Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google
Του Δημήτρη Παφίλα
 
Η βουτιά της Αθήνας κατά 5,63% ακριβώς μετά  την γιορτή της Πρωτοχρονιάς και οι ταυτόχρονες αναφορές περί Grexit όχι μόνο αναβιώνουν το κλίμα που επικρατούσε το 2012, καθώς κανένας δεν θέλει να πιάσει τα “μαχαίρια” των ελληνικών μετοχών – αν και ορισμένοι μεγάλοι και μικρότεροι οίκοι βρίσκονται στην Ελλάδα ρωτώντας σε ποια επίπεδα είναι καλύτερο να αγοράσει κανείς ελληνικές μετοχές. Αυτό όμως στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι παράγοντες είναι ότι η χρονιά θα έχει καθυστερήσεις μετατρέποντας το 2015 σε μια χρονιά slow motion για το ΧΑ και την οικονομία, αφού η οικονομία θα πάρει μπρος από το  Μάρτιο και ύστερα και εφόσον  η νέα κυβέρνηση ξεκινήσει τις επαφές με τους δανειστές.   
 
    
Ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει 40,3% από τα υψηλά του Ιουνίου του 2014 φθάνοντας τις 789 μονάδες ενώ ο τραπεζικός Δείκτης  επανήλθε στα επίπεδα του 1987. Η πτώση της περασμένης Δευτέρας πραγματοποιήθηκε δίχως μεγάλο τζίρο, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία.   
 
Όπως αναφέρει ένας ξένος επενδυτής που δραστηριοποιείται από το 2012 “Οι αγορές εκδήλωσαν τις προθέσεις τους και ψήφισαν. Μάλιστα, η κατάρρευση βρήκε τους ξένους την πρώτη ημέρα μετά την επιστροφή από τις διακοπές, μαζί με αναφορές από επίσημα  χείλη  για  έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ( Bloomberg). Δεν συνέβη μια εβδομάδα μετά, αλλά την πρώτη μετά το νέο χρόνο. Η πτώση ήταν η τρίτη μεγαλύτερη το τελευταίο διάστημα.”              
Κατά την γνώμη άλλου  Έλληνα ιδιοκτήτη fund η αρνητική προεξόφληση θα συνεχιστεί στην Αθήνα και η μεταβλητότητα θα είναι υψηλή το ερχόμενο διάστημα, καθώς οι εκλογικές δημοσκοπήσεις θα επηρεάσουν σημαντικά το χρηματιστήριο. Αν λ. Χ υπάρχει εκλογική αυτοδυναμία  για το  κόμμα της αντιπολίτευσης ή αντίθετα δεν υφίσταται περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης.      
 
Όμως, αυτό που εξετάζουν οι επενδυτές είναι εάν από τις εκλογές προκύψει κυβέρνηση που θα συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων,. Αν όχι τότε η αρνητική προεξόφληση θα συνεχιστεί, αναλόγως και των κινήσεων που θα γίνουν μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των δανειστών.               
 
Η προεξόφληση αρνητικών γεγονότων δεν σημαίνει ότι θα γίνουν  πραγματικότητα 
 
Το χρηματιστήριο προεξοφλεί δυσμενείς εξελίξεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι,  αυτό θα  γίνει  πραγματικότητα. Θυμηθείτε τι συνέβη το 2012. Θεωρώ ότι, το χρηματιστήριο θα συνεχίσει να προεξοφλεί αρνητικά εν όψει των εκλογών, αλλά μετά από αυτές αυτό θα συνεχιστεί με βάση το ρυθμό που θα γίνονται πραγματικότητα” λέει Έλληνας διαχειριστής ο οποίος εκτιμά ότι, η οικονομία εξαιτίας μιας αργής διαδικασίας και καθυστερήσεων 
θα  πάρει μπρος τον Μάρτιο του 2014 κάτι που θα προκαλέσει  συνέπειες και στην συνολική ανάπτυξη της χώρας για το 2015.  
 
Γιατί ορισμένοι ξένοι οίκοι επιμένουν παρά την πτώση  
 
Μεγάλοι ξένοι οίκοι ( Wellington, Greenlight capital ) κυρίως από τις ΗΠΑ  επιμένουν να ποντάρουν στις ελληνικές μετοχές. Υπάρχουν, όμως, δυο βασικές διαφορές :  Τα κεφάλαια που έχουν ποντάρουν είναι σχετικά μικρά σε σύγκριση με το συνολικό τους κεφάλαιο και δεύτερον αγοράζουν σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από την λογιστική τους  αξία ( Τράπεζες ). Το βασικό σενάριο αυτών των οίκων είναι ότι, η Ελλάδα θα στηριχθεί από την Ευρώπη στο θέμα του χρέους, έτσι η οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα εφόσον λυθεί το θέμα των ομολόγων με κάποια μεγάλη χρονική επιμήκυνση.