(upd)Γενικές συνελεύσεις για τις 7/11 συγκάλεσαν Εθνική, Alpha και Eurobank προκειμένου οι μέτοχοί τους να εγκρίνουν τη χρήση των διατάξεων για την αναβαλλόμενη φορολογία.

Η σχετική ρύθμιση που έχει επανακατατεθεί στη Βουλή μετά το βέτο που άσκησε η ΕΒΑ στην αρχική, προβλέπει ότι η μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολόγιας σε φορολογική απαίτηση είναι προαιρετική και συνεπώς πρέπει να συγκληθούν οι Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων, ώστε να εγκρίνουν τη χρήση της ρύθμισης με αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία.

Το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν συγκάλεσε ακόμη γενική συνέλευση, πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι το ΤΧΣ έχει το 66,9% του μετοχικού κεφαλαίου, και συνεπώς μπορεί να επιτύχει αυξημένη πλειοψηφία από την πρώτη Γενική Συνέλευση.

Υπενθυμίζεται ότι οι τραπεζίτες πληροφορήθηκαν την υποχρέωση να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις που θα δώσουν το πράσινο φως για τη χρήση της ρύθμισης για την αναβαλλόμενη φορολογία, κατά τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν περίπου πριν από 10 ημέρες στην ΕΚΤ, για να πληροφορηθούν και να τεκμηριώσουν τις απόψεις τους για τα stress tests.

Πρακτικά ήταν αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο έως τις 26 Οκτωβρίου που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress test, με αποτέλεσμα το κεφαλαιακό μαξιλάρι που έδινε η αναβαλλόμενη φορολογία να μην μετρήσει στα αρχικά τουλάχιστον αποτελέσματα.

Ακολούθησε το βέτο της ΕΒΑ και η υποχρέωση να υιοθετηθεί η νέα ρύθμιση που οδήγησε σε υποχρεωτική αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων.

Α. Κασιμάτης