Ποιες είναι οι ομάδες που διακρίθηκαν φέτος στο πρόγραμμα εκκόλαψης καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων EkinisiLab που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων

της Μάιρης Λαμπαδίτη

Προσάρμοσαν την καινοτομία τους στις ανάγκες της αγοράς, ενθαρρύνθηκαν να βάζουν μεγάλους στόχους, έμαθαν να σκέφτονται πρακτικά, να αξιοποιούν την τεχνογνωσία και να συνεργάζονται σαν μια μεγάλη οικογένεια. Οι 21 ομάδες που διακρίθηκαν φέτος στο EkinisiLab, τη δομή εκκόλαψης καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, νιώθουν πλέον έτοιμες να ανοίξουν τα φτερά τους στις ελληνικές και τις ξένες αγορές. Επτά πρωταγωνιστές από τις ομάδες του EkinisiLab μίλησαν στο «business stories» για την αρχική τους ιδέα, τις πολύτιμες εμπειρίες που αποκόμισαν δουλεύοντας με τους μέντορές τους, αλλά και για τα όνειρά τους να κατακτήσουν την κορυφή.

Gram Carbon
Κατασκευή Sporting Goods από σύνθετα υλικά
Η ιδέα της εναλλακτικής διαχείρισης των σύνθετων υλικών τριγύριζε στο μυαλό του Αλέξανδρου Κιτσέλη, μηχανολόγου μηχανικού, από την εποχή που έκανε το διδακτορικό του στο Πολυτεχνείο. Μαζί με τον Θεόδωρο Θεοδωρίδη, τεχνολόγο γεωπόνο, αποφάσισαν να πειραματιστούν με τα υλικά των ποδηλάτων αφού ήταν και οι δύο φαν της ποδηλασίας.

 Η πατέντα που παρουσίασαν αποτελεί καινοτομία ως προς τον ειδικό τρόπο επίστρωσης και ψησίματος των σύνθετων υλικών. Η συγκεκριμένη μέθοδος παραγωγής επιτυγχάνει χαμηλό βάρος, ακαμψία συνδυασμένη με άνεση και μηχανική αντοχή.

Το απαιτητικό προϊόν υψηλής ποιότητας που κατασκεύασαν συναγωνίζεται ισάξια τα προηγμένα ακριβά μοντέλα γερμανικών, αμερικανικών και καναδικών εταιρειών τα οποία ονειρεύονται να αποκτήσουν όλοι οι ψαγμένοι ποδηλάτες. Το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ότι η ελληνική πατέντα, εκτός από βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά που προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη, έχει και χαμηλό κόστος.

Ο δρόμος δεν ήταν εύκολος, ούτε σπαρμένος με χρηματοδότες. Ο κ. Κιτσέλης όμως ήταν αποφασισμένος να ρισκάρει για την προώθηση της ιδέας του αψηφώντας την οικονομική κρίση. Οχι μόνο αξιοποίησε την οικονομική ενίσχυση του Πολυτεχνείου, αλλά πήρε και τραπεζικό δάνειο το οποίο θα αποπληρώνει, όπως εξομολογείται, ως τα βαθιά του γεράματα. «Η καινοτομία μας», τονίζει ο κ. Κιτσέλης, «δεν περιορίζεται μόνο στα ποδήλατα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα αυτοκίνητα, ακόμα και στα διαστημόπλοια». Δικαίως η ομάδα βαδίζει σήμερα με αυτοπεποίθηση στοχεύοντας να κατακτήσει τις αγορές τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Στην εξέλιξη του project συνέβαλε αποφασιστικά η εμπειρία που αποκόμισαν στη διάρκεια του EkinisiLab.

«Υπήρχαν οικονομικά στοιχεία που αγνοούσαμε», αναφέρει ο κ. Κιτσέλης και συνεχίζει: «Oι μέντορές μας όχι μόνο μας έδωσαν κουράγιο να συνεχίσουμε, αλλά και μας συμβούλευσαν πώς θα αποφύγουμε μικρά ή μεγαλύτερα λάθη στην προώθηση των προϊόντων μας. Πιο έμπειροι πλέον, θέλουμε να προωθήσουμε το branding της ομάδας μας στο εξωτερικό».

