45.000 νέοι εμπειρία στην αγορά εργασίας. “Από τώρα δουλεύουμε και για τον προγραμματισμό του επόμενου ΕΣΠΑ υπέρ των νέων “, είπε.

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: “Ένα είναι βέβαιο: Ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο”.

Παράλληλα, δήλωσε ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι προτεραιότητα.

“Θα συμπαρασταθούμε στην Κύπρο”, είπε, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει λύση.

Σε ό,τι αφορά τα αναπτυξιακά μέτρα που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα 18,3 δισ. ευρώ που δίνει το νέο ΕΣΠΑ (μαζί με τις αγροτικές ενισχύσεις). “Θέλουμε την Ευρώπη δίπλα μας και μέσω των δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ, που παίρνει μια θετική για την Ελλάδα μορφή. Τη θέλουμε δίπλα μας για το ελληνικό επενδυτικό ταμείο, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας και της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεών μας. Θέλουμε την Ευρώπη δίπλα μας με νέες επενδύσεις”, είπε.

Και έκανε λόγο για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, λέγοντας ότι κάθε μέρα δέχεται στο γραφείο του ενδιαφερόμενους επενδυτικούς ομίλους, Έλληνες, Κινέζους, Ρώσους, Καναδούς, Ευρωπαίους, που δίνουν την αίσθηση της ελπίδας, ότι έχει αλλάξει το κλίμα. “Σκοτώνουμε ο,τιδήποτε το γραφειοκρατικό μέχρι σήμερα τους εμπόδιζε να πλησιάσουν την Ελλάδα”, είπε.
Και πρόσθεσε ότι αυτές οι νέες επενδύσεις θα φέρουν επιτέλους νέες θέσεις εργασίας, ειδικά για τα νέα παιδιά, θα “¨φωτογραφίσουν” την επιτυχία της Ελλάδας.