(upd 6/7/2014 17:29) Αποκαθίσταται σταδιακά το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ καθώς οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στους χώρους εργασίας καθώς και τα μέλη της ΓΕΝΟΠ καλούν τους επιστρατευμένους να ειστρέψουν στις εργασίες τους.
«Κανονικά θα πρέπει να πάνε εκεί που ορίζει το φύλλο επίταξης» είπε ο Κωνσταντίνος Βαρσάμης, μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
«Η 48ωρη απεργία ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ολοκληρώνεται σήμερα. Είμαστε επιστρατευμένοι και όχι υποταγμένοι», είπε πριν από λίγα λεπτά το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Κωνσταντίνος Βαρσάμης, έπειτα από τη συνεδρίαση των συνδικαλιστών των σωματείων εργαζομένων στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, όπως αναφέρει το protothema.gr.
Η 48ωρη απεργια που κήρυξε η ΓΕΝΟΠ την Παρασκευή ολοκληρώνεται τα απόψε τα μεσάνυχτα και οι συνδικαλιστές δεν προτίθενται να προκηρύξουν νέα απεργία.
«Ο αγώνας συνεχίζεται με άλλες μορφές κινητοποιήσεων», δήλωσε ο κ. Βαρσάμης. Ερωτηθείς τι πρέπει να πράξουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που λαμβάνουν τα ατομικά φύλλα επίταξης, ο συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ απάντησε: «Κανονικά θα πρέπει να πάνε εκεί που ορίζει το φύλλο επίταξης», καλώντας εμμέσως τους εργαζόμενους να πειθαρχήσουν.
Η πλήρης ανακοίνωση έχει ως εξής:
“Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση επιστράτευσης επειδή αντιστάθηκε στα σχέδια της μνημονιακής κυβέρνησης.
Ο αγώνας μας πήρε πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Απευθύνουμε κάλεσμα στην ΓΣΕΕ και στους φορείς της χώρας να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις με στόχο την αποτροπή των πολιτικών επιλογών και αποφάσεων της κυβέρνησης.
Η απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των απεργών ξεπερνάει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, είναι υπόθεση του Ελληνικού λαού, καθήκον και υποχρέωση να προστατευτεί η Δημοκρατία.
Το δρομολόγιο της κυβέρνησης είναι σε αντιδημοκρατική κατεύθυνση που τορπιλίζει – υπονομεύει το θεσμό του Δημοκρατικού πολιτεύματος και του Συντάγματος.
Στα πλαίσια αυτά η 48ωρη απεργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και των σωματείων μελών ολοκληρώνεται σήμερα 6/7/2014 τα μεσάνυχτα”.
«Σε καμία περίπτωση δεν θα προτρέψω τους εργαζόμενους να παρανομήσουν» δήλωνε νωρίτερα στο Αθηναϊκό Πρακτρορείο Ειδήσεων ο κ. Γ. Αδαμίδης, πρόεδρος του Σωματείου «Σπάρτακος», που είναι το μεγαλύτερο Σωματείο της ΓΕΝΟΠ και εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στο ενεργειακό κέντρο της Δ. Μακεδονίας. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι προτροπές προς τους εργαζόμενους να αγνοήσουν ή να σκίσουν τα φύλλα επίταξης έχουν μόνο πολιτικό και όχι ουσιαστικό νόημα.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, τα έξι υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ισχύος 900 μεγαβάτ, που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω της απεργίας, είναι και πάλι διαθέσιμα. Το ίδιο και οι θερμικές μονάδες, ισχύος 700 μεγαβάτ. Με τα δεδομένα αυτά η ζήτηση ρεύματος καλύπτεται πλήρως χωρίς να υπάρχει ανάγκη περικοπών.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επίδοσης των ατομικών φύλλων επίταξης στους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Οι αστυνομικοί δίνουν τα ατομικά φύλλα στους απεργούς σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως εκεί όπου βρίσκονται οι μονάδες παραγωγής της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Στη δυτική Μακεδονία παραδόθηκαν όλα τα ατομικά «φύλλα πορείας» και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν σταδιακά στην εργασία τους.