Aerofilms
Ανίχνευση θερμικών διαρροών με Aerial Robot
Η ομάδα των τριών μηχανικών του Πολυτεχνείου καινοτόμησε κατασκευάζοντας Aerial Robot επιθεώρησης και ανίχνευσης θερμικών διαρροών σε γραμμές μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης. Πρόκειται για μίνι ελικόπτερα, ανεμόπτερα, πολυκόπτερα και αεροπλανάκια τα οποία πετούν εξοπλισμένα με ειδικούς αισθητήρες και σώζουν τα χαμένα φορτία ενέργειας, εντοπίζουν λαθρομετανάστες στο Αιγαίο και προλαβαίνουν το καλοκαίρι τις πυρκαγιές. Το συγκριτικό πλεονέκτημα των ρομπότ της ομάδας είναι ότι μπορούν πλέον να επιθεωρούν από αέρος και να ανιχνεύουν τα δίκτυα με μεγαλύτερη αξιοπιστία και μειωμένο κόστος. Oπως μας εξηγεί ο κ. Βασίλης Φωτεινόπουλος, τοπογράφος μηχανικός, «η ιδέα συνδέεται άμεσα με την πράσινη οικονομία καθώς ο έλεγχος απωλειών φορτίων από αέρος στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Με τον ίδιο τρόπο ένα μίνι ελικόπτερο εξοπλισμένο με θερμική κάμερα μπορεί να εντοπίσει ναυαγούς».


Biomulfarm
Μονάδα ολοκληρωμένης αξιοποίησης της μουριάς
Οι πέντε τελειόφοιτες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωργία Διάκου-Λομνιού, Ιωάννα Αγγελοπούλου, Μυρτώ Σκοπελίτου, Hλιάνα Καρούση και Βίκυ Σπυροπούλου, γνωρίστηκαν στο Εργαστήριο Καινοτομίας της σχολής τους. Ανταλλάσσοντας απόψεις για την εργασία που έπρεπε να παρουσιάσουν, κατέληξαν στη χρυσή ιδέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης της μουριάς. Σύμφωνα με το project τους, με πρώτη ύλη τα φύλλα και τον καρπό θα παράγουν υψηλής ποιότητας μετάξι και πιστοποιημένα βιολογικά τρόφιμα, όπως αποξηραμένο μαύρο μούρο, σιρόπι μούρου και σιρόπι για γρανίτα μούρου. Τίποτα δεν θα πηγαίνει χαμένο. Ακόμα και τα υπολείμματα θα χρησιμοποιούνται για λίπασμα.

Η καινοτομία της πρότασης έγκειται στον συνδυασμό δύο καθετοποιημένων κλάδων παραγωγής πάνω στο δέντρο της μουριάς, καθώς και στην τυποποίηση καινοτόμων προϊόντων. Οσο για το συγκριτικό πλεονέκτημα, είναι η υψηλή ποιότητα σε συνδυασμό με την ανταγωνιστική τιμή. Οι όμορφες και δυναμικές φοιτήτριες δεν αποθαρρύνθηκαν όταν ορισμένοι καθηγητές της σχολής τις αποκαλούσαν ονειροπόλες και τις συμβούλευαν να προσγειωθούν στη σκληρή ελληνική πραγματικότητα.

Η πρώτη δικαίωση ήρθε με τη συμμετοχή της ομάδας τους Biomulfarm στο EkinisiLab. «Hταν πολύ σημαντικό για μας ο μέντορας της ομάδας να μας λέει ‘‘κορίτσια, think big”. Μάθαμε πώς θα προωθήσουμε πρακτικά την πρότασή μας και κυρίως πώς να συνεργαζόμαστε και να λειτουργούμε σαν οικογένεια», μας εξομολογείται η Ηλιάνα Καρούση.

Greek Traditional Food
Ηλεκτρονικό κατάστημα με παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα
Δύο αδέλφια, ο Γιάννης Καραδήμος, γεωπόνος, και η Ελλη Καραδήμου, απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής και ηθοποιός, σχεδίασαν μια εναλλακτική μορφή ηλεκτρονικής πώλησης τυποποιημένων προϊόντων με γεύση Ελλάδας στο εξωτερικό αλά καρτ, ανάλογα με τις ανάγκες του καταναλωτή. Θα δημιουργούν δηλαδή το προφίλ των καταναλωτών βάσει ερωτηματολογίου και στη συνέχεια θα του προτείνουν προϊόντα που θα ταιριάζουν στον καθημερινό τρόπο ζωής του. Τα προϊόντα είναι επιλεγμένα να επιδρούν ευεργετικά στον οργανισμό και να συμβάλλουν στη μακροζωία. Για παράδειγμα, ένας καριερίστας που δεν έχει χρόνο για σπιτικό φαγητό θα μπορούσε να απολαύσει κρητικά κριθαροκούλουρα με μέλι για πρωινό και πάστα ελιάς για σνακ.

