Η πορεία των χρονοδιαγραμμάτων των μνημονιακών δεσμεύσεων θα είναι το θέμα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί. Ο κ. Μανιτάκης πρόκειται να παρουσιάσει την εξέλιξη του προγράμματος διαθεσιμότητας μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δομών των υπουργείων, η οποία έχει ολοκληρωθεί στο 70%.

Σε σχέση με το θέμα των  απολύσεων, συνεργάτες του κ. Μανιτάκη επιμένουν πως δεν έχει καν τεθεί ούτε συζητήθηκε κάτι τέτοιοι στη χθεσινή επίσκεψη της Τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. «Την Τρόικα την ενδιαφέρει η μείωση των θέσεων και όχι τα πρόσωπα», υπογράμμιζε στενός συνεργάτης του κ. Μανιτάκη στο protothema.gr.

Ωστόσο στο υπουργείο  δηλώνουν προετοιμασμένοι και για  την περίπτωση που ανοίξει  μια τέτοια συζήτηση. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόκειται να αναφέρει ότι το προαπαιτούμενο των 2000 δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα έχει υπερκαλυφθεί. Μέχρι στιγμής έχουν βγει σε διαθεσιμότητα 1890 υπάλληλοι, ενώ 890 έχουν τεθεί ήδη σε αργία λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων.  Επίσης στην συνάντηση από πλευράς υπουργείου θα παρουσιαστούν στοιχεία που δείχνουν ότι ο στόχος της αποχώρησης 150000 υπαλλήλων μέχρι το 2015 επιτυγχάνεται από τις συνταξιοδοτήσεις.

Το βασικό μέλημα της Τρόικας  είναι η μείωση του δημοσίου τομέα, κάτι που τέθηκε από την πλευρά των εκπροσώπων κυρίων Ματίας Μορς, Κλάους Μαζούχ και Μαρκ Φλάναγκαν, στην χθεσινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε πως παράγοντες της Κομισιόν αλλά και του ΔΝΤ τις προηγούμενες ημέρες είχαν θέσει ανοικτά θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Με πρώτον τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βάιζερ, που χαρακτήρισε το ελληνικό κράτος «υπερτροφικό», αλλά και με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος μεσοβδόμαδα δεν απέκλεισε να υπάρξουν «υποχρεωτικές αποχωρήσεις», στον βαθμό που τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων θα δείξουν πλεονάζον προσωπικό.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του υπουργείου, στη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο οι επικεφαλής της Τρόικας είπαν ότι υπάρχει μεν σαν εκκρεμότητα το θέμα της μείωσης του δημοσίου, όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, αλλά συμπλήρωσαν πως θέλουν να ακούσουν από τον ίδιο τον κ. Μανιτάκη όλη την επιχειρηματολογία και για τα τρία σκέλη του ζητήματος, δηλαδή για τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, για το τι θα απογίνουν 60.000 υπάλληλοι που επηρεάζονται από τις αλλαγές αυτές και τέλος τον προγραμματισμό για το 2014 του πλάνου διαθεσιμότητας-αποχωρήσεων συνολικά 150.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2015.

Ως προς αυτό το θέμα το Κυβερνητικό  Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, υπό τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, έχει συνεδριάσει δύο φορές, ενώ θα έχει προγραμματιστεί τρίτη συνεδρίαση την ερχόμενη Παρασκευή. Από το σύνολο των υπουργείων, απομένουν τέσσερα των οποίων δεν έχει εγκριθεί ακόμα το σχέδιο μείωσης των δομών. Για τα υπόλοιπα, τις μειώσεις των δομών και υπηρεσιών τις έχει εγκρίνει ο πρωθυπουργός και τα σχέδια θα παρουσιαστούν στην Τρόικα από τον κ. Μανιτάκη. Από τα σχέδια αυτά προκύπτει μείωση των δομών του κράτους κατά 50%, κάτι που θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

πηγή: protothema.gr