«Οι ανισορροπίες στα ισοζύγια πληρωμών και τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως, μεταξύ των χωρών Βορρά και Νότου, επέφεραν τη σημερινή κρίση χρέους ή τις ασύμμετρες διαταραχές στην Ευρωζώνη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ.  Στουρνάρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη με θέμα: «Ο κίνδυνος “αιφνίδιου θανάτου” μέσω ELA χωρών του ευρώ και η κατάχρηση εξουσίας από μη εκλεγμένους τεχνοκράτες»

Ο κ Στουρνάρας επεσήμανε ότι η Ευρωζώνη σήμερα είναι μια οικονομία με έναν εύρωστο Βορρά και έναν Νότο σε βαθειά ύφεση και θα πρέπει να αλλάξει φυσιογνωμία και να βασίζεται πλέον σε βαθύτερη ενοποίηση και ενισχυμένη αλληλεγγύη.

Και έθεσε τους βασικούς άξονες της εξόδου από την κρίση.
– Βασική προϋπόθεση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου που έχουν προβλήματα, είναι η υλοποίηση μιας τραπεζικής Ένωσης, το συντομότερο δυνατό και χωρίς αστερίσκους.
– Προς αυτή την κατεύθυνση, η δημιουργία ενός Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕSΜ) αποτελεί ουσιαστικό πρώτο βήμα προς μια τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη.
– Με την υιοθέτηση αυτού του μηχανισμού, θα εκλείψει η ανάγκη να κάνουμε χρήση έκτακτων πηγών χρηματοδότησης, όπως ο ELA (Κατεπείγουσα Ενίσχυση Ρευστότητας) που αναφέρετε στην ερώτησή σας, ο οποίος εξασφαλίζει μεν χρηματοδότηση αλλά με αρκετά υψηλό κόστος για τις χώρες που τη λαμβάνουν.
– Για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των κρατών – μελών του ευρωπαϊκού νότου, θα πρέπει τα κράτη – μέλη του ευρωπαϊκού Βορρά είτε να δεχτούν να ανακυκλώνουν τα οφέλη που έχουν από την κρίση, προς τα κράτη – μέλη του ευρωπαϊκού  Νότου, για παράδειγμα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μέσω άμεσων επενδύσεων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ή αυτό που έγινε για την Ελλάδα τον προηγούμενο Νοέμβριο,  να δεχθούν δηλαδή με  κατάλληλα μέτρα  μείωση του επίσημου χρέους που έχουμε προς τις χώρες αυτές. Ε
– Η ιδέα του ευρωομολόγου συζητιέται στην Ευρώπη εδώ και κάποια χρόνια και οι ελληνικές κυβερνήσεις, το έχουν υποστηρίξει σθεναρά, κάθε φορά που τίθεται το ζήτημα.
– Από τη στιγμή που θα έχουμε από φέτος πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούμε να ζητήσουμε άλλη μία μείωση χρέους.
– Το φαινόμενο των ασύμμετρων διαταραχών εντός της Ευρωζώνης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
– Η ελληνική οικονομία χρειάζεται άμεσα την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Γι αυτό και επιμείναμε και θα γίνει μέχρι τέλος Απριλίου. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς την έξοδο από την κρίση.
– Σχετικά με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, διαμορφώνουμε αυτή τη στιγμή τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης το νέο αναπτυξιακό πρότυπο και το νέο πρότυπο απασχόλησης, σε συνεργασία με δεξαμενές σκέψης τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Συμμετέχει και το υπ. Εργασίας σε αυτό.