(upd) Η αύξηση των υδροφόρων αποθεμάτων κατά 46% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και η αξιοποίησή τους σε συνδυασμό με την πτώση του κόστους των ρύπων αναμένεται να βελτιώσουν τα περιθώρια κέρδους προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) για τη ΔΕΗ, στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη ΒΕΤΑ.

Η πτώση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευνοούν τη ΔΕΗ και η ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι θα της αποδώσει οφέλη 120 εκατ. ευρώ, καθώς θα αγοράσει 40 εκατ. δικαιώματα ρύπων, κατά 3 ευρώ χαμηλότερα.

Η ΔΕΗ υπολόγιζε ότι το κόστος για τους ρύπους θα έφτανε τα 350 εκατ. ευρώ όμως η πτώση της τιμής μπορεί να της προσφέρει ένα όφελος περί τα 120 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι με βάση τη δημοπρασία που έγινε στην Ελλάδα σχετικά με την αγορά 4,9 εκατ. δικαιωμάτων ρύπων η τιμή στο Χ.Α. διαμορφώθηκε στα 29,27 εκατ. ευρώ, ενώ για την αντίστοιχη ποσότητα δικαιωμάτων έχει προϋπολογίσει να εισπράξει από τους λογαριασμούς ρεύματος το ποσό της τάξης των 34,3 εκατ. ευρώ.

Η ζώνη 7,30 – 7,40 αποτελεί τεχνικά την πρώτη στήριξη για τη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς η επόμενη εντοπίζεται στην περιοχή 6,70 – 6,80. Αντίστοιχα, τα σημεία αντίστασης βρίσκονται στα 8 και στα 8,90 ευρώ.