“Έρχομαι στην Αθήνα για να εκφράσω τη στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα”, τονίζει ο Φρανσουά Ολάντ μία ημέρα πριν την επίσημη επίσκεψη του. Παραχωρώντας αποκλειστική συνέντευξη στα ΝΕΑ δηλώνει ότι «οι θυσίες που απαιτήθηκαν από την Ελλάδα ήταν πιο οδυνηρές από ότι αλλού», καθώς και ότι ο ίδιος αρνείται «μία Ευρώπη που θα καταδίκαζε τις χώρες σε λιτότητα χωρίς τέλος». Ο Γάλλος πρόεδρος εκφράζει  ξανά την εμπιστοσύνη του στη χώρα μας και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του προς τους Έλληνες, ενώ μιλάει για όλα: για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη και για το γαλλικό ενδιαφέρον σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, για τη Χρυσή Αυγή και την άνοδο των άκρων παντού στην Ευρώπη, για το πρόβλημα του ισχυρού ευρώ, καθώς και για την αντίθεσή του στο διχασμό μεταξύ Βορρά και Νότου.

Σε ερώτηση για το τι θα έλεγε στον ελληνικό λαό στη φάση που περνάει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ο ίδιος απαντά: “Οι Γάλλοι είναι αλληλέγγυοι με τον ελληνικό λαό στις δοκιμασίες που βιώνει. Το νόημα της επίσκεψης μου είναι να προσφέρω τη στήριξη της Γαλλίας, ώστε η Ελλάδα να επιτύχει και η Ευρώπη να προχωρήσει μαζί της”.

Ερ. Υπάρχει περίπτωση μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις να δείξουν ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα;

“Οι τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων είναι αναγνωρισμένοι ως τομείς αριστείας της γαλλικής τεχνογνωσίας. Οι συνθήκες είναι λοιπόν ευνοϊκές και δεν αμφιβάλλω ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν”.

Σημειώνεται ότι στο “ραντάρ” των Γάλλων βρίσκονται ήδη η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ με τις εταιρείες EDF, Veolia Environement και Suez Environement να επιδεικνύουν ενδιαφέρον.

Οι δύο τελευταίες, που είναι και οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στη διαχείριση υδάτινων πόρων και απορριμάτων, ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν σπεύσει να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Η Suez ήδη συμμετέχει στο μετοχολόγιο της ΕΥΑΘ και αναμένεται να διεκδικήσει το 74% που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο, ώστε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο. Παράλληλα συνεργάζεται από κοινού με την Intrakat του ομίλου Κόκκαλη στον τομέα της διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα. Η μητρική της, GDF Suez, κατόπιν συμφωνίας που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2008, συνεργάζεται με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον τομέα της ενέργειας.

Η Veolia, νούμερο “ένα” στην παγκόσμια αγορά διαχείρισης υδάτινων πόρων και απορριμάτων, είχε υπογράψει προ διετίας συμφωνία με τον όμιλο MIG για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον τομέα του περιβάλλοντος. Η Suez Environnement, που είχε διεκδικήσει στο παρελθόν συνεργάζεται  με την .

Η EDF είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της Γαλλίας και πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση για τη “μικρή ΔΕΗ”.

Την ίδια ώρα στο “μενού” των προτάσεων Ολάντ προς τον Αντώνη Σαμαρά θα είναι και η προμήθεια φρεγατών τύπου Fremm

Ακροδεξιά – βία

Όσον αφορά στην έξαρση της πολιτικής βίας αλλά και την άνοδο ακραίων δυνάμεων , όπως η Χρυσή Αυγή, αλλά και κατά πόσο έχει μερίδιο ευθύνης για κάτι τέτοιο η Ευρώπη, ο κ. Ολάντ απαντά: “Η άνοδος των ακραίων δυνάμεων απαντάται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμηθούν αυτοί οι πειρασμοί είναι να είμαστε αδιάλλακτοι στον αγώνα εναντίον του ρατσισμού αλλά επίσης, να είμαστε αποφασισμένοι να ξανακερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης”.

Le Figaro: «Σε καλό δρόμο η Ελλάδα» εκτιμά το περιβάλλον Ολάντ

Εν τω μεταξύ με τον τίτλο: « Για τον Ολάντ, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο», η Φιγκαρό αναφέρεται στην αυριανή επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα. Η εφημερίδα εκτιμά ότι ένας από τους στόχους της επίσκεψης είναι «να απευθύνει (ο πρόεδρος) ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στους ξένους επενδυτές, τώρα που οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να δίνουν καρπούς».

Οι προσπάθειες δεν πήγαν χαμένες, λέει ο συντάκτης. Αυτές των Ελλήνων για να ορθοποδήσει οικονομικά η χώρα τους και αυτές του Φρανσουά Ολάντ για να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ, το περασμένο καλοκαίρι.

Απέναντι στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο Γάλλος πρόεδρος πιστεύεται ότι θα έχει τόνους αισιοδοξίας. Μια στάση που είναι σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα (νέα γενική απεργία την Τετάρτη) και το μέγεθος της ύφεσης που έχει αγγίξει όλη τη χώρα, αφού το ΑΕΠ κινδυνεύει να έχει εκ νέου συρρίκνωση το 2013 για έκτη συνεχή χρονιά.

Ο συντάκτης αναφέρεται στη συνέχεια σε εκτιμήσεις και απόψεις του προεδρικού περιβάλλοντος που αναγνωρίζει ότι «η θεραπεία λιτότητας που υποβλήθηκε από την τρόικα ήταν μεν σκληρή…η κατάσταση όμως βελτιώθηκε. Η πραγματική υποτίμηση έχει αγγίξει πλέον τις τιμές, επιτρέποντας την αύξηση των εξαγωγών».

« Η Ελλάδα μπήκε πλέον στη σιδηροτροχιά της ανάπτυξης» εκτιμά το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου. Σύμφωνα με τη Φιγκαρό, ο Φρανσουά Ολάντ θα συνοδεύεται από περιορισμένη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, αυτών που έχουν ήδη σχέσεις με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η Γαλλία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα μέσω της εμπειρίας της και της τεχνογνωσίας της σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα στον εκμοντερνισμό του κράτους.

Το άρθρο κλείνει με την πληροφορία: « Η γαλλική κυβέρνηση θέλει επίσης να προτείνει ένα σχέδιο συνεργασίας που να βασίζεται στο δανεισμό δύο φρεγατών για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο. Ο Φρανσουά Ολάντ ποντάρει στην Ελλάδα….μακροπρόθεσμα » καταλήγει η Φιγκαρό