Πτώση 14% παρουσίασαν σε παγκόσμιο επίπεδο οι παραγγελίες ηλεκτρονικών υπολογιστών το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 1994, οπότε και η εταιρεία ερευνών ΙDC ξεκίνησε τη συγκέντρωση στοιχείων για τη βιομηχανία της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με την IDC,  πωλήθηκαν 76,3 εκατομμύρια μονάδες, στοιχείο που υπογραμμίζει τη στροφή του καταναλωτικού κοινού στα τάμπλετς και τα smartphones, ως εναλλακτικές έναντι των PC.
Παράλληλα, η εταιρεία σημειώνει ότι η τελευταία έκδοση των Windows της Microsoft απέτυχε να βοηθήσει στην ανάκαμψη των υπολογιστών, ενώ η παγκόσμια ύφεση ανάγκασε τις εταιρείες να αναστείλουν την αναβάθμιση των PC τους. Παραδοσιακά, οι εταιρείες αντικαθιστούσαν τους υπολογιστές τους κάθε τρία χρόνια, ωστόσο με την οικονομική κρίση αυτό το διάστημα αυξήθηκε στα πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρος της IDC, Bob O’Donnell ‘δυστυχώς, είναι ξεκάθαρο ότι το λανσάρισμα των Windows 8, όχι μόνο δεν βοήθησε να δοθεί ώθηση στα PC, αλλά επιβράδυνε τη συγκεκριμένη αγορά”.

Τα Windows 8 σχεδιάστηκαν να λειτουργούν με οθόνες αφής, ωστόσο αυτό κάνει τα PC ακόμα ακριβότερα. Οι αλλαγές και οι υψηλότερες τιμές σε συνδυασμό “έχουν καταστήσει τα PC λιγότερο ελκυστική εναλλακτική έναντι των τάμπλετς και άλλων ανταγωνιστικών συσκευών”, πρόσθεσε.  

Η Microsoft δεν προχώρησε σε κανένα σχόλιο.

“Τα νέα αυτά είναι τρομακτικά για την αγορά των PC”, αναφέρει ο οικονομικός αναλυτής της  BGC, Colin Gillis. “Πλέον όλοι στρέφονται στους φορητούς υπολογιστές”.
Η Νο 1 κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών παγκοσμίως, Hewlett-Packard, είδε μια μείωση παραγγελιών της τάξης του 24% το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σύγκριση με΄την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Αντιθέτως, σημειώνει η IDC, η κινεζική Lenovo Group, που κατέχει τη δεύτερη θέση στη συγκεκριμένη βιομηχανία, επωφελείται από τους νέους αγοραστές της Κίνας και ΄άλλων αναπτυσσόμενων χωρών, με τις πωλήσεις της να παραμένουν σταθερές.