Ο κλάδος των εταιρειών διύλισης πετρελαίου βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τις 250 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις για το 2012, με βάση τον κύκλο εργασιών, σύμφωνα με έρευνα της Direction Business Reports.

Έτσι, στην 1η θέση βρέθηκαν τα ΕΛΠΕ, στη 2η η Motor Oil, ενώ στην 3η θέση της λίστας συμπεριλήφθηκε η ΔΕΗ με ποσοστιαία αύξηση 13,66% και αμέσως μετά ο διαχειριστής του ηλεκτρικού ρεύματος ΛΑΓΗΕ με υστέρηση κατά 12,59% του κύκλου εργασιών το 2012 σε σύγκριση με το 2011. Η Τράπεζα της Ελλάδος βρέθηκε στην 5η θέση και έκτος ο ΟΠΑΠ.

Η Eurobank είναι η πρώτη εμπορική τράπεζα που καταλαμβάνει την 7η θέση, για να ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Tράπεζα Πειραιώς.

Η εταιρεία ΕΚΟ ΑΒΕΕ που δραστηριοποιείται στους κλάδους καυσίμων, λιπαντικών και υγραερίων κατετάγη στην 11η θέση και ακολουθεί η ΔΕΠΑ και η εταιρεία Coral από τον κλάδο των καυσίμων. Στην πρώτη εικοσάδα των επιχειρήσεων με τον υψηλότερο κύκλο εργασιών συμπεριλήφθησαν ο ΟΤΕ, η ΑΒ Βασιλόπουλος, η Cosmote, η Mamidoil Jetoil, η Σκλαβενίτης, η ΔΕΔΔΗΕ και η Αιγαίον Όιλ. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν είχε βρεθεί ο ισολογισμός έτους 2012 μέχρι και τα τέλη Ιουλίου για την εταιρεία Μαρινόπουλος που ασφαλώς και θα άλλαζε τη σειρά.

Οι πιο κερδοφόρες

Όσον αφορά στις πιο κερδοφόρες, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Direction Business Reports, με βάση τα κέρδη προ φόρων για το 2012 βρέθηκε ο ΟΠΑΠ. Ακολούθησε η Cosmote, θυγατρική του ΟΤΕ, που ανήκει στο γερμανικό όμιλο της Deutsche Telekom. Στην τρίτη θέση των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων για την παρελθούσα χρήση η Τράπεζα της Ελλάδος, που αποτελεί την εποπτική αρχή του τραπεζικού συστήματος.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Ακολουθεί στην 6η θέση η εταιρεία Motor Oil, ενώ στην 7η θέση βρέθηκε ο ΔΕΣΦΑ. Στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις και το 2012 ήταν η ΔΕΠΑ, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το κατάστημα παιχνιδιών Jumbo.