Της Ελένης Στεργίου

Δεν φεύγουν οι ξένοι από την ελληνική αγορά, δεν τρομοκρατούνται από την γύρω καταιγίδα και επιμένουν να αισιοδοξούν ότι μεσοπρόθεσμα το χρηματιστήριο θα τους επιβεβαιώσει και θα βγάλει τις προσδοκώμενες αποδόσεις. Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά διαχειριστής ξένων κεφαλαίων, που εξηγεί γιατί το Χ.Α. “κρατιέται”, παρά το sell off στις διεθνείς αγορές.

Παρά την… πίστη για το καλύτερο, είναι επιφυλακτικοί όμως και πραγματοποιούν συγκρατημένες κινήσεις, σε συγκεκριμένα χαρτιά, όπως είναι ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και μετοχές του κλάδου της ενέργειας (ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ και ΜΕΤΚΑ). Αυτό εξάλλου φαίνεται και από το ύψος του τζίρου. Δηλαδή από το μέτριο τζίρο αντιλαμβανόμαστε ότι οι πωλητές έχουν κάνει πίσω, όμως τα νέα χρήματα είναι συγκρατημένα.

Σημειώνεται ότι το 2014 έχουν μπει στην αγορά περίπου 2 δισ. ευρώ και μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κοντά στα 3 δισ. ευρώ.

Ο γενικός δείκτης βρήκε στήριξη στις 1.120 μονάδες, τις ξεπέρασε η μάχη μεταφέρεται στις 1200 μονάδες, με σημεία αντίστασης να παραμένουν οι 1.220. Στήριξης είναι οι 1.170 μονάδες. Επίσης, “βλέπουν” ότι μπορεί να φτάσει ως τις 1.350- 1.450 μονάδες πριν τις ευρωεκλογές.

Η αγορά αντλεί αισιοδοξία από τα θετικά νέα για την ελληνική οικονομία, που θα είναι το καύσιμο για το Χ.Α. ‘Άγνωστο, όμως, πόσα χιλιόμετρα θα προχωρήσει…

Σύμφωνα με σημερινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, η Ελλάδα και η τρόικα φαίνεται να έχουν σε μεγάλο βαθμό γεφυρώσει τις διαφορές τους και να βρίσκουν λύση στο θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2014, που φαίνεται ότι δεν αποτελεί το μεγάλο αγκάθι, μετά τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ένα ακόμα νέο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να γίνει roll over στα ελληνικά ομόλογα ANFA που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες ύψους 5,6 δισ. και τα 4,47 δισ. των προνομιούχων μετοχών των τραπεζών, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο δάνειο και η τρόικα φαίνεται να είναι θετική.

Επίσης, θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου, που θα δείξει ότι όντως η Ελλάδα θα ανακάμψει το 2014. Παράλληλα, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί πάνω από το ένα δις. ευρώ, ξεπερνώντας το στόχο. Καλά νέα περιμένει η αγορά από τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα και τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Έτσι, τα καλά νέα έχουν ενισχύσει το καλό κλίμα και σίγουρα οι επενδυτές που έχουν ποντάρει στην άνοδο να έχουν κάθε λόγο-με κάθε αφορμή- να βάζουν το λιθαράκι στήριξης της αγοράς. Όλα αυτά τα δεδομένα, θα βοηθήσουν αρκετά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.

Για να υπάρξει, όμως, συμφωνία ας μη ξεχνάμε τα αποτελέσματα της Blackrock που θα δείξει τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, με κύριο ζήτημα την τύχη της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψίθυροι για τη Εθνική Τράπεζα δεν ηχούν γλυκά στα αυτιά, αφού, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν, ότι μπορεί τα αποτελέσματα να δείξουν ότι δεν χρειάζεται έξτρα κεφάλαια, αλλά είναι στο όριο και θα προσμετρηθούν οι προβλέψεις για την κερδοφορία….

Τα ανοιχτά ζητήματα, όπως φαίνεται, είναι πολλά και οι αναλυτές συστήνουν να κρατάμε μικρό καλάθι. Όπως εκτιμούν η μεταβλητότητα θα υπάρχει, παρά την αισιοδοξία για ανοδική πορεία μακροπρόθεσμα. Το Χ.Α. χορεύει ανοδικά στους ρυθμούς των οικονομικών ειδήσεων και θα «σέρνεται» από τις πολιτικές αποφάσεις και εξελίξεις.

Εκτός από το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών (που ίσως το μέγεθος εκπλήξει την αγορά), πως θα καλυφθεί το ποσό και αν πως θα γίνουν ξανά ιδιωτικές η Ελλάδα πρέπει να λύσει το θέμα του κενού. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, με την ακύρωση των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, που δημιουργεί επιπλέον ανάγκες ύψους 1,1 δισ. ευρώ, αφού η κυβέρνηση θα επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά που έκοψε του Αυγούστου του 2012 και θα επαναφέρει τις αποδοχές στα παλιά επίπεδα. Επομένως, αν η λύση, όπως διαρρέεται είναι ένα νέο δάνειο, η κυβέρνηση θα πρέπει να μας πείσει ότι δεν είναι νέο Μνημόνιο, αλλά και η Ευρώπη θα συμφωνήσει να μην υπάρχουν δεσμεύσεις για εισπρακτικά μέτρα, αλλά μόνο για διαρθρωτικά.

Κρίσιμος ο μήνας Φεβρουάριος, λοιπόν, και ο Μάρτης –γδάρτης με κρίσιμες αποφάσεις για το χρέος, δημοσιονομικό κενό, τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίων. Και ας μην ξεχνάμε τις ευρωεκλογές και τις πολιτικές εξελίξεις και ίσως να δούμε ανασχηματισμό.