του Δημήτρη Παφίλα

Οι αγοραστές προχωρούν πολύ πιο μπροστά και οι πωλητές το επισημαίνουν. Οι νικητές είναι οι πρώτοι, αναγνωρίζοντας όμως ότι αρκετές μετοχές είναι ακριβές. Εντός του 2014 μπορεί να φαίνονται λιγότερο ακριβές, εφόσον υποχωρήσει η ύφεση και αρχίσουν να βελτιώνονται τα κέρδη.  

“Οι μετοχές είναι ακριβές, αλλά η βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων δημιουργεί προσδοκίες για μελλοντική κερδοφορία αλλά κι ένα πολύ θετικό κλίμα. Οι επενδυτές μπορεί να προεξοφλούν μελλοντικά κέρδη για τις χρονιές  (2014-2015), αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι μετοχές θα  φαίνονται φθηνές όταν έλθουν τα κέρδη. Όσο βελτιώνονται τα μακροοικονομικά στοιχεία θα δημιουργούνται προσδοκίες. Μπορεί σε  μικροοικονομικό επίπεδο να αργήσει να φανεί η βελτίωση, ωστόσο μια ισχνή ανάπτυξη θα φανεί. Ένας πάρα πολύ καλός τρόπος για να παίξεις την ανάκαμψη είναι τα ελληνικά ομόλογα του δημοσίου και τα εταιρικά ομόλογα”.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Asset management κ. Κωνσταντίνος Μοριανός ο οποίος ήταν από τους πρώτους που επέμενε ότι, το πρωτογενές πλεόνασμα θα φανεί και ότι θα έχουμε μια ισχνή ανάπτυξη.

Όμως, το γεγονός ότι, αναμένεται βελτίωση πιθανότατα να οδηγήσει σε κέρδη ορισμένες εταιρείες, εξέλιξη που σημαίνει ότι σήμερα οι μετοχές εταιρειών που είναι ακριβές να φαίνονται λιγότερο ακριβές. Αυτό εξηγεί ως ένα βαθμό γιατί λ.χ  εταιρείες με ζημιές οδηγούνται σε άνοδο, όπως ο Φουρλής. Η εταιρεία σε 1-2 χρόνια ενδέχεται να γυρίσει σε κέρδη.  Το μοναδικό στοιχείο το οποίο δημιουργεί επιφυλάξεις στην Eurobank Asset management είναι ένα αρνητικό γύρισμα των ξένων αγορών.        

Όπως εξηγούν Έλληνες θεσμικοί, οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν ανέβει και δεν ανταποκρίνονται στα παραδοσιακά κριτήρια αποτιμήσεων που διαθέτουν εισηγμένες εταιρείες σαν επενδυτικές επιλογές. Προεξοφλούνται δηλαδή κέρδη της επόμενης πενταετίας από εταιρείες που βρίσκονται ακόμα και τώρα σε ζημιογόνα κατάσταση. Εκείνο το οποίο κάνουν αυτή τη στιγμή hedge funds που μπαίνουν στην ελληνική αγορά, έχει να κάνει με την προεξόφληση μιας ανάκαμψης της οικονομίας, χάρις κυρίως στη βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων, που αν γυρίσει θα αποφέρει τελικά σημαντικές κερδοφορίες.

Οι επενδυτικές πρωτοβουλίες αφορούν κυρίως στους αμερικάνικους οίκους όπως η Goldman Sachs που έχει συστήσει στο τελευταίο διάστημα ΔΕΗ και Τιτάνα αλλά και τη JP Morgan που επιμένει στις ελληνικές τράπεζες.

 Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta χρηματιστηριακή, η αγορά θα διαθέτει ένα συνολικό P/E 18,2 το οποίο είναι ακριβό. Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος ανάλυσης της χρηματιστηριακής, κ. Μάνος Χατζηδάκης, η αγορά θα χρειαστεί μαι αύξηση κερδών  70% για να μειωθεί ο δείκτης  τιμών προς κέρδη στο 10.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εταιρείες οι οποίες το 2014 θα είναι φθηνές, σε επίπεδο P/E, είναι η Motor Oil με 7,57, η Γεκ- Τέρνα με 10,39, η Μετκα με 9,74.

Σε επίπεδο price to book value (τιμή προς λογιστική αξία) η ΔΕΗ έχει δείκτη 0,33, η Γεκ-Τέρνα 0,51, ο Μυτιληναίος 0,74, η Ελλάκτωρ 0,44.

                    

Η σημερινή εικόνα της αγοράς

Ισχυρή άνοδο εμφάνισε η Αθήνα και έκλεισε με άνοδο 2,60% με τον Γενικό Δείκτη στις 1016,11 μονάδες και αφού προηγουμένως είχε βρεθεί στις 990 μονάδες.

Με κέρδη 7,58% η MIG στα 0,383 ευρώ ενώ ισχυρή άνοδο εμφάνισε ο Τιτάνας που έκλεισε στα 18,5 ευρώ με άνοδο 6,94%.

Ενδιαφέρον πάλι για τον ΟΤΕ ο τίτλος του οποίου αντέδρασε ανοδικά με κέρδη 5,16% στα 7.95 ευρώ.

Στα  8,10 ευρώ ο ΟΠΑΠ με πτώση 0,86%- ύστερα από ανακοινώσεις για απόκτηση απο την Blackrock ποσοστού πάνω απο 5%. Με κέρδη 4,035 η Τράπεζα Πειραιώς στα 1,29 ευρώ , ενω κέρδη 3,21% για την Alpha  bank η οποία έκλεισε στα 0,579 ευρώ.

Στα 62,4 ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές με πακέτο 304 χιλιάδων ευρώ που αφορούσε τις μετοχές της Πειραιώς.       

Νωρίς το απόγευμα,  ο αγγλικός οίκος FTSE αποφάσισε την παραμονή του ελληνικού Χρηματιστήριου στις ανεπτυγμένες αγορές κατά τη σημερινή αξιολόγησή του. Παρά το γεγονός ότι, έχουν μείνει ανοικτά ορισμένα θέματα, ο FTSE θέτει την ελληνική αγορά υπο παρακολούθηση (Watch List ), με πιθανό έναν υποβιβασμό στις αναδυόμενες αγορές. Σύμφωνα με τον οίκο όλες οι χώρες που είναι στη Watch list θα αξιολογηθούν ξανά το Σεπτέμβριο του 2014.