Του Γιώργου Ι.Δημητρομανωλακη

Αγωνιώδεις προσπάθειες να αλλάξουν οι όροι άλλα και τα χρονικά περιθώρια των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών καταβάλουν Έλληνες και ξένοι τραπεζίτες. Εαν οι ΑΜΚ πραγματοποιηθούν με τους υπάρχοντες όρους τότε απο την πρώτη στιγμή οι ιδιώτες μέτοχοι θα απολεσουν σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που θα βάλουν.

Ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλαδος, Γιώργος Προβοπουλος, έγινε αποδέκτης αυτών των προσπαθειών απο τους Έλληνες και ξένους τραπεζίτες του Λονδίνου κατα την διάρκεια της επίσκεψης του στο City  την προηγούμενη εβδομάδα.

Για την ακρίβεια σε συνάντηση που είχε μεταξύ άλλων με την Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών ειπώθηκε “πως ειναι δυνατόν ένας επενδυτής να δώσει 1,5 ευρω την μετοχη και την επόμενη να εχει αξία 0,75 ευρω όταν στην RBS με την αύξηση που έγινε ο επενδυτής έβαλε 0,5 ευρω ανα μετοχή και την επόμενη διέθετε 0,75 λεπτά. Πρεπει οι αυξήσεις να γίνουν πιο ελκυστικές” εξήγησαν οι Έλληνες τραπεζίτες.

Πάντως πληροφορίες από την τρόικα αναφερουν οτι εξετάζουν διάφορα σενάρια προς αυτη την κατεύθυνση. Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν συνολικά αρνητική θέση περίπου 8 δισ ευρώ, γεγονός που αποθαρρύνει τους επενδυτές από το να ρίξουν νέα κεφάλαια στις τράπεζες.

«Οι νέοι επενδυτές δεν έχουν τη διάθεση να πληρώσουν για τις ζημίες του παρελθόντος. Εάν θέλεις να προσελκύσεις ιδιωτικά κεφάλαια, πρέπει να επανεξετάσεις τους όρους» δηλωνει σε κατ ιδιαν συζητήσεις  μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Καραμουζης.

Σύμφωνα με τραπεζίτες και αναλυτές, κανείς σοβαρός διεθνής θεσμικός επενδυτής, μόλις ελάχιστα hedge funds έχουν δείξει κάποιο ενδιαφέρον να τοποθετηθούν στις κορυφαίες τράπεζες της Ελλάδας – Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. «Σε αυτό το σημείο βλέπουμε μικρό ενδιαφέρον από τους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπό την ισχύουσα δομή» εξηγεί ο Antonio Ramirez, αναλυτής της Keefe, Bruyette & Woods.

Συμφωνα με τραπεζιτες εάν δεν υπάρξουν ξένοι επενδυτές, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κρατικοποιηθούν πλήρως με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (διαχειρίζεται τα κεφάλαια για λογαριασμό της τρόικα) να αναλαμβάνει τον έλεγχο τους.

Πρακτικα με τους υπαρχοντες ορους της ανακεφαλαιοποιησης το P/BV δηλαδη η τιμή προς λογιστική αξία των τραπεζών θα είναι από 1 έως 1,8 όταν οι υγιείς τράπεζες της Ευρώπης έχουν P/BV 0,65 με 0,7. Οι ελληνικές τράπεζες θα ειναι πανάκριβες και αν ένας επενδυτής συμμετάσχει σε μια ΑΜΚ  θα υποστεί μεγάλη πτώση λόγω του καθορισμού της τιμής της αύξησης κεφαλαίου αλλά και της πτώσης που θα ακολουθήσει γιατί απλά οι μετοχές των τραπεζών θα είναι υπερτιμημένες.

Οι τραπεζίτες ζητούν λοιπον να αλλάξουν οι όροι των δικαιωμάτων αγοράς μετοχων στο μέλλον (warrants ) που με τους υπαρχοντες ορους που ειναι  9 συνολικά ανά μετοχή . Θα πρέπει η τιμή άσκησης αυτών των δικαιωμάτων να πραγματοποιηθεί με όρους fair value δηλαδή με όρους αγοράς.

Δηλαδη εαν μελλοντικά οι τιμές των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών είναι σε δίκαιες τιμές τοτε θα ισοσκελίσουν τις τωρινές ζημίες.

Για παραδειγμα στην Πειραιώς από τα 500 εκατ της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτων τα 250 εκατ θα καλύψουν την αναλογούσα συμμετοχή στον μηδενισμό της αρνητικής καθαρής θέσης και τα υπόλοιπα θα αποτελούν μετοχικό κεφάλαιο.  Στα 5 δισ ευρώ τα 2,5 δισ καλύπτουν αρνητική καθαρή θέση.