Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Σε μονομαχία μεταξύ του Έλληνα εφοπλιστή και ξενοδόχου κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου με τον Τούρκο μεγιστάνα Φερίτ Σαχένκ φαίνεται ότι θα εξελιχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Παρά το αρχικό ενδιαφέρον από 13 διαφορετικούς φορείς, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι τελικά οι οικονομικές προσφορές που θα υποβληθούν προς το τέλος του μήνα θα είναι στην καλύτερη περίπτωση τέσσερις, με τα σχήματα των κυρίων Κωνσταντακόπουλου και Σαχένκ να δείχνουν διατεθειμένα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να διεκδικήσουν το πιο προνομιούχο οικόπεδο της Αθήνας.

Ο διαγωνισμός -μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία με πολλά στάδια- βρίσκεται στην τελική ευθεία. Ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και τα αδέλφια του Κωνσταντίνος και Χρήστος, βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακής εταιρείας Costamare, θα διεκδικήσουν τον «Αστέρα» με αξιώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον διαγωνισμό θα κατέβουν από κοινού με τον σαουδαραβικό όμιλο Οlayan.

Πρόκειται για έναν επενδυτικό όμιλο που αποτελείται από περίπου 50 εταιρείες και έχει γραφεία στο Ριάντ, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Διαχειρίζεται δισεκατομμύρια δολάρια και έχει συμμετοχές σε εταιρείες όπως οι Coca-Cola, Volkswagen, Credit Suisse κ.ά. Στην Ελλάδα ο όμιλος Οlayan είναι γνωστός από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, που ήταν μέτοχος στην Chipita.
Ο συνδυασμός της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου με το γκρουπ Οlayan δημιουργεί έναν ισχυρό πόλο. Θεωρείται φαβορί επειδή ήδη έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση που απαιτεί μια τέτοια δουλειά. Κάποιοι εκτιμούν πως πίσω από το αυξημένο ενδιαφέρον πιθανόν κρύβεται ένα σχέδιο του κ. Κωνσταντακόπουλου ώστε «Αστέρας» και «Costa Navarino» σε δεύτερη φάση να συνθέσουν μια εταιρεία, η οποία στο μέλλον θα μπορέσει να περάσει τις πύλες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Σαχένκ, το αφεντικό του τουρκικού ομίλου Dogus, δεν είναι μια συνηθισμένη υπόθεση δισεκατομμυριούχου. Με προσωπική περιουσία που υπολογίζεται περίπου στα 3 δισ. δολάρια, θεωρείται ο 4ος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία και είναι ο 3ος μεγαλύτερος αντιπρόσωπος της Volkswagen στον κόσμο. Ηγείται ενός ομίλου 150 εταιρειών, που περιλαμβάνει από τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας, την GarantiBank, μέχρι κατασκευές και από ενέργεια και τηλεοπτικά κανάλια μέχρι καμιά δεκαριά αντιπροσωπίες αυτοκινήτων και έξι μεγάλα ξενοδοχεία.
Μεταξύ άλλων, στην Dogus ανήκει και η D-Marin Marinas Group που ελέγχει ένα δίκτυο μαρινών με πάνω από 8.000 θέσεις σε Κροατία, Τουρκία κ.α. Πρόσφατα η εταιρεία του αγόρασε στην Ελλάδα σημαντικά ποσοστά και στις μαρίνες Ζέας, Φλοίσβου, Λευκάδας και στα Γουβιά Κέρκυρας. Απόφοιτος του Ηar­vard, παντρεμένος με μια απαστράπτουσα ξανθιά Αμερικάνα, ο 49 χρονος κ. Σαχένκ ανέλαβε τα ηνία του ομίλου που ίδρυσε ο πατέρας του όταν ο τελευταίος πέθανε το 2003. Ο κ. Σαχένκ είναι ενθουσιασμένος με την Ελλάδα. Εκτός από τις μαρίνες, έχει αγοράσει κι ένα κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ λέγεται ότι πίσω από το project του «Αστέρα» βλέπει την ευκαιρία να δημιουργηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα το κορυφαίο θέρετρο πλουσίων της Μεσογείου. Ο Τούρκος επιχειρηματίας λέγεται ότι αναζητεί ισχυρό Ελληνα συνέταιρο προκειμένου από κοινού να «χτυπήσουν» τον διαγωνισμό.

