Οι αρκετές εκπλήξεις στην επιλογή των προσώπων που απαρτίζουν τη νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, με κορυφαία την τοποθέτηση στο υπουργείο Οικονομικών ενός εγνωσμένης επιστημονικής επάρκειας τεχνοκράτη, του καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη, δύσκολα μπορούν να κρύψουν την προσπάθεια των ηγετών των συγκυβερνώντων κομμάτων, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπρόεδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, να τηρήσουν εσωκομματικές ισορροπίες και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση με σαφή εκλογικό προσανατολισμό.

Τα μέλη της κυβέρνησης αυξήθηκαν σε 46 από 42, που ήταν πριν από ένα χρόνο, ώστε να καταλάβουν δύο επιπλέον θέσεις καθένα από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, ενώ οι περισσότερες απομακρύνσεις υπουργών φαίνεται να έγιναν με κριτήριο τη στάση που τήρησαν κατά την προεκλογική περίοδο ορισμένοι υπουργοί προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία, όπως οι Γιάννης Μιχελάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Η λαϊκή δεξιά της Β΄ Αθήνας

Στην ίδια λογική φαίνεται να υπακούουν και οι υπουργοποιήσεις άλλων νεοδημοκρατικών στελεχών με ιδεολογικές αναφορές στο χώρο της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς» και κριτήριο τη μαχητικότητα που επέδειξαν στα τηλεοπτικά παράθυρα, όπως ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, οι υφυπουργοί Γεράσιμος Γιακουμάτος και Κατερίνα Παπακώστα και η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, που και οι τέσσερις -κατά σύμπτωση (;)- εκλέγονται στη Β΄ Αθήνας, όπου το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα είχε μεγάλη πτώση των ποσοστών του στις πρόσφατες κάλπες.

Ένας ακόμη «Αθηναίος», ο Βασίλης Κικίλιας, επελέγη για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε αντικατάσταση του Νίκου Δένδια που επιβραβεύτηκε για τη διετή θητεία του στην οδό Κατεχάκη μετακινούμενος στο υπουργείο Ανάπτυξης, από το οποίο αποχώρησε, έπειτα από δύο χρόνια, ο Κωστής Χατζηδάκης. Αντιθέτως, ένας κλασσικός βουλευτής της περιφέρειας, ο Γιώργος Καρασμάνης από την Πέλλα, αντικαθιστά τον τεχνοκράτη, καθηγητή Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος έπρεπε να «αδειάσει» μια από τις θέσεις των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ και την «Ελιά», προκαλώντας «καραμπόλα» που οδήγησε τον Ανδρέα Λοβέρδο στο υπουργείο Παιδείας, από το οποίο «ξηλώθηκε» σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και τον νέο υπουργό θα πλαισιώσουν δύο «γαλάζιοι» υφυπουργοί που μετέχουν πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα: οι Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος και Κώστας Κουκοδήμος.

Προϊόν, εξάλλου, ισορροπίας υπήρξε και η αντικατάσταση του Άδωνη Γεωργιάδη στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας από τον Μάκη Βορίδη, με τον οποίο υπήρξαν συνοδοιπόροι από τον ΛΑΟΣ και την κυβέρνηση Παπαδήμου στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Στην ίδια επίσης κατηγορία είναι και η ανάληψη του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης από τον Γιώργο Ορφανό, ο οποίος αντικατέστησε τον Θεόδωρο Καράογλου, που σε λίγο έκλεινε διετία στο εν λόγω πόστο.

Μίνι εκπλήξεις με Λαμπρόπουλο, Τασούλα και Γκερέκου

Από τις εκπλήξεις που συζητήθηκαν είναι η τοποθέτηση σε θέση υφυπουργού στο Εθνικής Άμυνας του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Γιάννη Λαμπρόπουλου, ο οποίος είχε και παλαιότερα το ίδιο πόστο στην κυβέρνηση Καραμανλή και υπήρξε επί χρόνια από τους μεγάλους αντιπάλους με τον εκλεγόμενο στην ίδια περιφέρεια κ. Σαμαρά. Νεοδημοκρατικά στελέχη που είχαν συμμετάσχει παλαιότερα σε κυβερνήσεις είναι οι νέοι υφυπουργοί Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, όπως και ο Γιάννης Πλακιωτάκης που τοποθετήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, στο οποίο μετακινήθηκε, επίσης, ο Αντώνης Μπέζας από το υπουργείο Υγείας που θήτευσε τον τελευταίο χρόνο. Στο υπουργείο Εσωτερικών μετακόμισε επίσης ο Σερραίος Θεόφιλος Λεονταρίδης που είχε θέση αναπληρωτή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το τελευταίο δίμηνο (μετά την παραίτηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου).

