“Η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει τα ασφαλιστικά ταμεία να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, ανοίγοντας  μια προοπτική ενίσχυσης των αποθεματικών τους στο μέλλον”, δηλώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος, στο newmoney.gr, δίνοντας και το στίγμα της σκληρής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ασφαλιστικοί οργανισμοί.

“Τα αποθεματικά των ταμείων έτσι κι αλλιώς έχουν εξαερωθεί με την κατάρρευση των χρηματιστηριακών αξιών και το κούρεμα των ομολόγων”, τονίζει. “Ζήτημα είναι αν επαρκούν για 3 μήνες ακόμη. Τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των ταμείων καταγράφουν  λογιστικές απώλειες  πάνω από 2 δισ. ευρώ. Και είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η μετοχή της Εθνικής ήταν στα 5 ευρώ πριν από δύο χρόνια και στα 50 ευρώ πριν από  τέσσερα”.

Αν δεν αποκτήσουν warrants, εκτιμά ο κ. Παναγόπουλος,   τα ταμεία θα χάσουν και την ύστατη ευκαιρία να μειώσουν τις  μεγάλες απώλειες  των αποθεματικών τους. Αν πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση, θα ενισχύσουν και τα ταμεία το μετοχικό ποσοστό της συμμετοχής τους. Είναι προς το συμφέρον τους, εφόσον κριθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως ιδιώτες επενδυτές και όχι μέρος του Δημοσίο. “Και εδώ είναι το τραγελαφικό. Για το κούρεμα, τα ταμεία κρίθηκαν ως ιδιώτες χωρίς καμία αμφισβήτηση”, σημειώνει.

“Η ΕΤΕ παραμένει ισχυρό χαρτί γιατί στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Κύπρο, το δημοσιονομικό πρόβλημα δεν προκλήθηκε από τις τράπεζες. Η ΕΤΕ έχει από τις πιο ισχυρές αναλογίες δανείων και καταθέσεων. Πρέπει να  πετύχει η  αύξηση κεφαλαίου με τη συμμετοχή και των ταμείων για να μη χαθεί το  ελληνικό management, να μην αφελληνιστούν οι ελληνικές τράπεζες”, τονίζει ο κ. Παναγόπουλος.