Κωνσταντακόπουλος και Σαχένκ θεωρούνται οι δύο ισχυροί διεκδικητές του «Αστέρα». Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και άλλες προσφορές. Για παράδειγμα, δεδομένη θεωρείται η πρόταση της Lamda του κ. Σπύρου Λάτση, αν και εικάζεται ότι δεν θα είναι ανταγωνιστική. Και αυτό επειδή ο κ. Σαχένκ είναι συνέταιρος με τη Lamda στη μαρίνα του Φλοίσβου, αλλά ταυτοχρόνως αναζητεί Ελληνα συνέταιρο για τον «Αστέρα». Οι εκτιμήσεις είναι ότι από τους αρχικά 13 ενδιαφερόμενους οικονομικές προσφορές θα υποβάλουν τρεις ή, στην καλύτερη περίπτωση, τέσσερις. Πιθανόν στα τρία ή τέσσερα τελικά σχήματα των ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν Ελληνες εφοπλιστές όπως ο κ. Γιώργος Προκοπίου ή ο κ. Λου Κολλάκης, αλλά και κατασκευαστικές εταιρείες, με πολύ μικρά ποσοστά όμως, καθώς το project περιλαμβάνει σημαντικό οικοδομικό έργο.

Περίπλοκος ο διαγωνισμός
O διαγωνισμός που διενεργεί η Εθνική Τράπεζα είναι περίπλοκος, απαιτητικός και διεξάγεται σε πολλά στάδια. Κάθε διαγωνιζόμενος για να καταθέσει την οικονομική προσφορά στο τέλος του μήνα θα πρέπει προηγουμένως να προσκομίσει εγγυητική επιστολή 5 εκατ. ευρώ. Η Εθνική θα επιλέξει τους δύο με τις υψηλότερες προσφορές και πιθανώς έναν τρίτο, εφόσον η προσφορά του υπολείπεται 10% από τον μέσο όρο της προσφοράς των δύο πρώτων. Οι τρεις υποψήφιοι με τις υψηλότερες προσφορές θα υποβάλουν εκ νέου οικονομικές προσφορές, από τις οποίες και θα επιλεγεί ο πλειοδότης.
Ο προσωρινός πλειοδότης θα δώσει αρχικά μικρή προκαταβολή και θα καταθέσει τα σχέδιά του για την περιοχή ώστε να εγκριθούν με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Αξιοποίησης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) και να οικοδομήσει χωρίς προβλήματα. Το τίμημα θα καταβληθεί μετά την έκδοση του ΕΣΧΑΔΑ. Το νέο αφεντικό του «Αστέρα» θα έχει την εκμετάλλευση της μαρίνας για 100 χρόνια, της πλαζ για 15 χρόνια και του αιγιαλού για 12 χρόνια. Με την απόκτηση του 75% της εταιρείας Αστήρ ο νέος μέτοχος θα πρέπει να υποβάλει δημόσια πρόταση προς τους υπόλοιπους μετόχους, οι οποίοι λογικά θα υποχρεωθούν να δώσουν τις μετοχές τους, καθώς θα ακολουθήσει αύξηση κεφαλαίου της Αστήρ ώστε να χρηματοδοτηθούν τα κατασκευαστικά έργα.

Συνολικά, οι νέοι ιδιοκτήτες θα οικοδομήσουν σε κατοικίες λίγο παραπάνω από 40.000 τ.μ. Η μονάδα «Αφροδίτη» θα γκρεμιστεί και στην έκταση των περίπου 60 στρεμμάτων που φτάνει ως το τέλος του δρόμου, εκεί που σήμερα είναι η καντίνα, θα χτιστούν βίλες συνολικού εμβαδού περίπου 21.000 τ.μ. Συνεργεία κατεδάφισης θα αναλάβουν και τη μονάδα «Αρίων», η οποία θα μετατραπεί σε συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων.
Η «Ναυσικά» θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ξενοδοχείο, ενώ και οι διάσημες καμπάνες του συγκροτήματος θα δώσουν 6.000 τ.μ. κατοικιών. Ο δρόμος που οδηγεί σήμερα στον «Αστέρα» θα καταργηθεί και τα συγκροτήματα κατοικιών θα είναι σε επαφή με τη μαρίνα.
Ενα από τα πιο λεπτά και δύσκολα καθήκοντα του νέου ιδιοκτήτη είναι το πώς θα διαχειριστεί την «έξωση» που θα πρέπει να κάνει στα γιοτ των πλούσιων και επώνυμων Ελλήνων που σήμερα δένουν στη μαρίνα της Βουλιαγμένης. Καθώς θα πωλούνται βίλες και διαμερίσματα ο κάτοχος των οποίων θα μπορεί να έχει στη διπλανή μαρίνα δεμένο το σκάφος του, κάποιος πρέπει να πει σε ορισμένα από τα ισχυρότερα ονόματα της επιχειρηματικής και όχι μόνο ζωής του τόπου πως εντός δύο-τριών μηνών θα πρέπει να «μετακομίσουν» σε κάποια άλλη μαρίνα της Αττικής.

