Της Στεφανίας Σούκη
 
Στα 42 εκατ. δολάρια θα ανέλθει σε πρώτη φάση η επένδυση της Οnex Technologies σε συνεργασία με την Lockheed Martin, στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών στη βόρεια Κρήτη, με την εφαρμογή καινοτόμων για την Ελλάδα τεχνολογιών τηλεματικής.  Στόχος της εταιρείας, η οποία θα δημιουργήσει για τον σκοπό αυτό θυγατρική με την επωνυμία Nermonia, είναι να ενταχθεί η συγκεκριμένη επένδυση στις διαδικασίες του fast track και για τον σκοπό αυτό θα υποβληθεί σχετικός φάκελος στο Invest in Greece στις αρχές Μαϊου. Οι αδειοδοτήσεις για την τοποθέτηση των κλωβών στην Κρήτη δεν έχουν ληφθεί ακόμη, ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρίν από λίγο κατά την παρουσίαση της επένδυσης, ο κ. Πάνος Ξενοκώστας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΝΕΧ Technologies Inc, η εταιρεία έχει την στήριξη των αρμοδίων αρχών και υπηρεσιών και μπορεί να ξεκινήσει με την τοποθέτηση των πρώτων κλωβών το ερχόμενο φθινόπωρο.  «Στην πρώτη τριετία, για την ανάπτυξη των δύο ειδών ψαριών, τα γνωστά σε όλους μας μαγιάτικο και φαγκρί, θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις που ανέρχονται στο ύψος των  42 εκατ. δολαρίων περίπου, ενώ προβλέπουμε την απόδοση της επένδυσής μας μετά την πρώτη πενταετία. Στα πλάνα της δεκαετίας, οι επενδύσεις διπλασιάζονται, αφού μετά τα τρία χρόνια προχωράμε και σε νέες εγκαταστάσεις στη Μεσόγειο, εκτός Ελλάδας, σε νέα είδη ψαριών, κάποια από τα οποία απειλούνται και με εξαφάνιση». 
 
Ως προς τα νούμερα της επένδυσης: 
 
-100 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα (βιολόγοι, μηχανικοί, τεχνολόγοι τροφίμων κ.α..) σε πρώτη φάση
-Στόχος για 90% της παραγωγής σε εξαγωγές 
-890 εκατ. δολάρια σωρευτικών εσόδων στη δεκαετία μόνο από την επένδυση στην Κρήτη. Θα ακολουθήσουν και άλλες επενδύσεις σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου όπου θα επεκτείνει τη δραστηριότητά της η εταιρεία μετά την πρώτη πενταετία.
 
Εφαρμογές τηλεματικής και δορυφορικός έλεγχος
 
Για την υλοποίηση της επένδυσης θα εφαρμοσθεί η τεχνολογία «mobile fish pen» η οποία αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο μετά από την επιτυχημένη πρώτη εγκατάστασή της στη Χαβάη. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει αναδειχθεί ως μια από τις κορυφαίες 25 εφευρέσεις του 2012 από το Αμερικάνικο περιοδικό TIME, καθώς αποτελεί ουσιαστικά επανάσταση στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών. 
 
Μετά τη Χαβάη όπου πρωτοεφαρμόστηκε η συγκεκριμένη τεχνολογία, επιλέχθηκε η Ελλάδα καθώς, κατά τους επενδυτές, προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες, που θα ευνοήσουν την επιτυχία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.  Τα σημεία κλειδιά για την επιλογή της Ελλάδας, ώστε να δεχθεί πρώτη απ’όλες τις άλλες μεσογειακές χώρες την εφαρμογή της τεχνολογίας, είναι:  η εξαιρετική ποιότητα του νερού στο Αιγαίο και γύρω από την Κρήτη, η τοπική πρόσβαση σε κορυφαίους ειδικούς της θαλάσσιας βιολογίας και η ευρεία προσφορά εργασίας στη χώρα. Παράλληλα, το επιχειρηματικό πλάνο της ΟΝΕΧ Technologies Inc προβλέπει, σε δεύτερη φάση, την ίδρυση και ανάπτυξη μιας μεγαλύτερης εταιρείας, νέου τύπου ανοικτής θαλλάσης ιχθυοφάρμας στη Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα, που αυτόματα σημαίνει κατακόρυφη άνοδο των εξαγωγών ψαριού από τη χώρα μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση στην Ελλάδα, οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να συνεργαστούν με τοπικό ερευνητικό οργανισμό και με κυβερνητικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορέσουν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των λειτουργιών και τη περιβαλλοντική βιωσιμότητα των μονάδων.
 
Το νέο σύστημα που προτείνεται από τις δύο εταιρείες αποτελείται από μια κινητή μονάδα, η οποία είναι προσαρτημένη σε μια «φορτηγίδα» και περιφέρεται με τα ρεύματα της θάλασσας, λειτουργώντας περίπου σαν δορυφόρος ο οποίος συγκρατείται από τη βαρύτητα σε μια ελεγχόμενη τροχιά γύρω από τη γη. Το fish pen κινείται διαρκώς, αποφεύγοντας τα πιθανά προβλήματα επίδρασης στην ποιότητα του νερού και στον πυθμένα της θάλασσας, βελτιώνοντας την υγεία και την ανάπτυξη των ψαριών. Ουσιαστικά τα ψάρια της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με «ελευθέρας βοσκής» άγρια ψάρια. 
Το προφίλ των δύο εταιρειών
 
Η Onex Technologies Inc είναι μια αμερικάνικη εταιρία, με έδρα την Νέα Υόρκη. Ιδρύθηκε το 2013 με σκοπό την ανάπτυξη χρηματοοικονομικού δικτύου μέσω Investment Bankers, Private Equities και  Hedge funds και επικεντρώνεται σε επενδύσεις σε τεχνολογικούς τομείς όπως αεροπορική βιομηχανία, ICT, νανοτεχνολογία και άλλους κρίσιμους και στρατηγικούς τομείς, ενώ συμμετέχει σε αυτούς μέσα από επενδυτικά οχήματα ειδικού σκοπού. Γεωγραφικά στοχεύει στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής με επίκεντρο ανάπτυξης και λειτουργιών αυτής της περιοχής την Αθήνα, όπου εδρεύουν και άλλες εταιρίες του Ομίλου, ενώ διατηρεί και παρουσία στις Βρυξέλλες.
 
Με έδρα στην  Bethesda, Maryland., η Lockheed Martin είναι μια εταιρεία στον τομέα της ασφάλειας και αεροδιαστημικής βιομηχανίας που απασχολεί περίπου 115.000 άτομα διεθνώς, με κύρια δραστηριότητα στην έρευνα, σχεδιασμό, ανάπτυξη, κατασκευή, ολοκλήρωση και υποστήριξη προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων, προϊόντων και υπηρεσιών. Οι καθαρές πωλήσεις της εταιρίας για το 2013 ανήλθαν σε 45,4 δισ. δολάρια.