Τα “τύμπανα της κρίσης”  άρχισαν να ηχούν στην Άγκυρα με προειδοποιήσεις, ειρωνικά σχόλια έως και συγκαλυμμένες απειλές, με αφορμή … δημοσιεύματα ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να καταθέσει προσεχώς συντεταγμένες για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, κάλεσε την Αθήνα να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο, “ειδικά σε περιόδους κρίσης σαν και αυτή”, κάνοντας λόγο για ανάγκη διαβουλεύσεων και πραγματοποίηση κοινών βημάτων, ενώ διεμήνυσε ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει τα σχέδιά της και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα που φέρουν την Ελλάδα να σχεδιάζει να ξεκινήσει έρευνες στο Αιγαίο για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και υπογράμμισε ότι η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. «Οι διαπραγματευτικοί δίαυλοι με την Ελλάδα είναι παρόντες» υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Μονομερείς ενέργειες θα πρέπει να αποφευχθούν στη διάρκεια τόσο κρίσιμων περιόδων επειδή προσφάτως υπάρχει μία θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας» σημείωσε ο κ. Νταβούτογλου.

Επιπλέον ανέφερε ότι το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο και άφησε να εννοηθεί ότι γίνονται διερευνητικές επαφές με την ελληνική πλευρά.  

Δηλώσεις για το θέμα έκανε από το Κατάρ και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ,  κάνοντας λόγο για “αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο”, στις οποίες η Τουρκία, αν και έχει “καλπάζουσα οικονομία”  δεν σχεδιάζει να εγκαινιάσει “νέα πεδία αντιδικίας.” Πόσο μάλλον η σπαρασσόμενη από την κρίση Ελλάδα…

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Βήματος της περασμένης Κυριακής με τίτλο «”Πράσινο” για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ»,  η πρόταση για μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ φαίνεται να εγκαταλείπεται, καθώς κρύβει επιπλοκές σε σχέση με την Τουρκία και άλλες χώρες, όπως τη Λιβύη.  

Αντιθέτως, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσει συντεταγμένες για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα Ηνωμένα Εθνη μέσα στους πρώτους μήνες του 2013, με τις σχετικές συζητήσεις σε Μαξίμου και  υπουργείο Εξωτερικών να έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Οι συντεταγμένες θα οριστούν  με βάση την αρχή της μέσης γραμμής που μελλοντικά θα μπορούσαν να είναι και τα όρια της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός  εμφανίζεται ως θερμός υποστηρικτής μιας τέτοιας κίνησης, για την οποία εξάλλου έχει γίνει ήδη προεργασία από την εποχή του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Μαντιάτη.

Και αυτή η πρόταση εξετάζεται πάντως με ιδιαίτερο σκεπτικισμό, λόγω των φόβων ότι μπορεί να οδηγήσει  σε κατάρρευση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, συνεπακόλουθη ένταση ή και θερμό επεισόδιο,  ακόμη και αντιρρήσεις από τρίτες χώρες που έχουν ταχθεί εναντίον μονομερών ενεργειών. Οι υποστηρικτές της κατάθεσης συντεταγμένων αντιτείνουν ότι η Τουρκία δεν θα θελήσει να εμπλακεί σε περαιτέρω μέτωπα από τη στιγμή που έχει να ασχοληθεί με το θέμα της Συρίας.