Πάνω από 13 δισ ευρώ είναι το κεφαλαιακό “μαξιλάρι” για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών προβλημάτων στο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή” αυτό είπε ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ξένων επενδυτών που μετείχαν στο κλειστό forum της Eurobank με τη συμμετοχή 23 ξένων funds με υπό διαχείριση κεφάλαια συνολικού ύψους 3,5 τρισ ευρώ!

Η επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίου σε συνδευασμό με τα αναμενόμενα έσοδα από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και τα οφέλη από τις συνέργειες που δημιουργούνται λόγω των συγχωνεύσεων διευρύνουν αποφασιστικά τη δύναμη πυρός των θεσμικών Αρχών.

Όπως σημείωσε ο κ. Προβόπουλος, το αρχικό κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 5 δισ ευρώ που είχε προβλεφθεί στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης  των 50 δισ έχει υπερδιπλασιαστεί λόγω της μεγάλης συμμετοχής ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και άλλων παραγόντων. Αποτελεί, δε, μία επιπλέον εγγύηση για τις καταθέσεις.

“Πάνω από 3 δισ ευρώ έχουν συγκεντρωθεί από τη συμμετοχή των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, ποσό που ενδέχεται να αυξηθεί αν ολοκληρωθούν με επιτυχία και οι αυξήσεις κεφαλαίου των μη συστημικών τραπεζών”, σημείωσε ο κ. Προβόπουλος. Και πρόσθεσε: “Επιπλέον 2,56 δισ ευρώ εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν από τις συνέργειες που δημιουργούνται λόγω των συγχωνεύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στον κλάδο. Τέλος, επιπλέον ποσό 3 δισ ευρώ θα συγκεντρωθεί από την πώληση μη τραπεζικών εργασιών και θυγατρικών (ασφαλιστικές, εταιρείες ακινήτων κοκ) όπως προβλέπεται στα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών”.