Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισαν τα 14 ναυτεργατικά σωματεία που απαρτίζουν την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αρχής γενομένης από τις 06.00 του Σαββάτου, 2 Φεβρουαρίου.

Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσής της.

Σε ανακοίνωση της η ΠΝΟ ζητάει «την κατανόηση των φίλων επιβατών για την ταλαιπωρία που υφίστανται, για την οποία, όμως οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι έλληνες ναυτεργάτες». Παράλληλα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν το Σάββατο και την Κυριακή συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην προβλήτα απέναντι από τον Αγιο Διονύσιο στον Πειραιά στις 12 το μεσημέρι.

Είχε προηγηθεί συνάντηση το πρωί της Παρασκευής του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, σε μια προσπάθεια για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, ώστε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των ναυτικών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός το βράδυ της Πέμπτης απέστειλε επιστολές προς την ΠΝΟ και το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) προκειμένου να συναντηθούν την Παρασκευή και να συζητήσουν για το θέμα.

Οι ναυτικοί, που πραγματοποιούν από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης 48ωρη απεργία, θεωρούν ότι με το νέο πολυνομοσχέδιο «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις» θα αυξηθεί επιπλέον η ανεργία στους ναυτικούς και τα ασφαλιστικά τους ταμεία θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.

Οπως λένε το νομοσχέδιο «ουσιαστικά καταργεί εκ βάθρων το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που αφορά, μεταξύ άλλων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και την δεκάμηνη απασχόληση στην Ακτοπλοΐα, ενώ προκειμένου για τα ποντοπόρα φορτηγά πλοία, κατεδαφίζει τον θεσμό της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μια και εισάγεται στο χώρο της ναυτικής εργασίας η διαδικασία σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας, που θα καταρτίζονται μεταξύ του πλοιοκτήτη και του Έλληνα ναυτικού για ναυτολόγηση σε θέση κατώτερου πληρώματος».

Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων «την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων καθώς και την εφαρμογή τους, την αποκατάσταση της φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών, την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν στις συντάξεις των απομάχων, κυρίων και επικουρικών, την επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους στο φυσικό τους φορέα, τον Οίκο Ναύτου και άλλα».