Η καινοτομία του ηλεκτρονικού καταστήματος είναι ότι συνδυάζει προϊόντα με storylines και προφίλ πελατών ενώ το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ότι προσφέρει λύσεις στην ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για υγιεινή διατροφή.

Τι εμπειρίες αποκόμισαν ο Γιάννης και η Ελλη κατά τη διάρκεια φοίτησής τους στο εργαστήριο;

«Μας βοήθησαν»,  «να γίνουμε πιο πρακτικοί και να προσαρμόσουμε την ιδέα μας σε πιο ρεαλιστική βάση προκειμένου να χωρέσουμε στα μέτρα της αγοράς. Το όνειρό μας είναι να κάνουμε την πρώτη μας πώληση».


Διαδικτυακή υπηρεσία τουρισμού στη Μακεδονία
Μια ομάδα φοιτητών από τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Κρήτης (Β. Θεοδοσιάδης, Ε. Λορεντζάτου, Θ. Ξανθόπουλος) δημιούργησε την εταιρεία Helcotour (Hellas, eco, tourism) με στόχο να προωθήσει μορφές εναλλακτικού τουρισμού με σκοπό να αξιοποιηθούν οι άγνωστες ομορφιές της χώρας όπως τα Μετέωρα στον Νομό Τρικάλων.

Η ομάδα θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό με την παροχή οργανωμένων πακέτων εκδρομών για λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού. Σε πρώτη φάση θα εστιάσει στον θρησκευτικό, ιστορικό-αρχαιολογικό και φυσιολατρικό τουρισμό.

Το διαφορετικό στοιχείο που παρουσιάζει η Helcotour είναι πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια άλλη εταιρεία-υπηρεσία που να παρέχει ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών στην περιοχή.

SITTERLAND-Paidagogoi
Ηλεκτρονική πλατφόρμα σύνδεσης ειδικών με γονείς
Η Στέλλα Σταμέλου, ιδιοκτήτρια κέντρου προσχολικής αγωγής – νηπιαγωγείου με πτυχίο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, και ο γιος της Γιάννης Παπαδάκης, φοιτητής Τμήματος Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ένωσαν το ταλέντο τους για να δημιουργήσουν μια ψηφιακή χώρα στην οποία βρεφονηπιοκόμοι, εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, νηπιαγωγοί και δάσκαλοι θα έρχονται σε επικοινωνία με γονείς παιδιών από βρεφική ηλικία έως και 12 ετών.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι μεν γονείς εύκολα και γρήγορα θα αναζητούν, θα κλείνουν συνεργασία και στο τέλος θα αξιολογούν τους ειδικούς με τους οποίους συνεργάστηκαν, οι δε ειδικοί θα έχουν τη δυνατότητα αναζήτησης εργασίας και προβολής του επαγγελματικού προφίλ τους.

Οι γονείς που θέλουν, για παράδειγμα, babysitter, παιδαγωγό για να απασχολήσει δημιουργικά το παιδί τους, να το συνοδεύσει στα αγγλικά ή μια δασκάλα για να βοηθήσει το παιδί στη μελέτη, θα μπορούν μέσα από την πλατφόρμα να βρίσκουν και να επιλέγουν εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια τον επαγγελματία που χρειάζονται με βάση αποκλειστικά και μόνο τα δικά τους κριτήρια, τις ανάγκες της οικογένειάς τους και τον ρυθμό ζωής τους.

Θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των υπηρεσιών, τις αξιολογήσεις που έχει πάρει ο δάσκαλος για τις υπηρεσίες του από άλλους γονείς που έχουν συνεργαστεί μαζί του, να κάνουν online κράτηση 24 ώρες το 24ωρο και άλλα πολλά.