Αυτή την ώρα μόνο έξω από τον ΑΗΣ Καρδιάς στην Κοζάνη διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου «Σπάρτακος», Γιώργο Αδαμίδη, οι διαδηλωτές υπάρχει περίπτωση να προσπαθήσουν να σταματήσουν τους εργαζόμενους που έχουν επιταχθεί να επιστρέψουν στη δουλειά τους, όπως μεταδίδει το protothema.gr.
«Κάτι τέτοιο όμως είναι παράνομο και οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να επιστρέψουν», ανέφερε ο κ.Αδαμίδης μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και διευκρίνισε ότι σταδιακά αναμένεται η πλήρης λειτουργία όλων των μονάδων.
Αυτή την ώρα εκτός λειτουργίας βρίσκονται 14 θερμικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Παρά το γεγονός ότι αυτή την ώρα από το σύστημα λείπουν 3.700 MW από τις εκτός λειτουργίας θερμικές μονάδες (λιγνιτικές και Φυσικού Αερίου) και επιπλέον 900 MW από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, δεν προγραμματίζονται νέες διακοπές ρεύματος. Αυτό οφείλεται στο ότι λόγω Σαββατοκύριακου οι απαιτήσεις της βιομηχανίας για ηλεκτρική ενέργεια είναι περιορισμένες αλλά και στο γεγονός ότι οι θερμοκρασίες δεν είναι τέτοιες που να επιβάλλουν τη χρήση κλιματιστικών.
Η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ τυπικά λήγει απόψε τα μεσάνυχτα, ενώ μέχρι το βράδυ αναμένεται να επιδοθούν και τα ατομικά φύλλα επίταξης των εργαζομένων. Το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει το μεσημέρι για αποτίμηση της κατάστασης αλλά η συνεδρίαση, εφόσον γίνει, θα πραγματοποιηθεί απουσία των εκπροσώπων των εργαζομένων από την Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη-Φλώρινα) οι οποίοι αναμένεται να συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο που προγραμματίζεται έξω από τον ΑΗΣ Καρδιάς στην Κοζάνη.
Στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ αναμένεται να επικυρωθεί η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που συνεδρίασε χθες, για πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη. Αναμένεται, επίσης, να τεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης από τους εργαζόμενους των ατομικών φύλλων επίταξης των υπηρεσιών τους, που αναμένεται να επιδοθούν απόψε, ύστερα από τις προτάσεις που ακούστηκαν (όπως από τον πρώην πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ κ. Ν. Φωτόπουλο) «να τα σκίσουν οι εργαζόμενοι».
«Σε καμία περίπτωση δεν θα προτρέψω τους εργαζόμενους να παρανομήσουν» επισημαίνει στον αντίποδα με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος του Σωματείου «Σπάρτακος», που είναι το μεγαλύτερο Σωματείο της ΓΕΝΟΠ και εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στο ενεργειακό κέντρο της δυτικής Μακεδονίας. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι προτροπές προς τους εργαζόμενους να αγνοήσουν ή να σκίσουν τα φύλλα επίταξης έχουν μόνο πολιτικό και όχι ουσιαστικό νόημα.
Όπως διευκρινίστηκε, δεν απαιτείται απόφαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων καθώς μετά την απόφαση του Δικαστηρίου που έκρινε παράνομες τις επαναλαμβανόμενες 48ωρες που είχαν προκηρυχθεί αρχικά, η ΓΕΝΟΠ αποφάσισε μία 48ωρη που λήγει απόψε. Στο μεταξύ έχουν ήδη επιταχθεί κτίρια και εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.
