To bitcoin δεν πληροί τον ορισμό του νομίσματος ή μιας μορφής ηλεκτρονικής πληρωμής στη Φινλανδία, όπου η κεντρική τράπεζα έχει αποφασίσει να κατηγοριοποιήσει το λογισμικό ως εμπόρευμα. 
“Λαμβάνοντας υπόψη τον ορισμό του επίσημου νομίσματος, όπως ορίζεται από το νόμο, το bitcoin δεν μπορεί να ενταχθεί σε αυτόν. Δεν αποτελεί επίσης ένα μέσο πληρωμής, επειδή ο νόμος ορίζει ότι το μέσο πληρωμής πρέπει να έχει έναν εκδότη υπεύθυνο για τη λειτουργία του,” δήλωσε ο Paeivi Heikkinen, επικεφαλής της εποπτείας στην Τράπεζα της Φινλανδίας στο Ελσίνκι. “Σε αυτό το στάδιο, το bitcoin ταιριάζει περισσότερο σε ένα εμπόρευμα.”

Η Φινλανδία πρόσφατα βρέθηκε αντιμέτωπη με την έλευση των εικονικών νομισμάτων που δεν ελέγχονται τις κεντρικές τράπεζες ή τις κυβερνήσεις. Καθώς οι ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη προειδοποιούν για τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση του εν λόγω λογισμικού ως υποκατάστατο για πραγματικά χρήματα, οι αρχές αγωνίζονται να σχεδιάσουν το πλαίσιο για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από πιθανές ζημίες.

Στη Σκανδιναβία, η κυβέρνηση της Νορβηγίας επίσης αποφάσισε ότι το bitcoin δεν πληροί τις προϋποθέσεις ως νόμισμα, ενώ στη Δανία η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει συστάσεις για την αντιμετώπιση του bitcoin και των ανταγωνιστών του.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το bitcoin είχε μια μικτή υποδοχή, με την κεντρική τράπεζα της Κίνας να απαγορεύει στις τράπεζες της χώρας το χειρισμό του εικονικού χρήματος. Η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία των ΗΠΑ δεν έχει προσφέρει καθοδήγηση σχετικά με το bitcoin ενώ έχει δηλώσει ότι εξετάζει το θέμα και ότι ελέγχει τα ψηφιακά νομίσματα και τις συναλλαγές από το 2007. Στο μεταξύ, ο υποψήφιος του Τέξας για τη Γερουσία, Steve Stockman, δέχεται δωρεές για την εκστρατεία του σε bitcoin.