Η Σαουδική Αραβία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μια σοβαρή μείωση της ζήτησης για το πετρέλαιό της, προειδοποιεί ο πρίγκιπας Alwaleed, καθώς αυξάνεται η παραγωγή σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Σε ανοικτή επιστολή του προς τον υπουργό Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας αλλά και άλλους υπουργούς, ο Alwaleed προειδοποιεί ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο των χωρών του ΟΠΕΚ βρίσκεται σε συνεχή πτώση.

Και τονίζει ότι η υψηλή εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο “είναι μία πραγματικότητα που έχει γίνει πραγματική πηγή ανησυχίας για πολλούς”. Το πριγκιπάτο πρέπει να εφαρμόσει άμεσα μέτρα για να διαφοροποιήσει την οικονομία του, λέει.

Ο πρίγκιπας Alwaleed, ιδιοκτήτης της διεθνούς επενδυτικής εταιρείας Kingdom Holding, δεν είναι ο τυπικός Σαουδάραβας επιχειρηματίας. Αν και μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες εντυπωσιακές δημόσιες δηλώσεις, εντούτοις, η επιστολή του μαρτυρά την έντονη ανησυχία του αραβικού κόσμου για την ενεργειακή επανάσταση που συντελείται στις ΗΠΑ και τον Καναδά, επιτρέποντας την εκμετάλλευση μη συμβατικών κοιτασμάτων που πριν από λίγα χρόνια δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η εξέλιξη αυτή θα μειώσει τη ζήτηση για το αραβικό πετρέλαιο, αλλά και τις τιμές διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού.

Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει κάνει κάποια πρώτα βήματα για να αναπτύξει την οικονομία της και πέραν του ενεργειακού κλάδου. Όπως για παράδειγμα, μέσω της απελευθέρωσης του κλάδου των αερομεταφορών και της παροχής χρηματοδότησης σε μικρές επιχειρήσεις στους τομείς των υπηρεσιών και της τεχνολογίας.

Όμως, ο υπουργός Πετρελαίου δήλωνε το Μάιο ότι δεν ανησυχεί για την αύξηση των σχιστολιθικών κοιτασμάτων στις ΗΠΑ.

Ο Alwaleed διαφωνεί, τονίζοντας ότι το 92% του  προϋπολογισμού της χώρας εξαρτάται φέτος από τα πετρελαϊκά έσοδα. Και καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει ταχύτατα σχέδια για μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και στροφή προς την πυρηνική και ηλιακή ενέργεια.

Σύμφωνα με τον πρίγκιπα, η απειλή από το σχιστόλιθο σημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα μπορέσει να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα στα 15 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από τα σημερινά επίπεδα των 12,5 εκατ. βαρελιών.