Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Εγκρίθηκε σήμερα από τον Μάριο Ντράγκι και την ΕΚΤ το κυβερνητικό σχέδιο ανακούφισης των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, θα ψηφιστεί στις 20 Ιουνίου ως τροπολογία μαζί με τον αγορανομικό κώδικα.

Πρόκειται για την ουσιαστική τροποποίηση του ν. 3869/2010 και για την θέσπιση προγράμματος επίδειξης επιείκειας με σκοπό την στήριξη των ομάδων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Θα πρέπει να τονίσουμε πάντως πως στο σκέλος της διαμεσολάβησης (εξωδικαστικός συμβιβασμός) που η ΕΚΤ έχει ζητήσει και το οποίο υποστηρίζεται σθεναρά και από το υπουργείο Δικαιοσύνης, υπάρχει ισχυρή διαφωνία του υπουργείου Ανάπτυξης καθώς κρίνεται πως θα έχει υψηλό κόστος. Παράλληλα, η διαδικασία που η ΕΚΤ ενέκρινε είναι επί της ουσίας χρονοβόρα και δημιουργεί πρόσθετη συνθήκη ασφυξίας στην αγορά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Σε έξι μήνες η δικάσιμος, μεγάλη έμφαση στα έγγραφα κατάθεσης αιτήσεων

Πάντως στο γενικό του πνεύμα, το σχέδιο διατάξεων ανασχεδιάζει τη διαδικασία υποβολής από τους οφειλέτες αίτησης για τη δικαστική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Η δικάσιμος για τη συζήτηση των εν λόγω αιτήσεων θα λαμβάνει χώρα εντός έξι μηνών από την ημερομηνία υποβολής τους από τον οφειλέτη. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από έγγραφα σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία, το εισόδημα και τους πιστωτές του αιτούντος, καθώς και τις απαιτήσεις των πιστωτών αυτών. Οι πιστωτές έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα που περιλαμβάνονται στον φάκελο της υπόθεσης.

Σημείο τριβής ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Εντός των δυο μηνών που έπονται της υποβολής της αίτησης για τη ρύθμιση των οφειλών, ο οφειλέτης και οι πιστωτές του οφείλουν να προβούν σε διαπραγμάτευση για την επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός επιτυγχάνεται, εφόσον συγκατατίθεται η πλειοψηφία των πιστωτών και στη συνέχεια υποβάλλεται στο αρμόδιο δικαστήριο προς επικύρωση. Σε περίπτωση μη επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού μετά την παρέλευση του ως άνω χρονικού διαστήματος των δυο μηνών, οι οφειλέτες πρέπει να εξακολουθούν να αποπληρώνουν το χρέος τους υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από το αρμόδιο δικαστήριο, έως την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αίτησης για τη ρύθμιση των οφειλών. Υπό ορισμένες περιστάσεις, το δικαστήριο δύναται επίσης να χορηγεί στους οφειλέτες προστασία από την αναγκαστική εκποίηση των ασφαλειών των δανειστών. Οι οφειλέτες υπόκεινται σε διευρυμένο καθήκον παροχής στοιχείων, καθόσον προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων και σε περίπτωση μη παροχής στοιχείων για λοιπούς πιστωτές.

Το σχέδιο διατάξεων για το πρόγραμμα διευκόλυνσης επιτρέπει σε φυσικά πρόσωπα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες να εξυπηρετούν τα δάνειά τους μέσω της καταβολής μειωμένων μηνιαίων δόσεων για ορισμένο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα διευκόλυνσης εφαρμόζεται αποκλειστικά σε σχέση με μη ληξιπρόθεσμα δάνεια, για τα οποία υφίσταται εμπράγματη εξασφάλιση επί της κατοικίας του οφειλέτη και τα οποία οφείλονται σε πιστωτικά ιδρύματα, χρηματοδοτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων.

Δυνατότητα υπαγωγής σε πρόγραμμα διευκόλυνσης παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα των οποίων το συνολικό οικογενειακό εισόδημα κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με το 2009. Το σχέδιο διατάξεων θεσπίζει πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, την αξία της κύριας κατοικίας και της συνολικής ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, καθώς και το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημά του. Οι επωφελούμενοι από το πρόγραμμα διευκόλυνσης οφειλέτες υπέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος καθήκον παροχής στοιχείων σχετικά με την οικονομική κατάστασή τους. Μη συμμόρφωση με την υποχρέωση αυτή συνεπάγεται έκπτωση του οφειλέτη από το πρόγραμμα διευκόλυνσης. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, μετά το πέρας των εργασιών της ΕΚΤ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε σήμερα, με την έκδοση γνώμης, το σχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και, συνεπώς, η σχετική ρύθμιση θα προωθηθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή προς ψήφιση».