Νέα ρύθμιση τον Σεπτέμβριο με την οποία δεν θα καταργείται το μέτρο των αποδείξεων, αλλά θα συνδυαστεί με κίνητρα (φορολογικά, ελαφρύνσεις κ.ά.), προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σε παρέμβασή του, και αφού είχε υπάρξει σφοδρή κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης αλλά και από κυβερνητικούς βουλευτές (ΠΑΣΟΚ, Ντ. Μοακογιάννη) για την κατάργηση της συλλογής των αποδείξεων, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «στηρίζουμε τη φορολογική συνείδηση, δεν καταργούμε το μέτρο» και δεσμεύθηκε ότι τον Σεπτέμβριο θα έρθει διάταξη που θα συνδυαστεί με κίνητρα.

Αναφερόμενος στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που εισάγει το νομοσχέδιο ο Υπουργός τόνισε ότι «ο νέος Κώδικας είναι περίπου μισός σε έκταση από τον υφιστάμενο και πιο αποτελεσματικός». Επίσης τόνισε ότι «είναι δημοσιονομικά ουδέτερος», καθώς δεν έχει μέτρα, ότι δεν επιβάλλει νέους φόρους και ότι είναι αναπτυξιακός, καθώς «η απλοποίηση είναι αφ’ εαυτής αναπτυξιακό μέτρο».

Για τα τεκμήρια ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι θα καταργηθούν με το περιουσιολόγιο, τη βάση του οποίου αποτελεί ο νέος Φορολογικός Κώδικας.

Εξηγώντας την ανάγκη νέων μέτρων είπε ότι δημιουργήθηκε ένα δημοσιονομικό κενό για το 2013 – 2014, το οποίο οφείλεται όσον αφορά το 2013 στα προβλήματα στο χώρο του ΕΟΠΥΥ και όσον αφορά το 2014 στο ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να επιβάλει εισφορά 2 τοις χιλίοις στο τζίρο των επιχειρήσεων και νέα μείωση των ειδικών μισθολογίων που αφορούν τους ενστόλους.

Ο υπουργός τόνισε ότι με το φόρο πολυτελείας «αντικαθιστούμε πολύ πιο επώδυνα μέτρα» και καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό του 1 δισ. (δηλαδή τα 600 εκατ. από την εισφορά στο 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων και τα 400 εκατ. από τις μειώσεις σε ενστόλους).

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πήρε «κουτσουρεμένη» τη δόση από το Eurogroup, καθώς, όπως είπε, τα 6,8 δισ. είναι η πρόβλεψη στο μεσοπρόθεσμο.

Παραδέχθηκε πάντως ότι υπήρχε πρόταση να να δοθούν περισσότερα χρήματα, αλλά δεν τη δέχθηκαν ορισμένες χώρες λέγοντας ότι ουσιαστικά αποτελεί νέο πρόγραμμα.

Η ροή των εσόδων από τους δανειστές, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, θα είναι: 4 δισ. τον Ιούλιο, 1,8 δισ. τον Αύγουστο από το ΔΝΤ και 1 δισ. τον Οκτώβριο (500 εκατ. από τον EFSF και 500 από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων).

Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση επανάλεβε ότι τέθηκε «και υπήρξε δέσμευση ότι θα εξεταστεί τις επόμενες μέρες», ενώ εκτίμησε ότι η απώλεια στα έσοδα αν ισχύσει από την 1η Αυγούστου θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου.