Δότριες ωαρίων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης γίνονται οι Ελληνίδες και οι γυναίκες που ζουν σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο στο Λονδίνο.

Η επιστημονική μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2011 και το 2012 σε δείγμα 1.423 γυναικών – δωρητριών από 11 χώρες της Ευρώπης, έδειξε ότι το 40% των Ελληνίδων δοτριών καταφεύγουν σε τράπεζες ωαρίων για οικονομικούς λόγους, την ώρα που σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γαλλία, το ποσοστό των γυναικών που δηλώνουν ότι υποκινούνται από “αλτρουιστική διάθεση” αγγίζει το 100%.

Σύμφωνα με τον συντονιστή της έρευνας Γκουίντο Πέινινγκς από το Ινστιτούτο βιοηθικής στη Γάνδη του Βελγίου “ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, κυρίως σε χώρες με οικονομικές δυσκολίες, γίνονται δότριες για να αποζημιωθούν οικονομικά.

Σημειώνεται ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι δότριες ωαρίων αμείβονται με 500 έως 1.000 ευρώ.

Στη χώρα μας το 17% των δωρητριών δηλώνουν άνεργες και σχεδόν μία στις τρεις δεν έχει παντρευτεί ακόμη, ενώ στην Ισπανία και την Ουκρανία το ποσοστό των άνεργων δωρητριών ανέρχεται σε 24% και 22% αντίστοιχα.