Στοιχεία για το πόσα χρήματα αποσύρθηκαν από τις τράπεζες της Ευρωζώνης λίγο μετά το “κούρεμα” των κυπριακών καταθέσεων, ανακοινώνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ αναμένεται να δημοσιοποιήσει  τα στοιχεία που θα αφορούν και τις καταθέσεις στην Κύπρο λίγο μετά τις 11 ώρα Ελλάδος. Τον περασμένο Φεβρουάριο, έναν μόλις μήνα πριν την υπαγωγή της στον μηχανισμό διάσωσης, οι κυπριακές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2,2% στα 46,4 δισ. ευρώ, έναντι 47,4 δισ. που ήταν έναν μήνα νωρίτερα. Αυτή ήταν και η ένατη συναπτή μείωση.

“Είμαι βέβαιος ότι οι κυπριακές τράπεζες είδαν τις καταθέσεις να φεύγουν τον περασμένο μήνα. Έχει ενδιαφέρον  να δούμε πόσα λεφτά ‘πέταξαν’ από τη χώρα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο”, λέει ο  Christian Schulz, οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο. “Τα στοιχεία για τις καταθέσεις άλλων χωρών έχουν να μας πουν πολλά για το πόση ζημιά έκανε η υπόθεση της Κύπρου”.

Το επεισόδιο έπληξε, όπως ήταν φυσικό, την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 για τις τράπεζες διολίσθησε κατά 6,8% μεταξύ 15 και 27 Μαρτίου, μια ημέρα πριν την επαναλειτουργία των τραπεζών στην Κύπρο με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.