(Τελευταία ενημέρωση 20:50)

Δύο προσφορές κατατέθηκαν για το 33% του ΟΠΑΠ. Όπως έγινε γνωστό, η μία προσφορά κατατέθηκε από την κοινοπραξία Emma Delta και η δεύτερη από το hedge fund Third Point του Daniel Loeb, το οποίο κατέβηκε στο διαγωνισμό αυτόνομα, χωρίς να έχει Έλληνες ή άλλους συνεταίρους. Τις δύο προσφορές ανακοίνωσε και επίσημα το ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνεται ότι κάθε προσφορά αποτελείται από δύο φακέλους. Ο πρώτος φάκελος περιγράφει τη σύνθεση του σχήματος (κοινοπραξία ή μεμονωμένος διεκδικητής) και περιέχει εγγυητικές επιστολές και άλλα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο διεκδικητής έχει τα εχέγγυα για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Αυτό το φάκελο ανοίγουν πρώτα οι δικηγόροι, και εάν διαπιστωθεί ότι η προσφορά είναι έγκυρη, ανοίγει και ο δεύτερος φάκελος, που περιλαμβάνει την οικονομική προσφορά. 

Ποιός είναι ο Daniel Loeb

Ο Daniel Loeb δεν είναι ένας τυχαίος Αμερικανός. Κατάγεται από εβραϊκή οικογένεια του Λος Αντζελες, ο πατέρας του είναι μεγαλοδικηγόρος και η μητέρα του ιστορικός, ενώ θεία του ήταν η θρυλική Ρουθ Χάντλερ, που δημιούργησε την κούκλα Βarbie και ίδρυσε την εταιρεία παιχνιδιών Μattel. Ο ιδρυτής του Τhird Point μεγάλωσε στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια μαζί με τα δύο αδέλφια του και σπούδασε Οικονομικά στο Columbia University. Εργάστηκε αρχικά στη Citicorp, για να ιδρύσει στη συνέχεια το Τhird Point.

Ο άνθρωπος που πλούτισε και από την Ελλάδα διαχειρίζεται 8,8 δισ. δολάρια, ενώ η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται σε 1,3 δισ., ποσό που τον κατατάσσει στο κλαμπ των 1.458 δισεκατομμυριούχων του πλανήτη.

Ποιο είναι το PPF

Το PPF ιδρύθηκε το 1991 στην Τσεχία και συμμετείχε στην ιδιωτικοποίηση της τοπικής οικονομίας, που ακολούθησε της κατάρρευσης της Τσεχοσλοβακίας. Πρώτη του επένδυση ήταν η εξαγορά σημαντικού ποσοστού της μεγαλύτερης τσεχικής ασφαλιστικής, της Ceska pojistovna. Η μεταμόρφωση της κρατικής και αναποτελεσματικής εταιρείας σε μια βιώσιμη επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα έθεσε τις βάσεις για τις μελλοντικές επιτυχίες του PPF, αναφέρεται στο site του.

Στα επόμενα χρόνια, το PPF επεκτάθηκε στον τραπεζικό τομέα και στη Σλοβακία. Το 2002, στο κυνήγι της ανάπτυξης, εισήλθε στη ρωσική αγορά, όπου έκανε τις πρώτες επενδύσεις του στις ασφάλειες και την καταναλωτική πίστη.

Το 2007, υπέγραψε συμφωνία με την ιταλική Generali για τη δημιουργία της PPF Generali, ενός joint venture με παρουσία στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Αποτελώντας πια μια διεθνή εταιρεία, η PPF επεκτάθηκε στην Κίνα, το Βιετνάμ, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοινώνει ότι οι παρακάτω υποψήφιοι υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση ποσοστού 33% της ανώνυμης εταιρείας «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε. (ΟΠΑΠ Α.Ε.)»:

α) Emma Delta
β) Third Point

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίασή του για την εγκυρότητα των προσφορών, σε συνέχεια εισήγησης των χρηματοοικονομικών και νομικών του συμβούλων.

Στην ίδια συνεδρίαση, το ΔΣ θα αποσφραγίσει τις οικονομικές προσφορές των έγκυρων υποψηφίων και θα κατακυρώσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας.
 

Τι έγραφε νωρίτερα το newmoney.gr:

Όπως έχει καταγράψει το newmoney.gr μέχρι τελευταία στιγμή έχουν υπάρξει διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση συμμαχιών μεταξύ των ενδιαφερομενών επενδυτικών σχημάτων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, με την κοινοπραξία Emma Delta, στην οποία συμμετέχουν το τσέχικο fund PPF και ο επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Μελισσανίδης, συντάχθηκε και η πλευρά του επιχειρηματία Χρήστου Κοπελούζου.

Δεύτερος πόλος είναι το hedge fund Third Point του Daniel Loeb, το οποίο απεκόμισε κέρδη 500 εκατ. δολάρια από τα κομμένα ελληνικά ομόλογα στο β’ εξάμηνο του 2012 και παράλληλα έχει ανακοινώσει νέα επενδυτικά σχέδια για τη χώρα μας.

Παράλληλα, όπως ανέφεραν μέχρι χθες αργά το βράδυ πηγές του Λονδίνου, το private equity BC Partners, στο management του οποίου βρίσκεται ο γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας κ. Ν. Σταθόπουλος, εξέταζε το ενδεχόμενο υποβολής προσφοράς, χωρίς όμως να έχει διευκρινίσει τη στάση του τελικά, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι βρισκόταν σε τελικές διαπραγματεύσεις με την κινέζικη Fosun, ενός ομίλου με δραστηριότητα που εκτείνεται από το λιανικό εμπόριο μέχρι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το χώρο των ακινήτων.

Η χθεσινή δήλωση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιου Σταυρίδη, στο συνέδριο του Economist ότι “αύριο έρχεται μία τράτα με λεφτά για την αγορά του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ”, σηματοδοτεί τις αναμενόμενες εξελίξεις για την υποβολή προσφορών.

Ένα από τα κρίσιμα θέματα είναι αυτό του ύψους του τιμήματος και το κατά πόσο θα προσεγγίσει τον αρχικό στόχο, που ήταν τουλάχιστον τα 700 εκατ. ευρώ για το 33%.

Σήμερα, η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε με πτώση 5,44%, στα 6,61 ευρώ, με την κεφαλαιοποίησή του στα 2,11 δισ. ευρώ.

Με έκθεσή της εξάλλου η Goldman δίνει τιμή-στόχο στη μετοχή του ΟΠΑΠ, τα 7,41 ευρώ σε ένα χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Intralot διαβεβαίωσε το ΔΣ του ΟΠΑΠ ότι δεν πρόκειται να τιτλοποιήσει τα έσοδα από τη νέα σύμβαση ύψους 108 εκατ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και να διεκδικήσει καθ’ αυτό τον τρόπο το ποσοστό του ΟΠΑΠ ώστε να μην τεθεί θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού με τους υπόλοιπους διεκδικητές.

Το ενδιαφέρον της Intralot επικεντρώνεται στην τελική υπογραφή της σύμβασης ενώ όπως έχει καταγράψει το newmoney.gr η στρατηγική κίνηση που μελετάει είναι η πώληση μετοχών στις ΗΠΑ.