Του Κωστή Πλάντζου

Το ΔΝΤ υπολόγισε λάθος τις επιπτώσεις του προγράμματος, παραδέχεται ο εκπρόσωπός του. Παρόλα αυτά, το Ταμείο, με την τελευταία του έκθεση, επιμένει ότι το μισθολογικό κόστος στη χώρα είναι πολύ υψηλό και ζητά κατάργηση όλων των επιδομάτων για παλιούς και νέους εργαζομένους το 2014.

Έτσι, το ΔΝΤ θέτει ανοικτά ζήτημα κατάργησης όλων των επιδομάτων και για τους ήδη εργαζόμενους (όχι απλώς τους «μελλοντικούς»). Επισημαίνει ότι «οι ελληνικές αρχές δεν κατήργησαν ακόμη πλήρως τις ωριμάνσεις για τους ήδη εργαζόμενους» αλλά προαναγγέλλει ότι η απόφαση αυτή θα επανεξεταστεί στις αρχές του 2014, με βάση τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

 Μια τετοια εξέλιξη μπορεί να έχει σημαίνει πως δεν θα χρειάζεται να απολυθούν οι παλαιοί εργαζόμενοι για να …ξαναπροσληφθούν στην ίδια ή μια άλλη εργασία με τον βασικό μισθό, αφού θα θεωρούνται “νέοι” αν και βρίσκονται χρόνια στις δουλειές τους.

 Το ΔΝΤ «ενοχλούν» όμως και άλλα επιδόματα (γάμου κλπ) που  θεωρεί πως ανεβάζουν το ελάχιστο μισθολογικό κόστος της εργασίας στη χώρα μας, εν συγκρίσει με τους … “ανταγωνιστές” της. Στην έκθεσή του το ΔΝΤ παραθέτει ειδικό πίνακα (με στοιχεία Ιουνίου 2012) για να δείξει πως ο κατώτατος μισθός φτάνει  σε περίπου 650 ευρώ για τον άγαμο,  ανεβαίνει όμως και στα 1.000 ευρώ (μαζί με τα βασικά επιδόματα γάμου, ωριμάνσεις κλπ).

Το πιο σημαντικό όμως ίσως είναι  με ποιους μας συγκρίνουν οι ελεγκτές του ΔΝΤ: όχι φυσικά με τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο που (μαζί με την Ιρλανδία!) το ελάχιστο μισθολογικό κόστος (κατώτατος μισθός) φτάνει τα 1.300 ή 1.500 ευρώ. Ούτε απλώς με άλλες χώρες όπου είναι παραπλήσιο με της Ελλάδας, όπως στην Ισπανία ή τη Σλοβενία που φτάνει στα 700, ενώ στη Μάλτα στα 650.

Ουσιαστικά το ΔΝΤ συγκρίνει τη χώρα μας με την Πορτογαλία (όπου έχει μειωθεί στα 400 ευρώ) και ουσιαστικά συστήνει στην Ελλάδα να την πλησιάσει. Την συγκρίνει  όμως (στον ίδιο πίνακα) και με άλλες χώρες που έχουν πολύ χαμηλότερους μισθούς, όπως τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Τσεχία την Εσθονία και τη Λετονία όπου κυμαίνεται στα 350- 380 ευρώ  ή και τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία όπου, αν και δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, οι βασικοί μισθοί κυμαίνονται κάτω από 200 ευρώ το μήνα!

Έρχονται και άλλα μέτρα

Με βάση την έκθεση του ΔΝΤ, ως τον Αύγουστο φέτος θα χρειαστεί να αποφασιστούν και άλλα μέτρα λιτότητος, ακόμα και αν δεν υπάρξουν άλλες ανατροπές (πχ υστέρηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και καταπολέμηση τα φοροδιαφυγής) που θα επιβάλουν και πάλι επιπρόσθετα μέτρα. Τέτοια μέτρα ως το 2016 μπορεί να είναι:

–          επέκταση ή και «μονιμοποίηση» της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, όπως προτείνουν οι ελεγκτές του ΔΝΤ, αν και “τυπικά” λήγει το 2015.

–          εφεδρεία και «στοχευμένες» απολύσεις στο δημόσιο: οι ελεγκτές θεωρούν ότι το μέτρο δεν εφαρμόστηκε καν το 2012. Μαζί με τους 13.000 αορίστου χρόνου που ζητούσε να είχαν απομακρυνθεί από το 2012, ο «λογαριασμός» του 2013 μπορεί να φτάσει στις 27.000 διαθεσιμότητες ή απολύσεις. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν όσοι υπολόγιζε το υπουργείο να αποχωρήσουν στη διετία 2014-2015. Θα υπάρχει έτσι ένας επιπλέον χρόνος ώστε το 2016 να προστεθούν και πολλοί άλλοι ακόμα (μαζί και με οικειοθελείς συνταξιοδοτήσεις), εφόσον δεν επιτευχθεί ως το 2015 ο στόχος που είχε εξαρχής θέσει η Τρόικα για 150.000 αποχωρήσεις από το δημόσιο.

–          μεγαλύτερες περικοπές σε επιδόματα και πάσης φύσεως βοηθήματα όπως ΕΚΑΣ, επίδομα τέκνων, επιδόματα ανεργίας κλπ, βάσει “επαναξιολόγησης” των προγραμμάτων Πρόνοιας που ζητά η Τρόικα

–          μεγαλύτερες μειώσεις στα εφάπαξ, κατόπιν αναλογιστικών μελετών

–          νέο «ψαλίδι» στις παροχές Υγείας, εάν δεν ελεγχθεί η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ.

–          νέες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αποδείχτηκε η «εύκολη λύση» για τις κυβερνήσεις όλα τα τελευταία χρόνια.

–          επέκταση ή αύξηση του τέλους επιτηδεύματος σε επαγγελματίες, σε αναπλήρωση και των χαμένων εισπράξεων λόγω μείωσης του αριθμού τους μετά και την αναγκαστική «διακοπή εργασιών» που δήλωσαν μαζικά την τελευταία διετία στην εφορία οι υπόχρεοι.

–          κατασχέσεις καταθέσεων και μισθών (από 1.000 ευρώ και άνω)  όπως ζητούν επίμονα οι ελεγκτές, εφόσον οι οφειλέτες δεν ανταποκρίνονται στις πιέσεις για πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών τους.

–          αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών κάθε χρόνο, ώστε να οι φόροι των ακινήτων όλης της χώρας να υπολογίζονται «κατά βούληση» της εφορίας.

–          νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, καθώς η Τρόικα απαγορεύει πλέον την κρατική επιδότηση ή επιχορήγηση των επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας.