Η ευθύνη για τον εσφαλμένο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή  που χρησιμοποίησε το ΔΝΤ στα μοντέλα του για την Ελλάδα φυσικά και βαρύνει το Ταμείο. Oι Ελληνες αρμόδιοι όμως γνώριζαν το λάθος του ΔΝΤ από τον Ιούλιο του 2011.

Την αποκάλυψη αυτή κάνει ο καθηγητής στην οικονομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Δρουκόπουλος σε σχετικό του άρθρο.  Όπως αναφέρει ο κ. Δρουκόπουλος, σε κείμενο που συνέταξε στα αγγλικά και δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών το 2011 -δηλαδή δεκαπέντε μήνες νωρίτερα από τότε που το ΔΝΤ παραδέχθηκε το λάθος- αναφέρεται:

«Δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές  έχουν εκτιμηθεί από το υπουργείο Οικονομικών  όπως και επίσης στη διεθνή βιβλιογραφία. Ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής( αποτέλεσμα στο ΑΕΠ της μεταβολής μιας ποσοστιαίας μονάδας στο δημόσιο  έλλειμμα) εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 2,5 και 3,0 (υψηλότερα σε σύγκριση με άλλες χώρες)…».

«Με άλλα λόγια», γράφει  ο κ. Δρουκόπουλος, «το ίδιο το ελληνικό υπουργείο αναγνώριζε και συνέπιπτε στις εκτιμήσεις του  με τις  άλλες υψηλές  μετρήσεις της τιμής του πολλαπλασιαστή τουλάχιστον από το 2011. Για ποιο λάθος λοιπόν γίνεται λόγος, σε ποια άγνοια  αναφερόμαστε και ποια ευθύνη  γίνεται προσπάθεια να μετατοπιστεί όταν ήταν έγκαιρα γνωστή  η τιμή του πολλαπλασιαστή και επομένως ήταν προβλεπόμενα  τα βίαια και βαθύτατα αρνητικά αποτελέσματα των δημοσιονομικών μεταβολών;»

Και έχει σημασία ότι το παραπάνω ερώτημα τα θέτει ο καθηγητής Δρουκόπουλος που μεταξύ άλλων ήταν επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΠΕ και μέλος του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής της Τραπέζης της Ελλάδος από το 1998 έως το 2006.