Η εκλογή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και ο καθορισμός των προτεραιοτήτων της ευρωπαϊκής πολιτικής, κυρίως στον οικονομικό τομέα, είναι τα κυρίαρχα θέματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, όλα δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εκλέξουν τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Ωστόσο, άγνωστος παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον, ο οποίος διαφωνεί με αυτήν την επιλογή.

Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να την εμποδίσει γιατί δεν έχει συμμάχους για να «μπλοκάρει» την απόφαση αφού έχει μείνει μόνο με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό. Όμως είναι πιθανό ότι για λόγους που έχουν να κάνουν με το εσωτερικό της χώρας του όπου έχει εκτεθεί, ο κ. Κάμερον θα αντιδράσει και εδώ.

Η ταπεινωτική ήττα που αναμένεται να υποστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Ντέιβιντ Κάμερον οφείλεται στο γεγονός ότι εμπιστεύτηκε την «γυναίκα χήρα» της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζει  η βρετανική εφημερίδα «Telegraph».

«Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόδωσε το Βρετανό πρωθυπουργό αν και η ίδια είχε τους δικούς της ενδοιασμούς για τον πότη, πρώην κλειδοκράτορα του Λουξεμβούργου, γιατί έβαλε την δική της πολιτική ζώνη ασφαλείας πάνω από την συμμαχία του Βερολίνου με το Λονδίνο ή την πίστη της στο πρόσωπο του Ντέιβιντ Κάμερον», σχολιάζει η εφημερίδα.

Κι ενώ ο κύριος Γιούνκερ προσερχόταν με την λιμουζίνα στις Βρυξέλλες με τον αέρα του νικητή καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αναλάβει τα ηνία της Κομισιόν, το αίσθημα της προδοσίας γίνεται  ιδιαίτερα οδυνηρό για την Ντάουνινγκ Στριτ.

Προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντέιβιντ Κάμερον, πρωθυπουργός της Βρετανίας επανέλαβε την θέση του ότι ο Ζαν – Κλωντ Γιούνκερ είναι ακατάλληλο πρόσωπο για την προεδρία της Κομισιόν. “Δεν είναι σωστό οι εκλεγμένοι ηγέτες κρατών των ευρωπαϊκών χωρών να απεμπολούν το δικαίωμά τους να ορίσουν τον επικεφαλής της Κομισιόν, το πιο σημαντικό πόστο στην Ευρώπη. Είναι λάθος από θέμα αρχής και είναι το λάθος πρόσωπο. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν στο επίκεντρο του εγχειρήματος να αυξηθεί η δύναμη των Βρυξελλών και να μειωθεί η δύναμη των εθνικών κρατών σε όλη του την καριέρα. Δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να πάει μπροστά αυτόν τον οργανισμό” είπε χαρακτηριστικά.

Στην πατρίδα της, η Άνγκελα Μέρκελ έχει χαρακτηριστεί ως «γυναίκα αράχνη» η οποία δεν διστάζει να σκοτώσει ακόμα και τους συνεργάτες της στον κυβερνητικό συνασπισμό αφότου πρώτα τους έχει χρησιμοποιήσει. Αρχικά το έκανε με τους Σοσιαλδημοκράτες και εν συνεχεία με τους Φιλελεύθερους.

«Το να συνασπίζεσαι με την Μέρκελ είναι μία αμφιλεγόμενη ευχαρίστηση. Είναι σαν το αλογάκι της Παναγίας ή όπως η “γυναίκα-αράχνη”, το είδος του ζώου που προσπαθεί να σκοτώσει τον συνεργάτη της έχοντας πρώτα εκπληρώσει το καθήκον της», είχε γράψει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» όταν η ίδια ανακοίνωσε την συνεργασία της με τους Σοσιαλδημοκράτες στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Ο Κάμερον βασιζόταν στη φιλική σχέση του με την κυρία Μέρκελ όταν έκανε κορωνίδα της ευρωπαϊκής στρατηγικής του την αναγκαιότητα επίτευξης των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, εν όψει και του δημοψηφίσματος το 2017 για το αν θα παραμείνει το Λονδίνο ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει η «Telegraph».

Όλα πήγαιναν καλά για τον Κάμερον 48 ώρες και μετά τις ευρωεκλογές. Ο Κάμερον ήταν κοντά στο να σχηματίσει μία ομάδα χωρών που θα έλεγαν «όχι» στην υποψηφιότητα του Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν και θεωρούσε πως η Άνγκελα Μέρκελ έβλεπε με συμπάθεια μία τέτοια συμμαχία.

Όταν όμως στις 10 Ιουνίου από τη Σουηδία, κατάφερε να πείσει τους συμμάχους του Λονδίνου στην εκστρατεία αντι-Γιούνκερ, την Ολλανδία και την Τσεχία, να στηρίξουν τον «κύριο ευρώ», τότε ο Κάμερον κατάλαβε ότι η Μέρκελ του την είχε… φέρει. Ήδη η Μέρκελ είχε πείσει και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματεο Ρέντσι να αλλάξει στρατόπεδο, στηρίζοντας και αυτός τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργο για την προεδρία της Κομισιόν.

Καθορισμός των νέων προτεραιοτήτων της Κομισιόν

Σημαντικό είναι το άλλο θέμα της Συνόδου που είναι ο καθορισμός των προτεραιοτήτων της νέας Κομισιόν που θα αναλάβει την 1η Νοεμβρίου, γιατί μέσω του προγράμματος της Επιτροπής θα φανεί εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες έλαβαν το μήνυμα των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης, κυρίως στους νέους.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι πιέζουν σε δύο μέτωπα, την εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, και μια πιο διασταλτική ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε η δημοσιονομική πειθαρχία να μην λειτουργεί ως «βαρίδι» στην ανάπτυξη.

Ελπίδες για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, το οποίο, όμως, δεν έχει εγκριθεί ακόμη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί ανοίγει παράθυρο για μια πιο ελαστική ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε οι δημόσιες δαπάνες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα μιας χώρας.

Επιπλέον Παρίσι και Ρώμη πιέζουν για εξεύρεση πόρων μέσω μόχλευσης στις αγορές με εγγύηση κοινοτικών κονδυλίων, ώστε να χρηματοδοτηθούν δράσεις στον τομέα της απασχόλησης και της πρόσβασης σε πόρους των ΜΜΕ, που σήμερα αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα δανεισμού.

Στο σχέδιο των συμπερασμάτων οι Ευρωπαίοι ηγέτες σημειώνουν ότι «απαιτείται ενισχυμένη δράση για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, μεταρρύθμιση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και των δημοσίων διοικήσεων, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του περιβάλλοντος έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας, διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ενίσχυση της λειτουργίας των βιομηχανιών δικτύου και αναμόρφωση των εκπαιδευτικών συστημάτων».

Συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Ουκρανίας

Ιστορική στιγμή» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο την υπογραφή της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου και πολιτικής σύνδεσης με την ΕΕ.

Στην σχετική τελετή που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες υπεγράφησαν και οι συμφωνίες σύνδεσης με την Γεωργία και την Μολδαβία.

«Η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα επταετούς εργασίας» τόνισε ο Πέτρο Ποροσένκο αναφερόμενος στο κείμενο της συμφωνίας που προβλέπει μεταξύ άλλων την σχεδόν πλήρη άρση των εμπορικών περιορισμών μεταξύ της χώρας του και της ΕΕ. Σε μια πρώτη αντίδραση, η Μόσχα δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών Γκριγκόρι Γκαράσιν απείλησε το Κίεβο με «σοβαρές συνέπειες».

Με πληροφορίες από το protothema.gr και τη Deutsche Welle