Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε τη Δευτέρα τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης ότι ενδέχεται να αναβιώσουν τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση εν μέσω μιας παρατεταμένης ύφεσης, χωρίς να διαφαίνεται ανάσχεση στην κρίση της Ευρώπης.
“Οι φυγόκεντρες δυνάμεις σε όλη τη ζώνη του ευρώ παραμένουν το επίκεντρο του προβλήματος και τραβούν προς τα κάτω την ανάπτυξη παντού”, ανέφερε το ΔΝΤ στην ετήσια οικονομική επισκόπηση της νομισματικής ένωσης.
Το Ταμείο δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να τονώσει τη ζήτηση μέσω πρόσθετων μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής: “Περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων, θα στηρίξουν τη ζήτηση σε όλη τη ζώνη του ευρώ και θα αντιμετωπίσουν αποπληθωριστικές πιέσεις.”
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κι άλλα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, όπως είναι τα νέα μακροπρόθεσμα δάνεια ή η άμεση αγορά ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων (αγορά τιτλοποιημένων δανείων) για να βοηθήσει να μειωθεί το κόστος δανεισμού για τις μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις στις πληγείσες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, υποστηρίζει το Ταμείο.

Καταθέτοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi είπε ότι η κεντρική τράπεζα έκανε ό, τι μπορούσε για να τονώσει το δανεισμό στον ιδιωτικό τομέα, αν και δεν θα μπορούσε να αναγκάσει τις εμπορικές τράπεζες να δανείζουν.
Απέκλεισε κινήσεις από την ΕΚΤ να προχωρήσει σε μια τιτλοποιημένη αγορά των μικρών επιχειρηματικών δανείων. Τέτοιου είδους αγορές αποτελούν επιλογές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο δήλωσε ο Draghi, χωρίς να αναφέρει την ΕΚΤ, η οποία είπε ότι “τώρα έχει συμβουλευτικό ρόλο.”

“Η ΕΚΤ δεν διαθέτει τα άμεσα εργαλεία ώστε να αναγκάσει τις τράπεζες να δανείζουν τις μικρές επιχειρήσεις”, είπε.
Επανέλαβε, επίσης, τις οδηγίες για τα επιτόκια της ΕΚΤ που είχε ήδη ανακοινώσει στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Πέμπτης: δεν θα υπάρξει αναίρεση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον.  “Η έξοδος από την τρέχουσα χαλαρή κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μας είναι μακριά”, είπε.

Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ λέει επίσης ότι τα σχέδια που υπάρχουν ήδη στο τραπέζι για μια τραπεζική ένωση θα πρέπει να είναι εφαρμοστούν με ταχύτερους ρυθμούς, και οι αδύναμες τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν από τα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης.

Το ΔΝΤ πιέζει την Ευρώπη να παγιώσει τον έλεγχο πάνω στις προβληματικές τράπεζες. Το Ταμείο θεωρεί ότι κάθε συμβιβασμός που αφήνει περιθώρια πρωτοβουλιών σε εθνικό επίπεδο, ενέχει μεγάλο ρίσκο αφού διαιωνίζει την επιζήμια σχέση μεταξύ τραπεζών και κυβερνήσεων και δημιουργεί πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων.

Ο Draghi προέτρεψε επίσης τις κυβερνήσεις να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους για την εξουσιοδότηση της ΕΚΤ για την τραπεζική εποπτεία της ευρωζώνης και να θέσουν σε ισχύ ένα σύστημα διαχείρισης των προβληματικών τραπεζών.

“Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν λάβει ισχυρές δεσμεύσεις για τη μετάβαση προς την τραπεζική ένωση, τώρα είναι απαραίτητο να εφαρμόσουν αυτές τις δεσμεύσεις”, είπε ο Draghi. “Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για να σημειώνονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.”

“Η συντονισμένη και επιθετική δράση θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε χώρες που χρειάζονταοι απεγνωσμένα την ανάπτυξη”, είπε. Τα επίπεδα της ανεργίας εξακολουθούν να καταγράφουν ποσοστά ρεκόρ, ιδιαίτερα σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία.
“Με την ανεργία, ιδίως μεταξύ των νέων, σε επίπεδα ρεκόρ, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί μακροπρόθεσμη βλάβη στις δυνατότητες ανάπτυξης και στην πολιτική στήριξη των μεταρρυθμίσεων” ανέφερε το Ταμείο.
“Μια αποσπασματική προσέγγιση, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη και να αφήσει τη ζώνη του ευρώ εκτεθειμένη σε νέους κινδύνους”, ανέφερε το ΔΝΤ.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης θα πρέπει να είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν το ταμείο διάσωσης για την ανακεφαλαιοποίηση των αδύναμων τραπεζών, υποστηρίζει το Ταμείο ενώ παράλληλα προτρέπουν την ΕΚΤ να κινηθεί πιο γρήγορα στο θέμα των τραπεζών, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα μπορούσε να διαβρώσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης.