Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν τίθενται Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο, καθώς ανακοινώνονται σήμερα η οι  αξιολογήσεις για τους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών της ευρωζώνης.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Γαλλία μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με ένα υπέρογκο πρόστιμο, ενώ Ιταλία και Βέλγιο με ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ωστόσο, η Κομισιόν κρατάει τα “βέλη” της μέχρι το Μάρτιο και τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ανεπίσημα έγγραφα που ήρθαν στην κατοχή του πρακτορείου αναφέρουν ότι οι τρεις παραπάνω χώρες συγκαταλέγονται σε μια μεγαλύτερη ομάδα χωρών που περιλαμβάνει Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία και Μάλτα, χώρες που επίσης αντιμετωπίζουν κίνδυνο  να “σπάσουν” τα όρια του προϋπολογισμού που έχουν τεθεί από την ΕΕ.

Ο Ντάνιελ Γκρος εξηγεί ότι η Κομισιόν έχει αλλάξει στάση.  

«Η Κομισιόν έχει πρακτικά παραιτηθεί από το ρόλο της ως θεματοφύλακα, δέχτηκε σχεδόν όλα όσα τα κράτη μέλη παρουσίασαν», ανέφερε.

Η Γαλλία, που είναι για την Κομισιόν ο απείθαρχος μαθητής ζητάει περισσότερο χρόνο προκειμένου να πετύχει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 3%. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που ψήφισε, αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από το 2017.

«Η Γαλλία θα έχει πιθανότατα όλο το χρόνο που θέλει γιατί ο Γάλλος Πρόεδρος έχει ένα πολύ απλό επιχείρημα: Εάν δε μου δώσετε χρόνο με τον προϋπολογισμό, τότε το Γαλλικό Μέτωπο θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και σίγουρα δεν το θέλετε αυτό».

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία και το Βέλγιο, βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο γιατί θα πρέπει επίσης να μειώσουν το μεγάλο δημόσιο χρέος τους, το οποίο, αντί να περιορίζεται, αναμένεται να διογκωθεί. Στο επίκεντρο είναι επίσης η μείωση των ελλειμμάτων που αναμένεται να κινηθεί με αργούς ρυθμούς το 2015.  

Εάν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν επιβεβαιωθούν τον ερχόμενο Μάρτιο και οι δύο χώρες θα μπουν σε πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχείας που περιλαμβάνει ετήσιους στόχους, στενότερη επιτήρηση, αλλά και τον κίνδυνο επιβολής προστίμων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Όσον αφορά την Ιταλία και το δομικό της έλλειμμα, η κυβέρνηση Ρέντζι έχει ήδη προβεί σε τροποποιήσεις κατόπιν αιτήματος της Κομισιόν. Παρόλα αυτά αναμένεται η Επιτροπή να ασκήσει πιέσεις και για επιπλέον τροποποιήσεις.

«Δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική γιατί οι χώρες πηγαίνουν λίγο πιο πέρα από ό,τι επιτρέπεται και η Κομισιόν τους επιτρέπει να το κάνουν αυτό».

Σημειώνεται ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν αξιολογούνται καθώς υπόκεινται ακόμα στη διαδικασία δημοσιονομικών προγραμμάτων.