Βουτιά σημείωσαν οι περισσότερες ασιατικές μετοχές με τον ευρύτερο δείκτη να σημειώνει διόρθωση, με το γεν περαιτέρω ενισχυμένο στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο μήνες έναντι του δολαρίου, έπειτα από την αναθεώρηση προς τα κάτω της παγκόσμιας ανάπτυξης από την World Bank. Νωρίτερα στη Νέα Υόρκη, ο S&P 500 συνέχισε για τρίτη ημέρα το πτωτικό σερί, ενώ ο Dow Jones έχασε τις 15.000 μονάδες στη Wall.

Ο δείκτης MSCI Asia Pacific κατέγραψε απώλειες 2,3% στις 128,92 μονάδες στο Τόκιο, σβήνοντας όλα τα ετήσια κέρδη. Ο ιαπωνικός Topix βυθίστηκε 3,8% ενώ ο Shanghai Composite έχασε 3,1% έπειτα από την τριήμερη αργία που κράτησε το χρηματιστήριο κλειστό.  Το γεν ενισχύθηκε κατά τουλάχιστον 1% έναντι 16 άλλων νομισμάτων αγγίζοντας τα 94,45 έναντι του δολαρίου, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε χθες πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,2% το 2013 ενώ η πρόβλεψη του Ιανουαρίου έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,4%.
Περίπου 2,5 τρισ. δολάρια διαγράφηκαν από την αξία των μετοχών παγκοσμίως από τις 22 Μαΐου, όταν ο επικεφαλής της Federal Reserve, Ben S. Bernanke, δήλωσε ότι η Fed θα μπορούσε να επιβραδύνει τις προσπάθειες τόνωσης της οικονομίας αν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ ήταν ικανοποιητικά. Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως προτίθεται να διατηρήσει την ίδια πολιτική.

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 κατέγραψε βουτιά 6,6%, σημειώνοντας πτώση πάνω από 20% από τις 22 Μαΐου, διολισθαίνοντας σε έδαφος bear market για να κλείσει τελικά με απώλειες 6,35% στις 12.445,38 μονάδες.  Η μεταβλητότητα του Nikkei σημείωσε αύξηση για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα.

Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών υποχώρησε 1,6% οδεύοντας προς το χαμηλότερο κλείσιμο εδώ και εννέα μήνες. Οι μετοχές σε Μαλαισία, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ινδία σημείωσαν βουτιά.
Ο Shanghai Composite οδεύει προς το χαμηλότερο κλείσιμο εδώ και έξι μήνες.