Λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1953 και σε ηλικία μόλις 18 ετών, ο Ευτύχιος Βλαχάκης τόλμησε να ανοίξει τα φτερά του και με 22 δολάρια στην τσέπη να πετάξει μακριά από τα Χανιά και να τολμήσει να βρει ένα καλύτερο μέλλον στη μακρινή Αμερική. Είναι βέβαιο ότι τότε δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι κάποτε θα ίδρυε μια μικρή αυτοκρατορία, τη μεγαλύτερη εταιρεία οικολογικών απορρυπαντικών στις ΗΠΑ ή – ακόμα περισσότερο – ότι η ζωή του θα αποτελούσε την πρώτη ύλη για μια κινηματογραφική ταινία.

Στη νέα του πατρίδα ο Ευτύχης ή Βαν Βλαχάκης σπουδάζει χημικός και, παράλληλα, δουλεύει σαν σερβιτόρος για να επιβιώσει και σιγά – σιγά καταφέρνει να χτίσει μια λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία με κατάληξη την εταιρεία οικολογικών απορρυπαντικών Earth Friendly Produacts, με πέντε εργοστάσια σε ΗΠΑ και Καναδά και έσοδα που υπερβαίνουν τα 500 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Πλέον τα προϊόντα του εξάγονται σε Καναδά, Αμερική, Αγγλία, Ελλάδα, Τουρκία, Ταϊβάν και Ιαπωνία.

Σήμερα επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα την Κρήτη για να δημιουργήσει ενός μεγάλου εργοστασίου, απ’ όπου θα διοχετεύει προϊόντα στην Ευρώπη, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή,  με σκοπό να βοηθήσει την ελληνική οικονομία δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Κι όπως λέει, μιλώντας στην “Καθημερινή” αυτό που τον πληγώνει είναι ότι στην Αμερική μπόρεσε να μεγαλουργήσει, στην Ελλάδα όμως υπάρχει ένα βασικό εμπόδιο: “Η κυβέρνησή μας δεν είναι φιλική στον λαό της. Ίσως μια μέρα το αλλάξουμε αυτό. Ας κάτσουμε όλοι μαζί κάτω και ας χαράξουμε ένα σχέδιο να κάνουμε την Ελλάδα την καλύτερη χώρα της Ευρώπης. Ξέρουμε πώς και μπορούμε να συγκεντρώσουμε τα κεφάλαια που χρειάζονται. Ας σταματήσουμε να  ανησυχούμε για τα γιωτ και τα κάστρα μας και ας επιστρέψουμε τα χρήματα πίσω από τις ελβετικές τράπεζες”, λέει χαρακτηριστικά, ενώ για τους νέους που εγκαταλείπουν τη χώρα αναφέρει πως λυπάται που δεν τους δίνεται η ευκαιρία να ευημερήσουν στην Ελλάδα.

Παράλληλα, θυμάται τις πρώτες του ώρες στη “Νέα Γη” και περιγράφει τα συναισθήματα του οικονομικού μετανάστη εκείνης της εποχής:

“Όταν πριν από 60 χρόνια πρωτοέφτασα στην Αμερική είχα εντυπωσιαστεί που ο πόλεμος δεν είχε φέρει τόση καταστροφή όση στην Ελλάδα. Επίσης, μου είχε κάνει εντύπωση ότι οι άνθρωποι δεν ήταν τόσο φιλικοί όσο στην πατρίδα. Τώρα καταλαβαίνω ότι σαν ξένοι δεν είμασταν τόσο ευπρόσδεκτοι”, αναφέρει. Θυμάται ότι αρχικά ήθελε να γίνει γιατρός, όπως ο παππούς του, αλλά τελικά σπούδασε χημικός, λόγω έλλειψης πόρων. “Ήταν μια σπουδαία απόφαση που άλλαξε τη ζωή μου”, λέει και θυμάται ότι για να ζήσει έκανε όποια δουλειά έβρισκε. Τελικά έπιασε δουλειά σε ένα ελληνικό εστιατόριο ως σερβιτόρος: “Δούλευα μόνο 20 ώρες την εβδομάδα, γιατί τα πρωινά πήγαινα στη σχολή. Η δουλειά αυτή όμως μου εξασφάλισε αρκετά χρήματα για κατάλυμα, φαγητό και δίδακτρα”.

Όπως είχε αναφέρει σε παλιότερη συνέντευξή του στο “Πρώτο Θέμα” για τα σχέδιά του στην Κρήτη: «Έχω ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τον Έλληνα Πρόξενο αλλά και με ελληνικούς φορείς. Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί μεταξύ Χανίων και Ρεθύμνου για να είναι κοντά στα δύο λιμάνια αλλά και στο αεροδρόμιο της Σούδας για να διευκολύνεται η μεταφορά των προϊόντων. Αρχικά θα δημιουργηθούν 20 θέσεις εργασίας και ελπίζω να φτάσουμε τις 50. Θα χρησιμοποιούμε πολλές πρώτες ύλες από την Ελλάδα όπως το ελαιόλαδο».

Εκτός από την παγκοσμίως γνωστή εταιρία του Earth Friendly ο κ. Βλαχάκης πρόσθεσε πρόσφατα στο ενεργητικό του την εταιρία progressive solar που κατασκευάζει και τοποθετεί φωτοβολταϊκά συστήματα. Κατέχει επίσης το 50% της εταιρίας παραγωγής Paramyth Films που σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει η ταινία της «Green story» με θέμα τη ζωή του Βαν Βλαχάκη. Πρωταγωνιστής θα είναι ο Αλέξης Γεωργούλης και οι ηθοποιοί του Χόλυγουντ Ed O’Ross (ενσαρκώνει τον Βλαχάκη στη σημερινή ηλικία), Malcolm McDowell Billy Zane, Louis Mandylor, Debbie Matenopoulos, Shannon Elizabeth, Annabella Sciorra, George Finn, Alessandra Toressani, Julianna Guill, Michalis Giannatos and Roger Bart.