Τι εγγυήσεις θα έχουν οι γονείς ότι ο παιδαγωγός θα παρέχει πρωτίστως ασφάλεια, αλλά και ποιοτικές υπηρεσίες;

«Θα έχει προηγηθεί συνέντευξη και έλεγχος των υποψηφίων», επισημαίνει η κυρία Σταμέλου. «Αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του project: ότι εξασφαλίζουμε υπηρεσίες ποιότητας. Χρόνια τώρα βιώνω καθημερινά την αγωνία όλων των γονέων που αναζητούν ένα άτομο να φυλάξει το παιδί τους εξαιτίας του απαιτητικού ωραρίου τους στη δουλειά. Δεν είναι λίγες οι φορές που πέφτουν σε άσχετους ανθρώπους και απογοητεύονται. Ετσι γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσουμε μαζί με τον γιο μου, γνώστη των τεχνολογιών αιχμής, έναν σύγχρονο δυναμικό ιστότοπο με στόχο να καλύψουμε το κενό. Στην εξέλιξη της ιδέας μας συνέβαλαν καθοριστικά οι μέντορές μας στον Α’ κύκλο του EkinisiLab, προσφέροντάς μας πρακτικές συμβουλές και πολύτιμη τεχνογνωσία».

Trustporter
Ηλεκτρονική πλατφόρμα μεταφορών μικρών αντικειμένων ή ατόμων
Η ομάδα που αποτελείται από τον Λάμπρο Μουσελίμη, ελεύθερο επαγγελματία και απόφοιτο ΕΜΠ, τον Νίκο Παπασπύρου, αναπληρωτή καθηγητή ΕΜΠ, τον Απόστολο Νταϊλιάνα, ελεύθερο επαγγελματία με διδακτορικό από το Κολούμπια της Νέας Υόρκης, και τον Αγγελο Γιάντσιο, μεταπτυχιακό φοιτητή, σκέφτηκε να συνταιριάξει τα αιτήματα μεταφοράς αντικειμένων ή ανθρώπων από άτομα εμπιστοσύνης που θα εκτελούσαν ένα συμβατό δρομολόγιο έτσι κι αλλιώς.

«Πάντα είχα το μικρόβιο του επιχειρείν. Η συγκεκριμένη ιδέα άρχισε να ωριμάζει στο μυαλό μου», εξηγεί ο κ. Νταϊλιάνας, «όταν πήγαινα κάθε πρωί στην προηγούμενη δουλειά μου σ’ ένα κτίριο στη Νέα Ιωνία όπου εργάζονταν 400 άτομα. Σκεφτόμουν ότι οι άνθρωποι που μετακινούνται στην καθημερινή τους ζωή μπορούν να μεταφέρουν άλλους ανθρώπους αξιόπιστα, γρήγορα και πολύ οικονομικά. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος εμπιστοσύνης που πηγαίνει κάθε απόγευμα στη Γλυφάδα θα μπορούσε να μεταφέρει και το παιδί μου στην προπόνησή του στο κολυμβητήριο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα αντικείμενα. Κάποιος που έτσι κι αλλιώς ταξιδεύει για δουλειές στο εξωτερικό μπορεί να μεταφέρει κάποιο δέμα. Το προϊόν απευθύνεται σε ιδιώτες, e-shops, μεταφορικές εταιρείες και επιχειρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

Η ομάδα των Τrustporter σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα κοινωνικά δίκτυα για να «συνταιριάξει» τους ενδιαφερομένους.

Χρήστες σε παραπλήσιες τοποθεσίες, π.χ. συνάδελφοι που εργάζονται στο ίδιο κτίριο ή γείτονες, αυτομάτως εντάσσονται ως μέλη στο ίδιο hub και θεωρούνται υποψήφιοι μεταφορείς ο ένας για τον άλλον. Συγχρόνως οι χρήστες γλιτώνουν τα καθημερινά έξοδα για ταξί, βενζίνη και εισιτήρια, ενώ οι συμμετέχοντες μεταφορείς βρίσκουν μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος.
Η εύλογη απορία είναι πώς σ’ έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η καχυποψία θα βρεις άγνωστους ανθρώπους να εμπιστευτείς.

«Αυτή είναι και η καινοτομία του project», απαντά ο κ. Νταϊλιάνας για να συνεχίσει: «Εισάγει την έννοια της εμπιστοσύνης, ενθαρρύνει την κοινωνική συμμετοχή και τους κοινωνικούς δεσμούς προς όφελος όλων. Στείλτε τους φίλους σας, ανθρώπους που εσείς εμπιστεύεστε, ώστε να μεγαλώσει αυτός ο κύκλος εμπιστοσύνης».