Toυ Μηνά Τσαμόπουλου
 
Η είσοδος των επενδυτικών funds  στις ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες είναι δυναμική.
 
Το 2013 ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες άντλησαν  1,034 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, όπου συμμετείχαν επενδυτικά funds τα οποία το 2014 μπήκαν δυναμικά μέχρι που ανακόπηκε ο επενδυτικός τους οίστρος.
 
 Όμως αν και τα ποσά που τοποθέτησαν  δεν είναι μεγάλα σε αναλογία με το μέγεθος των επενδυτών αυτών,  έδωσαν  ώθηση σε επενδυτικές κινήσεις των Ελλήνων εφοπλιστών που τώρα βλέπουν να κινδυνεύουν λόγω της έλλειψης ρευστότητας και περαιτέρω στήριξης.   
 
 
Δημόσιες εγγραφές (Follow on offerings) έκαναν οι  εταιρείες συμφερόντων, Αγγελικής Φράγκου, Γιώργου Οικονόμου, Πήτερ Λιβανού,  Χάρη Βαφειά,  Μιχάλη Μποδούρογλου, Πέτρου Παππά και Πόλυ Βάσου Χατζηιωάννου.   Η μεγαλύτερη από αυτές είναι της Gaslog του Π.Λιβανού που άντλησε  172 εκατ. δολάρια.  Μάλιστα  τον Ιανουάριο του 2014. άντλησε άλλα 199 εκατομμύρια δολάρια.
 
Η  Costamare συμφερόντων Κωνσταντίνου Β.Κωνσταντακόπουλου στις 21 Ιανουαρίου 2014, άντλησε 100 εκατ. δολάρια από τη διάθεση προνομιούχων μετοχών. Τα κεφάλαια χρησιμοποιούνται  για την απόκτηση πλοίων μέσω του joint venture με το fund York Capital με το οποίο έχουν συμφωνήσει σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 1 δισ. δολ. για την κατασκευή εννέα πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με μεταφορική ικανότητα μεταξύ 9.000 και 14.000 εμπορευματοκιβωτίων.
 
Μία από της κορυφαίες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, η ΕLETSON Holdings Inc. συμφερόντων των εφοπλιστικών οικογενειών  Χατζηελευθεριάδη,  Καρασταμάτη  και  Κέρτσικοφ, προχώρησε στη δημιουργία κοινοπραξίας με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Blackstone και πιο συγκεκριμένα με το fund  της, Blackstone Tactical Opportunities για την ίδρυση της ELETSON GAS, ναυτιλιακής εταιρείας που έχει στόλο από πλοία μεταφοράς υγραερίου, τα λεγόμενα  LPG.

Το fund  ελέγχει το 40% της νέας εταιρείας ενώ το μάνατζμεντ και την τεχνική διαχείριση της ELETSON GAS θα  έχει η μητρική εταιρεία ELETSON Holdings Inc.  

Τα συνολικά κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν  φθάνουν τα 700 εκατομμύρια δολάρια.
 
Μέσα στο 2014  ένας από  τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του κόσμου, ο  49χρονος δισεκατομμυριούχος «κομπιουτεράς»  Michael Dell, ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του τεχνολογικού κολοσσού  που φέρει το όνομά του, της Dell, απέκτησε,  έναντι 33 εκατομμυρίων δολαρίων, το 9,9%  της εισηγμένης στο Nasdaq, ναυτιλιακής εταιρείας StealthGas συμφερόντων Χάρη Ν.Βαφειά, η οποία είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των πλοίων LPG (Liquified Petroluem Gas – υγροποιημένο αέριο πετρελαίου).

Επίσης, στην Capital Maritime and Trading  συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη έχει τοποθετήσει κεφάλαια η Monarch Alternative Capital για την αγορά και ναυπήγηση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Στην ιδιωτική εταιρεία του Γιώργου Οικονόμου , την Cardiff, έχει τοποθετηθεί το  fund MatlinPatterson Global Αdvisors για επενδύσεις στα πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου.
Στην Euroseas, του Αριστείδη Πίττα, έχει βάλει κεφαλαία ο επενδυτικός  οίκος Eton Park/Rhopme Capital και έχουν δημιουργήσει την κοινοπραξία Euromar  με τομέα δραστηριότητας τα containerships.
 
Στην Dalex, του Γιώργου Δαλακούρα,  έχει επενδύσει η Carlyle για αύξηση της δραστηριότητάς της  στον τομέα των φορτηγών πλοίων.
 
Η Franco Compania Naviera του  Νίκου Φραγκίστα  έκανε κοινοπραξία με την Castlelake  η οποία ονομάζετια  Bulker Solutions και δραστηριοποιείται στην φορτηγό ναυτιλία
 
Η Technomar Shipping του Γιώργου Γιουρούκου  σύστησε την κοινοπραξία Poseidon Conatiners Holdings με την Kelso & Co.
 
Προβληματισμός
 
Όμως  η διόρθωση του δείκτη της  ναυλαγοράς  έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό στα Private Equity Funds τα οποία τα δύο τελευταία χρόνια στήριζαν την παγκοσμία ναυτιλία.
 
Το αποτέλεσμα είναι από την περασμένη άνοιξη  να μην επενδύουν   στις εισηγμένες εταιρείες ενώ κάποια μειώνουν ακόμη και τις υπάρχουσες θέσεις τους, σε αντίθεση με την προτροπή των αναλυτών της Wall Street που εκτιμούν ότι δεν δικαιολογείται το εύρος της πτώσης των μετοχών και συνεχίζουν να συστήνουν αγορές εκτιμώντας πως τους επόμενους μήνες η αγορά θα ανακάμψει.