Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Σε δραστικό κούρεμα μισθών και εφάπαξ των εργαζομένων  στη ΛΑΡΚΟ προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει τις αθρόες απολύσεις που ζητά η Τρόικα και να προωθήσει λύσεις για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα πακέτο προτάσεων προς την Τρόικα που θα προβλέπει διάσπαση των ΕΑΣ και εκκαθάριση του μη στρατιωτικού τμήματος της επιχείρησης, εκκαθάριση εν λειτουργία για την ΕΛΒΟ ώστε να παραμείνει μόνον το τμήμα  συντήρησης και μέτρα για να γίνει βιώσιμη η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και να  πουληθεί στον ιδιωτικό τομέα.

Και για τις τρείς επιχειρήσεις η αναδιάρθρωση του προσωπικού είναι αναπόφευκτη. Ειδικά για τη ΛΑΡΚΟ, το κούρεμα των μισθών θα είναι εκτεταμένο καθώς δεν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του νέου νόμου για τη μείωση των αποδοχών στις ΔΕΚΟ. Υπενθυμίζεται ότι πριν ένα χρόνο περίπου η κυβέρνηση απομάκρυνε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας κ. Τ. Μπαράκο. Στη συνέχεια ο τότε Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Τ. Αθανασόπουλος τοποθέτησε -όπως λέγεται- ηλικιωμένο φίλο του, ο οποίος απεβίωσε όντας  στο τιμόνι της εταιρίας λόγω προβλημάτων υγείας. Ακολούθησε η τοποθέτηση άλλων μάνατζερς με τη ΛΑΡΚΟ να πλήττεται  δραματικά και από το πανάκριβο κόστος ενέργειας που καλείται να πληρώσει στη μέτοχο της ΔΕΗ!

Έν αντιθέσει με τους εργαζόμενους  στην ΕΑΣ και στην ΕΛΒΟ που έχουν μειωθεί οι μισθοί τους και παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, στη ΛΑΡΚΟ η λύση θα προβλέπει σοβαρό κούρεμα στους μισθούς του προσωπικού αλλά και ανατροπές όσον αφορά τις αποζημιώσεις που παίρνει το προσωπικό με τη συνταξιοδότηση  κλπ