Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Οι γερμανικές πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν απροσδόκητα τον Οκτώβριο, για δεύτερο συνεχή μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας.

Οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν 0,8% σε σχέση με το Σεπτέμβριο και οι όγκοι πωλήσεων διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2012. Οι αναλυτές ανέμεναναύξηση 0,5% σε μηνιαία βάση.

Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν 0,2%. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 1,3%. Μεγαλύτερη πτώση στις πωλήσεις σημείωσαν τα βιβλιοπωλεία και τα κοσμηματοπωλεία.

Ο οικονομολόγος Christian Schulz της Βerenberg αποδίδει την πτώση στην μετεκλογική αβεβαιότητα για θέματα, όπως η φορολογία, “η οποία μπορεί να έπαιξε ρόλο στη καταναλωτική συμπεριφορά τον Οκτώβριο”, καθώς, όπως επισημαίνει, τα στοιχεία είναι ευμετάβλητα και αναθεωρούνται αργότερα.

“Σε αυτό το αρχικό στάδιο τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου υποδηλώνουν μία επιφύλαξη ως προς το outlook της ανάπτυξης”, λέει ο Schulz στο Reuters. “Ωστόσο, εξακολουθούμε να αναμένουμε μία ισχυρή σε κατανάλωση εορταστική περίοδο”.