Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

 

Ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα εμφανίζει ο διευθύνων σύμβουλος της γιγάντιας κινεζικής εταιρείας πληροφορικής Lenovo , κ. Yang Yuanqing, ο Ceo που εξέπληξε τους πάντες, όταν αποφάσισε να μοιράσει το μπόνους του, ύψους 2,6 εκατ. ευρώ στους χαμηλόμισθους υπαλλήλους και εργάτες της εταιρείας.  

Έτσι ο «δρόμος» της κινεζικής εταιρείας που κυριαρχεί στις πωλήσεις υπολογιστών στην Ευρώπη και κυρίαρχα στη Μεσόγειο και την ΝΑ πλευρά της, φαίνεται ξεκάθαρα πως περνάει πλέον από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν πως η διοίκηση του εν δημιουργία κολοσσού ενδιαφέρεται να μετατράψει τη χώρα μας σε κέντρο διακίνησης των προϊόντων της στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που έχει να κάνει με τα πρόσφατα αποτελέσματα που της δίνουν τη δεύτερη θέση στις πωλήσεις PC με δραστηριοποίηση στην περιοχή μόλις ενός έτους! Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2012 δείχνουν πως η Lenovo έχει ανέλθει στη 2η θέση της αγοράς υπολογιστών στη γεωγραφική περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία) με ένα μερίδιο της τάξεως του 11,1%.

H άνοδος της εταιρείας στην κατάταξη πυροδοτήθηκε από την ενίσχυση των μεριδίων της στη Ρωσία, στη Γερμανία, στη Δανία και το Λίβανο, χώρες στις οποίες κατέχει πλέον την πρώτη θέση. Όταν η Lenovo εισήλθε στην αγορά του ΕΜΕΑ τον Απρίλιο του 2012, ο πρόεδρος της εταιρείας στο ΕΜΕΑ Gianfranco Lanci, δήλωσε τη φιλοδοξία του αλλά ταυτόχρονα και το πλάνο του για να αναδειχθεί η εταιρεία σε μια από τις τρεις μεγαλύτερες ηλεκτρονικών υπολογιστών του ΕΜΕΑ μέχρι το 2013. Τη στιγμή που παρουσιαζόταν αυτό το φιλόδοξο σχέδιο η Lenovo κατείχε την πέμπτη θέση της αγοράς, ενώ σ’ αυτή τη φάση η Lenovo εξακολουθεί να αναπτύσσεται θετικά, ξεπερνώντας σημαντικά την αγορά με έτος προς έτος ανάπτυξη της τάξεως του 41,7%, σε μια αγορά η οποία συνολικά μειώθηκε κατά 1,6%.

Είναι βέβαιο πάντως πως η ελληνική αγορά ενδιαφέρει πάρα πολύ τη διοίκηση της εταιρείας με αποτέλεσμα μέσα στο επόμενο διάστημα να έχουμε εξελίξεις.