της Ελένης Στεργίου

(Upd) Θα ισχύσουν οι εκπτώσεις των τιμολογίων προς τους βιομηχανικούς πελάτες, που έχουν υπογράψει συμβάσεις, μέχρι και την πραγματοποίηση της επόμενης γενικής συνέλευσης των μετόχων, ώστε να δοθεί ή όχι η τελική έγκριση. Αυτό αποφασίστηκε στη συνεδρίαση των μετόχων της ΔΕΗ, το πρωί της Δευτέρας για τις εκπτώσεις στα τιμολόγια υψηλής τάσης, ενώ για τις εταιρείες που δεν υπέγραψαν τις συμβάσεις ζητήθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και τις κάλεσε να υπογράψουν μέχρι τις 31/12, αλλιώς θα προβεί σε άρση εκπροσώπησης -καταγγελίας σύμβασης.

Σύμφωνα με πρόταση του βασικού μετόχου (Δημοσίου), η ΔΕΗ θα χρειαστεί να καταθέσει πρόσθετα στοιχεία για τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν οι ρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρισμού, όπως  ΝΟΜΕ, διακοψιμότητα και στη συνέχεια θα συγκληθεί νέα γενική συνέλευση. Παράλληλα, εγκρίθηκε η για φορολόγηση αφορολόγητων αποθεματικών με συντελεστή 19%.

Τον Φεβρουάριο του 2014 αποφασίστηκαν μειώσεις 10% (με ισχύ από 1/1/2014) στα τιμολόγια υψηλής τάσης της ΔΕΗ, συν πρόσθετη έκπτωση 10% για τις βιομηχανίες με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη από 1.000 γιγαβατώρες, αλλά και έκπτωση 25% για την κατανάλωση κατά τις νυχτερινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα. Οι εκπτώσεις είχαν ισχύ 1+1 χρόνο, αλλά για το 2015 θα πρέπει να εγκριθεί πάλι από τη γενική συνέλευση.

Οι εταιρείες ΛΑΡΚΟ και Αλουμίνιον δεν συμφωνούν με τους όρους των συμβάσεων για την εφαρμογή των εκπτώσεων. Σημειώνεται ότι οι συσσωρευμένες απαιτήσεις (διαφορά μεταξύ τιμολόγησης με βάση την Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και ποσών που κατέβαλαν) της ΔΕΗ Α.Ε. από τις εν λόγω εταιρείες για το χρονικό διάστημα καταναλώσεων 01.01.2014 – 31.10.2014 αναλύονται ως εξής:

-ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ: κατέβαλε 65,2 εκατ. ευρώ έναντι 127,9 εκατ. ευρώ με βάση την Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
-ΛΑΡΚΟ: κατέβαλε 22,5 εκατ. ευρώ έναντι 57,3 εκατ. ευρώ με βάση την Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Επιπλέον υφίσταται χρέος για καταναλώσεις έως τις 31.12.2013 που ανέρχεται σε 148,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, εστάλησαν στους πελάτες επιστολές, με τις οποίες εκλήθησαν να υπογράψουν νέα σύμβαση προμήθειας με βάση τις τιμολογιακές ρυθμίσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων. Σε όσους πελάτες είχαν καθυστερήσει την υπογραφή της σύμβασης εστάλησαν συμπληρωματικές επιστολές. Επομένως, η εταιρεία θα αποφασίσει για το αν θα παραταθεί η απόφαση για έναν ακόμα χρόνο.

Συμπερασματικά, το σύνολο των πελατών υψηλής τάσης της ΔΕΗ έχει  αποδεχθεί την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης  στις 28.2.2014, με εξαίρεση τους δύο πελάτες ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ  και ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι δεν αποδέχονται την εν λόγω απόφαση, ιδίως τους όρους τιμολόγησης.

Μέχρι στιγμής η εξέλιξη της υπογραφής των νέων συμβάσεων προμήθειας έχει ως εξής:
-Για τους μεγάλους πελάτες, οι οποίοι έχουν είκοσι τέσσερις παροχές, οι καταναλώσεις των οποίων αντιστοιχούν σε πλέον του 99% της συνολικής κατανάλωσης των πελατών υψηλής τάσης (Υ.Τ.) έχουν υπογραφεί δέκα πέντε νέες συμβάσεις προμήθειας για αντίστοιχες παροχές και επίκειται άμεσα η υπογραφή έξι  νέων συμβάσεων προμήθειας.
– Για μία  παροχή δεν έχει αποφασισθεί από τον πελάτη αν θα διατηρήσει την παροχή αυτή στην Υ.Τ. (σημειώνεται ότι ο υπόψη πελάτης έχει άλλες δύο παροχές στην Υ.Τ. για τις οποίες έχει υπογράψει σύμβαση).
– Για δύο  παροχές που αφορούν τους πελάτες ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ Β.Ε.Α.Ε και Γ.Μ.Μ.Α.Ε.ΛΑΡΚΟ δεν διαφαίνεται η δυνατότητα υπογραφής νέας σύμβασης προμήθειας στο άμεσο μέλλον, επειδή δεν αποδέχονται την τιμολόγηση που καθορίστηκε από την Απόφαση της από 28.2.2014 Γενικής Συνέλευσης.

-Για τους μικρότερους εκ των πελατών Υ.Τ. (λιγότερο από 1% της συνολικής κατανάλωσης των πελατών στην Υ.Τ.) οι οποίοι έχουν σαράντα εννέα (49) παροχές, έχουν ήδη υπογραφεί είκοσι πέντε (25) συμβάσεις, δέκα πέντε (15) συμβάσεις είναι σε προχωρημένες συνεννοήσεις και επίκειται άμεσα η υπογραφή τους και για τις υπόλοιπες εννέα (9) συμβάσεις υπάρχει προφορική συναίνεση των πελατών και θα υπογραφούν οι συμβάσεις στο προσεχές διάστημα.