Tην  ημέρα που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δίνει τα εύσημα στην Ελλάδα, το ελληνικό χρηματιστήριο σημειώνει τη διόρθωση του, καθώς οι τραπεζικές μετοχές είχαν ήδη επιτύχει αποδόσεις 70-80%.

Σε λάθος timing λοιπόν τα εύσημα, ωστόσο τα λόγια του Γερμανού πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη σε ό,τι αφορά την πορεία της  οικονομίας.

Συνεδρίαση για γερά νεύρα ήταν η σημερινή, καθώς η αγορά έφθασε πάνω από τις 980 μονάδες (με άνοδο έως 1%)  έχοντας ως μοχλό πάλι τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών. Όπως ήταν φυσικό, τα ισχυρά χαρτοφυλάκια που ορίζουν τις τιμές προτίμησαν σήμερα το «φρένο».

Είναι προφανές ότι για να ξεπεραστούν ξανά οι 980 μονάδες ή καλύτερα το όριο των 1.000 μονάδων, θα χρειαστεί τζίρος πάνω από 100 εκατ. ευρώ.      

Όμως, από σήμερα ξεκίνησαν οι πιέσεις σε μη τραπεζικές μετοχές καθώς πολλοί επενδυτές επιχειρούν να βρουν κεφάλαια για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Η συνέχεια δεν είναι ορατή, καθώς η ερχόμενη εβδομάδα είναι η Μεγάλη Εβδομάδα και το μόνο ενισχυτικό στοιχείο είναι η διαπραγμάτευση των μετοχών της Coca Cola 3E.

Το ράλι των τραπεζικών μετοχών

Ράλι πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι τραπεζικές μετοχές καθώς η τελική απόδοση ανήλθε έως 53,49% (Εθνική), ενώ μέχρι χθες προηγούνταν η Alpha bank με κέρδη έως 80%.

Ουσιαστικά, τα ισχυρά χαρτοφυλάκια έστρεψαν την αγορά και κυρίως τους επενδυτές της λιανικής προς τις τράπεζες, καθώς επί τρεις συνεχόμενες ημέρες, οι τραπεζικοί τίτλοι σημείωναν καθημερινή απόδοση πάνω από 10-12%.

Στο τέλος της εβδομάδας, η μετοχή της Εθνικής προηγήθηκε με κέρδη 53,4% ενώ η μετοχή  κινήθηκε μεταξύ 0,85-0,525 ευρώ.

Η Alpha Bank κέρδισε 46,49% κινούμενη μεταξύ 0,85 και 1,30 ευρώ.

Η τράπεζα Πειραιώς σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 34,6% κινούμενη μεταξύ 0,213 και 0,33 λεπτών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,81%, ένω έφθασε ενδοσυνεδριακά και στις 981 μονάδες.  

Πρωταγωνιστές  – Διόρθωση σε μη τραπεζικές μετοχές
 
Στις  962,03 μονάδες έκλεισε  ο Γενικός Δείκτης, σημειώνοντας πτώση 0,92%, με τζίρο 70,3 εκατ. ευρώ.

Κέρδη 8,16% για την Εθνική, η οποία ενισχύθηκε μετά την είδηση για την πρόθεσή της να ανεβάσει το στόχο για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου της στο 12% από 10%.

Με άνοδο 2,54% η Alpha Bank, που έκανε υψηλό στα 1,26 ευρώ.

Κέρδη η Eurobank Properties η οποία κάνοντας τζίρο έκλεισε με κέρδη 1,65%. Κέρδη 0,29% για τον ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα,  πτώση πάνω από 3% σημείωσαν οι Σωληνουργεία Κορίνθου, Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Μυτιληναίος.