Στο τραπέζι βρίσκεται το ζήτημα δημιουργίας μίας ενιαίας Bad Bank που θα απορροφήσει τα κόκκινα δάνεια παραδέχεται τώρα ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σε συνέντευξη του στο δίκτυο Bloomberg ο κ. Στουρνάρας παραδέχεται ότι σύμβουλοι της κυβέρνησης έχουν προτείνει τη δημιουργία της “κακής τράπεζας” ωστόσο ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση.
“Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα για τη δημιουργία μίας ενιαίας ‘κακής τράπεζας’. Υπάρχουν σχετικές προτάσεις από συμβούλους μας και το σκεφτόμαστε. Δεν το αποφασίσαμε όμως ακόμα”, δήλωσε ο υπ. Οικονομικών.

Σε ερώτηση μάλιστα του δημοσιογράφου David Tweet για το πότε θα ληφθεί μία τέτοια απόφαση ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι “θα αποφασίσουμε σύντομα. Προς το παρόν δεν υπάρχει μία τέτοια απόφαση, ούτε συμπεριλαμβάνεται στα βασικά σχέδια μας”, απάντησε ο υπουργός.

Σε ότι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο υπουργός τόνισε ότι με το τέλος της ανακεφαλαιοποίησης θα έχει ενισχυθεί. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για διαφοροποίηση των όρων.

Ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τελειώσει πολύ σύντομα το θέμα της διάσωσης της. Και αυτό λόγω της έκθεσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και στην Κύπρο.

Για ακόμα μία φορά ο κ. Στουρνάρας τόνισε  πως οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση του χρέους είναι ευπρόσδεκτη. “Θα χαιρέτιζα μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Δεν θέλουμε μειώσεις που να προκαλέσουν ζημιές στις άλλες πλευρές”.

Σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική και τις πρόσφατες δηλώσεις από το ΔΝΤ ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά: “Μην ξεχνάτε ότι το ΔΝΤ έχει κάνει την αυτοκριτική του δηλώνοντας πως έχουν επιβάλει πολλά μέτρα στην ελληνική οικονομία. Δε νομίζω πως περαιτέρω λιτότητα είναι λύση στο πρόβλημα. Τώρα χρειαζόμαστε ανάπτυξη και ιδιωτικοποιήσεις”.

Εξάλλου ο ίδιος τόνισε ότι το 2013 θα είναι πολύ δύσκολο έτος. “Έχουμε κόψει μισθούς, έχουμε κόψει συντάξεις, οι φόροι αυξήθηκαν, επομένως πρόκειται να είναι ένα πολύ δύσκολο έτος. Οι αγρότες είναι στους δρόμους, οι ναυτεργάτες είναι στους δρόμους. Προσπαθούμε να κάνουν το καλύτερο δυνατό”.

Ωστόσο επισήμανε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία της αγοράς για το ότι η εμπιστοσύνη επανέρχεται, επισημαίνοντας την αύξηση στις τιμές των ομολόγων και των ροών καταθέσεων στις τράπεζες.

Στ. Μ.