Τη Δευτέρα το κρίσιμο «crash test» λένε στη διοίκηση της ΔΕΗ
Από τη διοίκηση της ΔΕΗ επισημαίνεται ανεπισήμως ότι η κρίσιμη μέρα θα είναι αύριο. Κι αυτό διότι μετά την παρέλευση του Σαββατοκύριακου, τη Δευτέρα θα είναι και πάλι αυξημένες οι ανάγκες για ηλεκτροδότηση. «Τα φορτία θα είναι μεγάλα, περιμένουμε να δούμε τη στάση των εργαζομένων ώστε να αποφασιστεί η σταδιακή επανασύνδεση με το σύστημα των μονάδων παραγωγής που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας», λέει στο protothema.gr στέλεχος της ΔΕΗ.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, λένε οι συνδικαλιστές
Ναι μεν, αλλά… Αυτή είναι το γενικό νόημα από την αποψινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Οι συνδικαλιστές ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, αλλά μέσα σε λογικά πλαίσια. Συγκεκριμένα, οι «σκληρές» προτάσεις περί σκισίματος των φύλλων πορείας δεν υιοθετήθηκαν και είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε εργαζομένου να πράξει κατά συνείδηση όταν επιστρατευτεί.
«Ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν δόθηκε με όρους συντεχνίας αλλά με όρους κοινωνίας, για αυτό πέτυχε και θα συνεχισθεί», ανακοίνωσε η ΓΕΝΟΠ, ωστόσο ο Νίκος Φωτόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ, εκ των εισηγητών αυτής της πρότασης δήλωσε δημόσια ότι θα σκίσει το δικό του φυλλάδιο, προκαλώντας τον πρωθυπουργό «να τον απολύσει».
Η Ε.Ε. της ΓΕΝΟΠ αναφέρει ακόμη ότι η κυβέρνηση κατάργησε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας επιστρατεύοντας τους εργαζόμενους και προσθέτει:
«Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τα σωματεία μέλη της σε καμία περίπτωση δεν παρανόμησαν, δεν έδειξαν έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος, όπως εξάλλου αποκαλύπτεται από την δικαστική απόφαση η οποία και θα δημοσιευθεί.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο. Κυβέρνηση που κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και με επίταξη εργαζομένων, προσβάλει και υπονομεύει την ίδια την Δημοκρατία».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, ανακοινώνοντας την επίταξη των υπηρεσιών της ΔΕΗ, δήλωσε ότι «στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει». Η Σοφία Βούλτεψη τόνισε ότι όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος.
«Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους», ανέφερε η κ. Βούλτεψη.
Νωρίτερα, το Newmoney.gr μετέδιδε:
Σε μετωπική σύγκρουση οδηγείται η Κυβέρνηση με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ καθώς μετά την κήρυξη της απεργίας των τελευταίων, ως παράνομης, αποφασίστηκε η πολιτική επιστράτευσή τους και έχει αρχίσει η διαδικασία επίδοσης των φύλλων πορείας.
Ο εκπρόσωπος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Κώστας Κουτσοδήμας, δήλωσε ότι δεν μπορεί να καλέσει τους εργαζομένους να παρανομήσουν και αναμένεται η ΓΕΝΟΠ-ΔΗ να καθορίσει τις πράξεις της αύριο στις 12:00 το μεσημέρι σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Το απόγευμα του Σαββάτου είχε ολοκληρωθεί η επίδοση των φύλλων πορείας και έχει ξεκινήσει η επίδοσή στους απεργούς.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι οι εργαζόμενοι έπρεπε να επιστρέψουν στην εργασία τους αλλιώς θα υποστούν κυρώσεις.
“Κανένας εργαζόμενος της ΔΕΗ δεν είχε παραλάβει φύλλο πορείας μέχρι τις 6.30 το απόγευμα” δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Κώστας Κουτσοδήμας, μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής.
Ερωτηθείς “τι λέει η ΓΕΝΟΠ στους συναδέλφους της που θα παραλάβουν τα φύλλα πορείας και θα πρέπει να εμφανισθούν την Κυριακή στη δουλειά τους” δήλωσε ότι “το σωματείο δεν μπορεί να τους καλέσει να παρανομήσουν”.
Ο κ. Κουτσοδήμας χαρακτήρισε παράνομη την επιστράτευση λέγοντας ότι η απεργία είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα, ενώ επισήμανε ότι δεν υπήρξε ουδέποτε πρόβλημα επάρκειας στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. “Δώσαμε ένα δίκαιο αγώνα με όρους κοινωνίας και όχι συντεχνίας”, κατέληξε.
Χαρακτήρισε ως “υπερβολική και λανθασμένη” την απόφαση της κυβέρνησης για την επιστράτευση και την επίταξη των υπηρεσιών, επισημαίνοντας ότι “κάποιοι υπερέβαλαν εαυτόν και οδήγησαν τον πρωθυπουργό να πάρει αυτή την απόφαση.”
Ο νόμος για την πολιτική επιστράτευση εργαζομένων προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών, ακόμα και απόλυση για τους απεργούς γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην περίπτωση των υπαλλήλων της ΔΕΗ, που δεν συμμορφώνονται με την απόφαση πολιτικής επιστράτευσης που τους κοινοποιείται. Η άρνηση παραλαβής συνιστά αυτόφωρο αδίκημα για τους απεργούς, ενώ υπάρχει η δυνατότητα θυροκόλλησης σε περίπτωση που δεν ανευρεθεί ο απεργός.
Οι απεργοί έχουν δικαίωμα να στραφούν στο Συμβούλιο Επικρατείας εναντίον της επίταξης. Πάντως ήδη σε δυο άλλες περιπτώσεις (ιδιοκτήτες φορτηγών και εργαζόμενοι ΜΜΜ) το ΣτΕ είχε αρνηθεί να παγώσει τη διαδικασία της επιστράτευσης, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί αντισυνταγματικότητας που είχαν προβάλλει οι προσφεύγοντες απεργοί και δικαιώνοντας τις κυβερνήσεις.
Παράλληλα είναι σε ετοιμότητα εισαγγελείς και αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν καταλήψεις ή άλλες δυναμικές μορφές κινητοποιήσεων.
Η απόφαση της πολιτικής κινητοποίησης και της επίταξης των υπηρεσιών ανακοινώθηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Σοφία Βούλτεψη: «Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος.
Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους.
Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».
Βούλτεψη: Έχει εξαντληθεί ο διάλογος
«Έχει εξαντληθεί ο διάλογος, πρέπει να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι η Σοφία Βούλτεψη. Η κυβερνητική εκπρόσωπος κατηγόρησε τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ ότι εντάχθηκαν στο άρμα του ΣΥΡΙΖΑ και κινούνται από πολιτικές σκοπιμότητες.
«Ο νόμος θα εφαρμοστεί», συνέχισε και έκανε επίθεση στις συντεχνίες ενώ υποστήριξε ότι οι απεργοί είναι μειοψηφία. «Ενα 35% απεργεί, εξαντλήσαμε το διάλογο», υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος επισημαίνοντας: «Τι δουλειά έχει ένας συνδικαλιστής να αποφασίσει την πολιτική που θα ακολουθήσει μια εταιρεία;».
Aδ. Γεωργιάδης: Οσοι δεν παραλάβουν τα φύλλα πορείας θα απολυθούν
«Όσοι δεν παραλάβουν τα φύλλα πορείας, θα εφαρμοστεί ο νόμος και θα απολυθούν», δήλωσε στον Bήμα FM ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άδ. Γεωργιάδης, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για επιστράτευση των εργαζομένων της ΔΕΗ.
«Φαντάζομαι πως κανείς δεν θέλει να απολυθεί τέτοια εποχή», σχολίασε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο νόμος να μην εφαρμοστεί.
Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «αστραπιαία ταχύτητα» με την οποία έδρασε η κυβέρνηση με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, λέγοντας με νόημα, μεταξύ άλλων, πως «για την ΔΕΗ αποφασίζει η Βουλή και η κυβέρνηση και όχι οι συνδικαλιστές».
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.