Στις εκπλήξεις περιλαμβάνεται και η ανάληψη του υπουργείου από τον Κώστα Τασούλα, βουλευτή Ιωαννίνων και πρώην υφυπουργό Άμυνας, όπως και η προσθήκη στο ίδιο χαρτοφυλάκιο νέας θέσης υφυπουργού που ανετέθη στην Άντζελα Γκερέκου, η οποία ήταν ένα από τα πρόσωπα που η συμμετοχή της στο νέο σχήμα προκάλεσε αίσθηση.

Οι «πράσινες» ισορροπίες

Από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, νέο πρόσωπο είναι στο υπουργείο Ανάπτυξης ο υφυπουργός Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ επανέρχονται σε κυβερνητικά σχήματα οι διατελέσαντες, επί κυβέρνησης Παπανδρέου, Πάρις Κουκουλόπουλος, που αναλαμβάνει θέση αναπληρωτή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και Γιώργος Ντόλιος που θα ορκιστεί υφυπουργός στο Εσωτερικών, από το οποίο μετακομίζει ο έως τώρα αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε αντίστοιχο αξίωμα στο υπουργείο Υγείας.

Στα συνολικά 46 μέλη που αριθμεί, πλέον, το νέο υπουργικό σχήμα, από τις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος, της ΝΔ, προέρχονται οι 32, ενώ 13 είναι οι θέσεις που καλύπτουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο 46ος είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Από τη Νέα Δημοκρατία, εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν έξι υπουργοί, οι Γιάννης Μιχελάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης Πάνος Παναγιωτόπουλος και Θεόδωρος Καράογλου, καθώς και πέντε υφυπουργοί: οι Ζέτα Μακρή, Κώστας Γκιουλέκας, Αθανάσιος Σκορδάς, Αθανάσιος Δαβάκης και Σίμος Κεδίκογλου. Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ενίσχυσαν τις θέσεις τους στο νέο σχήμα με δύο επιπλέον θέσεις, καθώς οι νεοεισερχόμενοι στην κυβέρνηση «γαλάζιοι» είναι 13.

Από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν δύο: ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου. Τα στελέχη του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, καλύπτουν τέσσερις θέσεις υπουργών (Εξωτερικών, όπου παραμένει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, Υποδομών, που το διατήρησε ο Μιχάλης Χρυχοχοΐδης, όπως και το Περιβάλλοντος ο Γιάννης Μανιάτης, ενώ πήρε το Παιδείας με τον Ανδρέα Λοβέρδο), τέσσερις θέσεις αναπληρωτών υπουργών (Εθνικής Άμυνας, με την παραμένουσα Φώφη Γεννηματά, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου παρέμεινε η Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υγείας, όπου μετακινήθηκε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, και Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Πάρι Κουκουλόπουλοο), καθώς και πέντε θέσεις υφυπουργών (Εξωτερικών με τον Δημήτρη Κούρκουλα, Εργασίας με τον Βασίλη Κεγκέρογλου, Εσωτερικών με τον Γιώργο Ντόλιο, Ανάπτυξης με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Πολιτισμού με την Άντζελα Γκερέκου). Με τις νέες εισόδους, τα «πράσινα» στελέχη αυξήθηκαν κατά τρεις.

Έφυγαν όλοι από Παιδεία και Υγεία

Με εξαίρεση τα υπουργεία Εξωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υποδομών, Περιβάλλοντος, Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Τουρισμού, αλλά και στο Εθνικής Άμυνας που άλλαξε μόνον ένας υφυπουργός, στα περισσότερα άλλα υπουργεία οι αλλαγές προσώπων είναι μεγάλες και οδήγησαν στην έξοδο συνολικά δεκατεσσάρων από τα μέλη του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου. Εδικά στο Παιδείας, στο Υγείας, στο Εσωτερικών και στο Αγροτικής Ανάπτυξης αντικαταστάθηκαν όλοι, ενώ στο υπουργείο Ανάπτυξης έμεινε μόνον ένας από υφυπουργός, ο Νότης Μηταράκης. Στο Εργασίας, στο οποίο δεν άλλαξαν ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου, προστέθηκαν δύο επιπλέον θέσεις υφυπουργών.

πηγή; protothema.gr