Της Στεφανίας Σούκη

«Αυτό είναι το τέλος εποχής για τον όμιλο της Folli Follie, ο οποίος πλέον έχει τη δυνατότητα να ανέβει σε ένα άλλο επίπεδο. Μετά από μία περίοδο που συνοδεύτηκε από πολλούς αγώνες αλλά και αγωνίες, με υψηλά δάνεια για να χρηματοδοτηθούν οι εξαγορές και γενικότερα η ανάπτυξη του ομίλου -Links of London, KAE, επέκταση πολυκαταστημάτων- τώρα ο όμιλος έχει τα εχέγγυα ώστε να διεθνοποιηθεί περαιτέρω και να αποτελεί το αντικείμενο ενδιαφέροντος επενδυτών από το εξωτερικό».

Αυτά ήταν τα λόγια του προέδρου της FF Group Δ. Κουτσολιούτσου προς τους μετόχους πρίν από λίγο κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με την παρουσία και του Guo Guangchang, του προέδρου της κινεζικής Fosun, του ισχυρού συνεταίρου, εδώ και τρία χρόνια της Folli Follie. «Ο όμιλος θα διαθέτει σε μικρογραφία ό,τι διαθέτει και ο όμιλος της Louis Vuitton με δραστηριότητες στους κλάδους της ένδυσης, αξεσουάρ, ταξιδιωτικό εμπόριο, πολυκαταστήματα, outlets», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσολιούτσος.

Θετική ‘’έκπληξη’’ οι όροι του ΜΟΔ

Η διοίκηση Κουτσολιούτσου αναφέρθηκε και στην έκδοση του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου έως το ποσό των 250 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε από τη σημερινή γενική συνέλευση:

«Το ενδιαφέρον που εισπράττουμε και οι όροι του ΜΟΔ θα είναι μία μεγάλη επιτυχία και ένα ερέθισμα και για τις υπόλοιπες ελληνικές εταιρείες να απευθυνθούν στις ξένες αγορές για να χρηματοδοτηθούν με χαμηλότερο κόστος δανεισμού.» Σημειώνεται εδώ ότι στόχος του ΜΟΔ είναι  η  αναδιάρθρωση του πιο ‘’ώριμου’’ δανεισμού και η βελτίωση της χρηματοοικονομικής εικόνας του ομίλου. Όπως ανέφερε η διοίκηση, «το σημερινό κόστος δανεισμού για τον όμιλο αντιστοιχεί σε 6,25% και θα μειωθεί δραματικά, ενδεχομένως κάτω από το μισό, με top επενδυτές του εξωτερικού , που θα αποτελέσουν ευχάριστη  έκπληξη συνολικά για το εγχώριο επιχειρείν. Είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία από το 2006- η τελευταία ήταν η Intralot-που βγαίνει προς τα έξω με μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο  και θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και επιβεβαίωση για τη Folli Follie», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι, το  σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου στο τέλος Μαρτίου του 2014 ήταν στα 214,7 εκατ. ευρώ (ομολογιακά δάνεια 37,1 εκατ. ευρώ, τραπεζικά 144,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτικές μισθώσεις 33 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων οι βραχυπρόθεσμες ήταν στα 179 εκατ. ευρώ.

H πορεία του ομίλου το 2014

Ως προς την πορεία του ομίλου εφέτος, ο κ. Κουτσολιούτσος επεσήμανε ότι στην εγχώρια αγορά, η κατανάλωση εξακολουθεί να βαίνει μειούμενη προβλέποντας την σταθεροποίηση από το 2016 και μετά στους κλάδους του ομίλου (ένδυση, αξεσουάρ, κ.τ.λ.). «Η καθίζηση της αγοράς στην ένδυση είναι στο 70- 75%, ωστόσο ο όμιλος έχει επιτύχει την αύξηση των μεριδίων του, ενώ πολύ θετικός είναι και ο αντίκτυπος από την αύξηση του τουρισμού ειδικά στην Αθήνα από νέους προορισμούς, εκτός Ευρώπης, όπως η Ρωσία, η Μέση Ανατολή, η Κίνα κ.τ.λ.. Οι επισκέπτες των συγκεκριμένων χωρών ξοδεύουν πολύ περισσότερο.»

Για τη συμμετοχή του ομίλου (4%) στην ελβετική DUFRY, η οποία διαθέτει μετά την εξαγορά της Nuance το μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά στον κλάδο του λιανικού ταξιδιωτικού εμπορίου, φθάνοντας πλέον το 14,9% από 9,5% που διαθέτει ο δεύτερος ανταγωνιστής, η FF Group εξακολουθεί να διατηρεί μεγάλο ενδιαφέρον: «Πιστεύουμε στην ανάπτυξη του ταξιδιωτικού εμπορίου διεθνώς και θεωρούμε μακροπρόθεσμη την επένδυσή μας στη DUFRY».

Oι αποφάσεις της συνέλευσης

Στις αποφάσεις της  συνέλευσης εγκρίθηκε η μη διανομή μερίσματος,  αλλά η επιστροφή κεφαλαίου συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ ή 0,75 ευρώ ανά μετοχή. Επίσης εγκρίθηκε το  πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών με κατώτατη τιμή τα 4 ευρώ ανά μετοχή και ανώτατη τα 40 ευρώ αλλά και η αλλαγή του διακριτικού τίτλου της εταιρείας από «FOLLI FOLLIE GROUP» σε «FF GROUP».