Το Αμπού Ντάμπι για «Αστέρα»;
Στις αρχές Οκτωβρίου ο υπουργός Επικρατείας του Αμπού Ντάμπι και δεξί χέρι της βασιλικής οικογένειας, ο δρ Σουλτάν αλ Τζαμπέρ, ήρθε με επιτροπή 8 ατόμων στην Αθήνα. Συναντήθηκε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη, ενώ επισκέφθηκε και το ΤΑΙΠΕΔ, όπου παρακολούθησε παρουσιάσεις για τα projects του «Αστέρα», της Εγνατίας και της ΔΕΠΑ. Λόγω του ενδιαφέροντος που έχουν στον τομέα της ενέργειας, η αποστολή του Αμπού Ντάμπι συνάντησε εκπροσώπους της Μotor Oil, των ΕΛ.ΠΕ., της Kavala Oil κ.ά. Ο κ. Μηταράκης ήταν αυτές τις ημέρες στο Αμπού Ντάμπι ώστε να προχωρήσει η ίδρυση του fund στο οποίο οι Αραβες θα συμμετάσχουν με 250 εκατ. Ως το τέλος του έτους θα αποφασιστεί και ο διαχειριστής του fund, ο οποίος φαίνεται ότι θα είναι κάποιος διεθνής οργανισμός, όπως η Carlyle.

Το Κατάρ
Εκτός από τον «Αστέρα», τρέχουν οι προθεσμίες και για το Ελληνικό. Ετσι, το Κατάρ έδωσε σημεία ζωής για το Ελληνικό με μια τρισέλιδη επιστολή του και αυτό είναι μια θετική εξέλιξη. Το περιεχόμενο της επιστολής όμως δεν δημιουργεί ανάλογη αισιοδοξία, καθώς οι Καταριανοί θέτουν μια σειρά προαπαιτούμενα, όπως το Ελληνικό να είναι ζώνη tax free ή άλλα γενικότερα θέματα που συνδέονται με τον ΦΠΑ, τα οποία η ελληνική πλευρά είναι αδύνατον να ικανοποιήσει.

τα φαβορι
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Μαζί με τα αδέλφια του Κωνσταντίνο και Χρήστο είναι οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακής εταιρείας Costamare, ενώ τους ανήκει και το ξενοδοχείο «Costa Navarino». Κάποιοι βλέπουν πίσω από το ενδιαφέρον για τον «Αστέρα» σχέδιο του
κ. Κωνσταντακόπουλου ώστε «Αστέρας» και «Costa Navarino» να συνθέσουν μια εταιρεία η οποία στο μέλλον θα μπορέσει να περάσει τις πύλες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Φεριτ Σαχένκ
Το αφεντικό του τουρκικού ομίλου Dogus είναι ο 4ος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία με προσωπική περιουσία 3 δισ.

Είναι ενθουσιασμένος με την Ελλάδα και ήδη έχει αγοράσει μαρίνες και ένα κτίριο στην Αθήνα. Λέγεται ότι πίσω από το project του «Αστέρα» βλέπει την ευκαιρία να δημιουργηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα το κορυφαίο θέρετρο πλουσίων της Μεσογείου.

Ο κ. Σπύρος Λάτσης θεωρείται σίγουρο ότι θα καταθέσει προσφορά, ενώ οι εφοπλιστές κύριοι Γιώργος Προκοπίου και Λου Κολλάκης πιθανόν να συμμετάσχουν στα σχήματα που θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό